Europees Commissaris Thierry Breton bezoekt Leuvense onderzoekscentrum imec

Filter items
Nieuws
11 juni 2021
V.l.n.r. Johan Hanssens (Secretaris-generaal Departement EWI), Thierry Breton (Europees Commissaris) en Luc Van den Hove (CEO imec)

De Europese halfgeleideralliantie zou "binnen enkele weken" een feit zijn. Dat heeft Europees Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton tijdens een bezoek aan het Leuvense onderzoekscentrum imec gezegd.

De alliantie tussen lidstaten, bedrijven en kennisinstellingen moet zorgen voor een verhoogde productie van halfgeleiders in Europa.

Halfgeleiders zijn onmisbaar voor het produceren van chips.

De Europese Unie heeft zichzelf als doel gesteld om de productie van halfgeleiders tegen 2030 te verdubbelen. Daarmee zou het marktaandeel van Europa stijgen van de huidige 10 naar 20 procent. In 1990 ging het nog om 44 procent van de wereldwijde productie. 

"Dat is absoluut nodig om het aanbod van de halfgeleiders te kunnen blijven verzekeren", zegt Breton.

"Via het coronaherstelfonds hebben al veel lidstaten miljarden gereserveerd om deel te nemen aan het project. We zullen doen wat nodig is om de Europese positie te versterken, maar we moeten het snel doen. Binnen enkele weken zullen de richtlijnen voor de alliantie klaar zijn." 

Tijdens de coronapandemie is de vraag naar chips enorm toegenomen, wat geresulteerd heeft in een wereldwijd tekort.

"Ik wil de commissaris bedanken voor het ontwikkelen van deze belangrijke strategie", zegt Luc Van den Hove, CEO van onderzoekscentrum imec. Imec is wereldwijd vermaard om zijn onderzoek naar nanotechnologie voor computer- en andere chips.

"We hebben in Europa een enorme knowhow: elke chip in de wereld is ontwikkeld met behulp van technologie die ontwikkeld is in Europa. Door de alliantie op te zetten, worden die technologie en innovatiespelers alleen maar versterkt. We moeten dit combineren met andere elementen om verder te groeien, maar het is een erg belangrijke stap."

>> Bekijk ook VIDEOREPORTAGE: België in de race voor Europese chipfabriek?

>> Lees ook: PERSBERICHT "Vlaanderen, chiplab van de wereld", over de beslissing om te investeren in de uitbouw van de cleanroom-infrastructuur van imec

 

(Bron: Belga)

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Simon Verschaeren

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0460 953 334

Meer nieuws

 • speurgids 2021

  'Speurgids 2021' nu beschikbaar

  23 juli 2021

  In de nieuwe Speurgids 2021 worden de kredieten uit de Vlaamse begroting die te maken hebben met de ondersteuning van het economisch, wetenschaps- en innovatiebeleid in brede zin (4,357 miljard euro) geïntegreerd geanalyseerd en toegelicht.

 • Versterking van de Europese Onderzoeksruimte via een ‘Pact voor O&I’ en een mondiale aanpak van O&O&I centraal op de informele Raad Onderzoek te Slovenië

  19 juli 2021

  Gisteren vond de informele ministeriële vergadering onderzoek fysiek plaats in Brdo pri Kranju/Ljubljana, Slovenië. Twee belangrijke onderwerpen stonden op de agenda, (1) de “Europese Onderzoeksruimte (ERA): het vertalen van gedeelde Europese doelstellingen naar maatregelen op nationaal niveau” en (2) een “Evenwichtige openheid: De nieuwe mondiale aanpak voor onderzoek en innovatie”.

 • COVID-19: Gerichte bescherming en extra controleurs

  19 juli 2021

  Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt de controle op uitbetaalde bescherming aan ondernemers opgedreven. Er komen bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen 15 inspecteurs bij voor de komende 2 jaar om de 565.000 coronadossiers sneller te controleren. Daarnaast komt er een verlenging van het Vlaams beschermingsmechanisme voor een aantal sectoren die nog steeds sterke hinder ondervinden door de coronamaatregelen zoals discotheken, feestzalen, hotels en bepaalde ondernemers in de eventsector. Tot slot wordt de heropstartlening verlengd tot 30 september 2021.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (16 juli 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (16 juli 2021)

  16 juli 2021

  O.a. continuering strategische roadmap Regmed XB, subsidie en werkplan Vlaamse AI Academie, selectie en goedkeuring UNESCO projectvoorstellen voor financiering via het Vlaams UNESCO-Trustfonds Wetenschappen en vervolgmaatregelen Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen die een omzetdaling hebben ten gevolge van de coronavirusmaatregelen

 • EU-nieuws deze week | 12 - 16 juli 2021

  16 juli 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.