Europees Commissaris Thierry Breton bezoekt Leuvense onderzoekscentrum imec

Gepubliceerd op 11 juni 2021
V.l.n.r. Johan Hanssens (Secretaris-generaal Departement EWI), Thierry Breton (Europees Commissaris) en Luc Van den Hove (CEO imec)

De Europese halfgeleideralliantie zou "binnen enkele weken" een feit zijn. Dat heeft Europees Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton tijdens een bezoek aan het Leuvense onderzoekscentrum imec gezegd.

De alliantie tussen lidstaten, bedrijven en kennisinstellingen moet zorgen voor een verhoogde productie van halfgeleiders in Europa.

Halfgeleiders zijn onmisbaar voor het produceren van chips.

De Europese Unie heeft zichzelf als doel gesteld om de productie van halfgeleiders tegen 2030 te verdubbelen. Daarmee zou het marktaandeel van Europa stijgen van de huidige 10 naar 20 procent. In 1990 ging het nog om 44 procent van de wereldwijde productie. 

"Dat is absoluut nodig om het aanbod van de halfgeleiders te kunnen blijven verzekeren", zegt Breton.

"Via het coronaherstelfonds hebben al veel lidstaten miljarden gereserveerd om deel te nemen aan het project. We zullen doen wat nodig is om de Europese positie te versterken, maar we moeten het snel doen. Binnen enkele weken zullen de richtlijnen voor de alliantie klaar zijn." 

Tijdens de coronapandemie is de vraag naar chips enorm toegenomen, wat geresulteerd heeft in een wereldwijd tekort.

"Ik wil de commissaris bedanken voor het ontwikkelen van deze belangrijke strategie", zegt Luc Van den Hove, CEO van onderzoekscentrum imec. Imec is wereldwijd vermaard om zijn onderzoek naar nanotechnologie voor computer- en andere chips.

"We hebben in Europa een enorme knowhow: elke chip in de wereld is ontwikkeld met behulp van technologie die ontwikkeld is in Europa. Door de alliantie op te zetten, worden die technologie en innovatiespelers alleen maar versterkt. We moeten dit combineren met andere elementen om verder te groeien, maar het is een erg belangrijke stap."

>> Bekijk ook VIDEOREPORTAGE: België in de race voor Europese chipfabriek?

>> Lees ook: PERSBERICHT "Vlaanderen, chiplab van de wereld", over de beslissing om te investeren in de uitbouw van de cleanroom-infrastructuur van imec

(Bron: Belga)

Europe is at the forefront in the #nanometer race! 

IMEC’s European hub in Belgium is engraving #processors in *ONE POINT FOUR* nanometer — a world record.

That’s 0.0000000014 meter of fineness — preparing the market of tomorrow for #health, #mobility and industrial #edge. pic.twitter.com/k9me2VBOme

— Thierry Breton (@ThierryBreton) June 11, 2021

We are delighted to welcome Commissioner @ThierryBreton at imec, visiting our cleanroom, home of the world’s most advanced independent R&D pilot line, and discussing Europe’s way forward to secure advanced semiconductor manufacturing capabilities. pic.twitter.com/hBwQTPaHAM

— imec (@imec_int) June 11, 2021
Simon Verschaeren
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.