Europees Commissaris Thierry Breton bezoekt Leuvense onderzoekscentrum imec

Filter items
Nieuws
11 juni 2021
V.l.n.r. Johan Hanssens (Secretaris-generaal Departement EWI), Thierry Breton (Europees Commissaris) en Luc Van den Hove (CEO imec)

De Europese halfgeleideralliantie zou "binnen enkele weken" een feit zijn. Dat heeft Europees Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton tijdens een bezoek aan het Leuvense onderzoekscentrum imec gezegd.

De alliantie tussen lidstaten, bedrijven en kennisinstellingen moet zorgen voor een verhoogde productie van halfgeleiders in Europa.

Halfgeleiders zijn onmisbaar voor het produceren van chips.

De Europese Unie heeft zichzelf als doel gesteld om de productie van halfgeleiders tegen 2030 te verdubbelen. Daarmee zou het marktaandeel van Europa stijgen van de huidige 10 naar 20 procent. In 1990 ging het nog om 44 procent van de wereldwijde productie. 

"Dat is absoluut nodig om het aanbod van de halfgeleiders te kunnen blijven verzekeren", zegt Breton.

"Via het coronaherstelfonds hebben al veel lidstaten miljarden gereserveerd om deel te nemen aan het project. We zullen doen wat nodig is om de Europese positie te versterken, maar we moeten het snel doen. Binnen enkele weken zullen de richtlijnen voor de alliantie klaar zijn." 

Tijdens de coronapandemie is de vraag naar chips enorm toegenomen, wat geresulteerd heeft in een wereldwijd tekort.

"Ik wil de commissaris bedanken voor het ontwikkelen van deze belangrijke strategie", zegt Luc Van den Hove, CEO van onderzoekscentrum imec. Imec is wereldwijd vermaard om zijn onderzoek naar nanotechnologie voor computer- en andere chips.

"We hebben in Europa een enorme knowhow: elke chip in de wereld is ontwikkeld met behulp van technologie die ontwikkeld is in Europa. Door de alliantie op te zetten, worden die technologie en innovatiespelers alleen maar versterkt. We moeten dit combineren met andere elementen om verder te groeien, maar het is een erg belangrijke stap."

>> Bekijk ook VIDEOREPORTAGE: België in de race voor Europese chipfabriek?

>> Lees ook: PERSBERICHT "Vlaanderen, chiplab van de wereld", over de beslissing om te investeren in de uitbouw van de cleanroom-infrastructuur van imec

 

(Bron: Belga)

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Simon Verschaeren

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0460 953 334

Meer nieuws

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 januari 2022)

  21 januari 2022

  O.a.

 • Toponderzoekers kunnen ook na hun pensioen verder werken in Vlaanderen

  Toponderzoekers kunnen ook na hun pensioen verder werken in Vlaanderen

  17 januari 2022

  Vlaams minister van Wetenschapsbeleid en Innovatie Hilde Crevits verruimt vanaf dit jaar de mogelijkheden voor topwetenschappers om onderzoek ook na hun pensioensleeftijd in Vlaanderen verder te zetten. Het moet vermijden dat baanbrekende kennis en onderzoeken verloren gaan doordat het Vlaamse kader momenteel geen steun biedt aan toponderzoek na het emeritaat.

 • EU-nieuws deze week | 1 - 14 januari 2022

  14 januari 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Financiering van het hoger onderwijs (OESO-rapport)

  Financiering van het hoger onderwijs (OESO-rapport)

  14 januari 2022

  Op 12 januari 2022 stelde de OESO haar rapport 'Resourcing Higher Education in the Flemish Community of Belgium' voor tijdens een online seminarie. Het rapport kadert in het OESO-project 'Resourcing higher education' waar ook Vlaanderen, naast o.a. Finland, Denemarken, Ierland, Portugal, Litouwen en Israël, aan deelneemt.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (13 januari 2021)

  13 januari 2022

  De impact van de steunmaatregelen van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) om de effecten van de coronacrisis te milderen werd door een extern onderzoeksteam geëvalueerd. De leden van de EWI-commissie wisselen hierover van gedachten met vertegenwoordigers van het Rekenhof.