Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT): nieuw initiatief om innovatie in hoger onderwijs te stimuleren

Filter items
Nieuws
29 maart 2021

Algemeen

Deadline voor het indienen van voorstellen is 25 mei 2021

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) lanceerde op 24 maart het HEI-initiatief: Innovation Capacity Building for Higher Education – een nieuw initiatief om het volledige innovatiepotentieel van hoger onderwijsinstellingen (Higher Education Institutions, HEIs) te benutten door hun ondernemings- en innovatiecapaciteit te vergroten en tegelijkertijd te integreren in het grootste innovatie-ecosysteem van Europa.

Volgens Europees Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, Mariya Gabrial spelen HEIs een sleutelrol in onze samenleving bij het koesteren van toekomstige talenten. Daarom bevat de nieuwe EIT-Verordening een pilootinitiatief, gericht op het innovatie- en ondernemerspotentiaal van Europese HEIs, dat van start ging op 24 maart met de publicatie van de eerste oproep.

Wat houdt het initiatief in?

De Pilot Call for Proposals van het initiatief nodigt Europese HEIs uit om actieplannen op te stellen die hun ondernemings- en innovatiecapaciteit op alle institutionele niveaus zullen verbeteren. Dit nieuwe EIT-initiatief zal een systematische impact hebben, en HEIs in staat stellen om de regionale “motoren” van innovatie te worden en duurzame groei en werkgelegenheid in heel Europa te bevorderen.

Er zullen 23 pilootprojecten worden geselecteerd en geïmplementeerd vanaf juli 2021. De activiteiten kunnen zich focussen op verschillende thema’s, zoals:

 • Bevordering van institutionele betrokkenheid en verandering;
 • Versterking van partnerschappen tussen hoger onderwijs, bedrijfsleven en onderzoeksorganisaties;
 • Ontwikkeling van diensten ter ondersteuning van innovatie en bedrijfsleven;
 • Versterking van de kwaliteit van onderwijs in ondernemerschap;
 • Creëren en verspreiden van kennis.

De deadline voor het indienen van voorstellen is 25 mei 2021. De geselecteerde pilootprojecten zullen in juni 2021 worden bekendgemaakt.

EIT Strategische Innovatieagenda (SIA) 2021-2027

Dit initiatief vormt een belangrijke doelstelling van het EIT als onderdeel van de nieuwe Strategische Innovatieagenda van het EIT (SIA) voor 2021-2027. Het initiatief beoogt HEIs te ondersteunen met expertise en coaching, toegang tot het innovatie-ecosysteem van het EIT, en financiering.

Meer info

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 10 - 14 mei 2021

  14 mei 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Tijdelijke uitsluiting van Vlaamse steunmaatregelen voor ondernemers die bewust onterechte steunaanvraag indienen

  9 mei 2021

  Ondernemingen die via bewust onjuiste verklaringen of foutieve informatie steun trachten te bekomen via de verschillende steuninstrumenten van VLAIO, zullen voor een periode van 5 jaar van de VLAIO-steun uitgesloten kunnen worden. Die bedrijven zullen geen verdere of bijkomende steun kunnen aanvragen.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (7 mei 2021)

  7 mei 2021

  O.a. goedkeuring convenant Kenniscentrum Data & Maatschappij en participatie in het Imec.xpand II fonds.

 • EU-nieuws deze week | 3 - 7 mei 021

  7 mei 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (6 mei 2021)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (6 mei 2021)

  6 mei 2021

  O.a. cybersecurity, de geschiktheid van Vlaanderen om waterstof in grote hoeveelheden te produceren en de samenwerking tussen de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen en de Europese Investeringsbank.