Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT): Commissie publiceert wetgevingsvoorstellen

Filter items
Nieuws
15 juli 2019

De Europese Commissie maakte vorige week de nieuwe voorstellen van wetteksten bekend voor het EIT, het Europees Instituut voor innovatie en technologie, die het in lijn brengen met Horizon Europa. 

Het EIT is een onafhankelijk EU-orgaan dat tot taak heeft om het innovatievermogen van de EU en de lidstaten te verbeteren en om via groei en werkgelegenheid maatschappelijke problemen op te lossen. Het EIT is opgericht in het kader van Horizon 2020 en moet zijn activiteiten coördineren met andere EU-initiatieven en -programma's.

>> Bekijk de EIT infografiek

De Commissie stelt een toename van de middelen van het EIT voor tot 3 miljard euro (een stijging van 600 miljoen euro – of 25% – ten opzichte van de huidige strategische innovatieagenda 2014-2020). Daarmee zal het EIT de activiteiten van bestaande en nieuwe kennis- en innovatiegemeenschappen financieren en de innovatiecapaciteit van 750 instellingen voor hoger onderwijs ondersteunen.

Tibor Navracsics, als Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport bevoegd voor het EIT, verklaarde hierover: “Sinds 2008 stimuleert het Europees Instituut voor innovatie en technologie talent en creativiteit via een unieke focus op onderwijs en ondernemerschap. De strategie voor 2021-2027 die wij nu voorbereiden, zal ertoe bijdragen dat alle EU-regio's kunnen gebruikmaken van het potentieel van het EIT en zal de innovatiecapaciteit van ons hoger onderwijs verder stimuleren. Daarnaast ben ik bijzonder trots vandaag te kunnen aankondigen dat een nieuwe kennis- en innovatiegemeenschap zal worden opgestart om de innovatie in de culturele en creatieve sector te ondersteunen. Deze wordt in 2022 verwacht.”

De voor 2021-2027 voorgestelde strategische innovatieagenda is opgezet om de volgende doelstellingen te bereiken:

 • De regionale impact van de KIG's vergroten
 • De innovatiecapaciteit van het hoger onderwijs ondersteunen
 • Nieuwe KIG's opstarten

Met de herziene EIT-verordening zou meer juridische duidelijkheid en overeenstemming met Horizon Europa gewaarborgd moeten worden. Daarnaast komt er ook een slank en vereenvoudigd financieringsmodel en wordt de bestuursstructuur van het EIT versterkt.

Bron en meer informatie:

 

Overig EU-nieuws

1. EU-publicatieblad

Het jaaroverzicht van de nieuwsberichten in het publicatieblad van de EU kunt u hier raadplegen. 
 

2. EU-Persberichten - Algemeen

 Het jaaroverzicht van de persberichten van de EU kunt u via deze link raadplegen.
 

3. EU-Persberichten - Macro-economische indicatoren

Het jaaroverzicht van de persberichten macro-economische indicatoren kunt u via deze link raadplegen.
 

4. EU-Documenten

5. Rollende agenda events

Voor een meer uitgebreide lijst van conferenties, zie onder meer http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=events 
 

6. (Algemene) Publicaties/Publieke consultaties/...

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475-622 087

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 7 - 11 oktober 2019

  11 oktober 2019

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Gezocht: wetenschappers om Unesco-projectvoorstellen te evalueren

  Gezocht: wetenschappers om Unesco-projectvoorstellen te evalueren

  7 oktober 2019

  UNESCO ontwikkelde in de periode juni – september 2019 13 nieuwe projectvoorstellen voor mogelijke financiering door het FUST. We zoeken nu geïnteresseerde wetenschappers om een of meerdere projectvoorstellen te evalueren.

 • Hilde Crevits nieuwe minister voor Economie, Wetenschap en Innovatie

  4 oktober 2019

  De leden van de nieuwe Vlaamse Regering hebben woensdag de eed afgelegd in het Vlaams Parlement. Hilde Crevits wordt viceminister-president en bevoegd voor o.a. Economie, Wetenschap en Innovatie.

 • Vlaams Indicatorenboek 2019

  Vlaams Indicatorenboek 2019 nu beschikbaar

  3 oktober 2019

  Het Vlaams Indicatorenboek bevat beleidsindicatoren die de ontwikkeling van het Vlaams potentieel inzake wetenschap, technologie en innovatie in kaart brengen. Sinds 1999 wordt om de twee jaar een Indicatorenboek uitgegeven onder de coördinatie van het interuniversitair Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (ECOOM)

 • Gepersonaliseerde geneeskunde in 2030

  Gepersonaliseerde geneeskunde in 2030

  1 oktober 2019

  Het Internationale Consortium voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (ICPerMed) heeft een visie ontwikkeld over wat de invloed van gepersonaliseerde behandelingsmodaliteiten op de volgende generatie van geneeskunde tegen 2030 zal zijn.