Europa moet 20 miljard euro in kunstmatige intelligentie pompen

Filter items
Nieuws
26 april 2018

Vooraanstaande rol

Kunstmatige intelligentie zal het aanzicht van de wereld drastisch veranderen, zo voorspelt de Europese Commissie (EC). Indien Europa bij de ontwikkeling van deze technologie een vooraanstaande rol wil bijven spelen, moet er volgens haar tegen eind 2020 minstens 20 miljard euro geïnvesteerd worden (zie persbericht EC onderaan deze pagina).

Nu reeds hebben allerhande slimme systemen een plaats verworven in het dagelijkse leven en de verwachting is dat kunstmatige intelligentie alleen maar belangrijker zal worden en van groot nut kan worden in sectoren als gezondheidszorg, verkeer, administratie, landbouw en cyberveiligheid.

Europa moet mee in de internationale concurrentiestrijd op dit domein en dus voluit investeren in de verdere ontwikkeling van de technologie, betoogt de Commissie woensdag in een strategische nota.

Volgens haar moeten de publieke en private sector tegen eind 2020 samen zo'n 20 miljard euro investeren.

De Commissie legt alvast een extra 1,5 miljard euro uit haar onderzoeksprogramma Horizon 2020 op tafel.

Ook wil ze via het Europese investeringsfonds aanvullende steun geven aan bedrijven en start-ups die willen investeren in kunstmatige intelligentie.

Gegevens delen

Behalve geld wil de Commissie ook een gunstig investeringsklimaat voorzien.

Omdat gegevens cruciaal zijn voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, legt ze ook voorstellen op tafel om meer gegevens te delen en open te stellen voor hergebruik. Het gaat dan om gegevens van nutsbedrijven en milieu-, onderzoeks- en gezondheidsgegevens.

Arbeidsmarkt

De Commissie erkent dat de opkomst van kunstmatige intelligentie gevolgen heeft op de arbeidsmarkt.

Om die evolutie te begeleiden, moedigt ze de lidstaten aan om hun onderwijssystemen te moderniseren en wil ze zelf Europese fondsen inzetten om opleidingen te ondersteunen.

Tenslotte wil de Commissie werken aan een aangepaste ethische en juridische omkadering, met aandacht voor onder meer gegevensbescherming en productaansprakelijkheid.

Vlaanderen: benchmark studie

In Vlaanderen engageerde Vlaams minister Muyters zich reeds in een antwoord op een actuele vraag in het Vlaams Parlement op 18 april bijkomend te investeren in artificiële intelligentie. De minister wenst dit op een onderbouwde manier te doen. Daarom werd aan het Departement EWI de opdracht gegeven een benchmark-studie te laten uitvoeren.

Concreet zal de internationale benchmark van de Vlaamse positie slaan op:

 • evoluties over de hele kennisketen: van fundamenteel onderzoek over toegepast onderzoek tot innovatie door bedrijven;
 • de take up (absorptie) door het brede bedrijfsleven en binnen de overheidssector evenals sensibiliserende acties;
 • de beleidsagenda’s binnen de overheden inzake wetgeving, gecreëerde randvoorwaarden en specifieke beleidsimpulsen en budgetallocaties.

Consultancy-bureau PWC zal de benchmark uitvoeren. Op basis van de studie kan dan bottum-up samen met de stakeholders een strategie uitgewerkt worden.

> Lees hier het verslag

> Bekijk hieronder het videoverslag van vraag en antwoord over artificiële intelligentie (vanaf 49 min.)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  9 april 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  9 april 2020

  Vanuit verschillende Europese instanties worden oproepen gelanceerd om onderzoek en innovatie te stimuleren en COVID-19 en gerelateerde effecten te bestrijden. De deadlines van bestaande oproepen worden vaak uitgesteld om deelnemers meer tijd te geven om hun voorstellen voor te bereiden. Een overzicht van de verschillende oproepen.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 april 2020)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 april 2020)

  6 april 2020

  O.a. vervanging regeringsafgevaardigde LRM en imec en Hersamenstelling Hermes beslissingscomité.

 • EU-nieuws deze week |

  EU-nieuws deze week | 30 maart - 3 april 2020

  3 april 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 14

  Schriftelijke vragen deze week | week 14

  3 april 2020

  O.a. gebruik van slimme data en artificiële intelligentie bij VDAB, projecten en initiatieven Smart Cities en werkgelegenheid circulaire economie.