Europa moet 20 miljard euro in kunstmatige intelligentie pompen

Filter items
Nieuws
26 april 2018

Vooraanstaande rol

Kunstmatige intelligentie zal het aanzicht van de wereld drastisch veranderen, zo voorspelt de Europese Commissie (EC). Indien Europa bij de ontwikkeling van deze technologie een vooraanstaande rol wil bijven spelen, moet er volgens haar tegen eind 2020 minstens 20 miljard euro geïnvesteerd worden (zie persbericht EC onderaan deze pagina).

Nu reeds hebben allerhande slimme systemen een plaats verworven in het dagelijkse leven en de verwachting is dat kunstmatige intelligentie alleen maar belangrijker zal worden en van groot nut kan worden in sectoren als gezondheidszorg, verkeer, administratie, landbouw en cyberveiligheid.

Europa moet mee in de internationale concurrentiestrijd op dit domein en dus voluit investeren in de verdere ontwikkeling van de technologie, betoogt de Commissie woensdag in een strategische nota.

Volgens haar moeten de publieke en private sector tegen eind 2020 samen zo'n 20 miljard euro investeren.

De Commissie legt alvast een extra 1,5 miljard euro uit haar onderzoeksprogramma Horizon 2020 op tafel.

Ook wil ze via het Europese investeringsfonds aanvullende steun geven aan bedrijven en start-ups die willen investeren in kunstmatige intelligentie.

Gegevens delen

Behalve geld wil de Commissie ook een gunstig investeringsklimaat voorzien.

Omdat gegevens cruciaal zijn voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, legt ze ook voorstellen op tafel om meer gegevens te delen en open te stellen voor hergebruik. Het gaat dan om gegevens van nutsbedrijven en milieu-, onderzoeks- en gezondheidsgegevens.

Arbeidsmarkt

De Commissie erkent dat de opkomst van kunstmatige intelligentie gevolgen heeft op de arbeidsmarkt.

Om die evolutie te begeleiden, moedigt ze de lidstaten aan om hun onderwijssystemen te moderniseren en wil ze zelf Europese fondsen inzetten om opleidingen te ondersteunen.

Tenslotte wil de Commissie werken aan een aangepaste ethische en juridische omkadering, met aandacht voor onder meer gegevensbescherming en productaansprakelijkheid.

Vlaanderen: benchmark studie

In Vlaanderen engageerde Vlaams minister Muyters zich reeds in een antwoord op een actuele vraag in het Vlaams Parlement op 18 april bijkomend te investeren in artificiële intelligentie. De minister wenst dit op een onderbouwde manier te doen. Daarom werd aan het Departement EWI de opdracht gegeven een benchmark-studie te laten uitvoeren.

Concreet zal de internationale benchmark van de Vlaamse positie slaan op:

 • evoluties over de hele kennisketen: van fundamenteel onderzoek over toegepast onderzoek tot innovatie door bedrijven;
 • de take up (absorptie) door het brede bedrijfsleven en binnen de overheidssector evenals sensibiliserende acties;
 • de beleidsagenda’s binnen de overheden inzake wetgeving, gecreëerde randvoorwaarden en specifieke beleidsimpulsen en budgetallocaties.

Consultancy-bureau PWC zal de benchmark uitvoeren. Op basis van de studie kan dan bottum-up samen met de stakeholders een strategie uitgewerkt worden.

> Lees hier het verslag

> Bekijk hieronder het videoverslag van vraag en antwoord over artificiële intelligentie (vanaf 49 min.)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • 'Bio-economie'-brochure belicht troeven Vlaanderen

  Bio-economie: nieuwe brochure belicht troeven Vlaanderen

  21 september 2020

  Vlaanderen lanceerde in 2013 als één van de eerste Europese regio’s zijn eigen regionale bio-economie strategie. Een nieuwe brochure belicht vier lokale troeven die van Vlaanderen een Europese topregio maken op het vlak van bio-economie en toont aan waarom de bio-economie in Vlaanderen nog een groot potentieel heeft om verder te groeien.

 • EU-nieuws deze week | 14 - 18 september 2020

  18 september 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (17 september 2020)

  17 september 2020

  O.a. vragen over de Vlaamse ruimtevaarteconomie, de digitale kloof, corona-steunmaatregelen, het publiceren van een lijst van bedrijven die in het kader van COVID-19 premies hebben aangevraagd en de verklaring van de 'Groep van 10' met betrekking tot het relancebeleid. 

 • EU State of the Union: “Uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis”

  EU State of the Union: “Uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis”

  16 september 2020

  Groener, digitaler, menselijker, gezonder: in het Europees Parlement heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige week woensdag een Europese uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis uitgestippeld.

 • Steun voor bouw dronefabriek in Oostende in kader van mijnenbestrijding

  11 september 2020

  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kent 1 miljoen euro steun toe aan het bedrijf ECA Group in Oostende. Dat bedrijf bouwt een nieuwe dronefabriek. Het gaan om drones om mijnen te bestrijden. Dankzij nieuwe technologie kunnen zeemijnen vanop afstand gedetecteerd en onschadelijk gemaakt worden. In de nieuwe fabriek zullen 70 mensen tewerkgesteld worden.