Europees overleg over strategische autonomie

Gepubliceerd op 29 maart 2021

Op 22 maart organiseerde het Portugese Voorzitterschap van de Raad van de EU een informele videoconferentie voor de ministers van Concurrentievermogen (Industrie / Interne Markt). Deze verving de informele ministeriële vergadering die normaal zou doorgaan in Portugal op 22 en 23 maart.

De gedachtewisseling tussen de ministers ging over strategische autonomie in een open EU, met in het bijzonder aandacht voor:

  1. het identificeren van strategische afhankelijkheden en relevante maatregelen om deze aan te pakken; en
  2. het initiatief inzake buitenlandse subsidies voor het verzekeren van een gelijk speelveld, met handhaving van gemeenschappelijke sociale en milieustandaarden.

Vlaams minister Hilde Crevits vertegenwoordigde, volgens de toerbeurtregeling voor Industriebeleid, België tijdens deze vergadering.

We moeten ons uit de crisis innoveren. Vandaag opnieuw deze boodschap gebracht op Europees overleg. Er worden volop nieuwe, duurzame oplossingen bedacht in Europa. Die moeten we beter benutten om veerkrachtiger te worden & minder afhankelijk van 3e landen. #COMPET #EU2021PT pic.twitter.com/e6qriUTxRb

— Hilde Crevits (@crevits) March 22, 2021

De Europese Commissie presenteerde tot slot nog kort de recente mededeling van 9 maart inzake het digitaal decennium.

Europese industrieraad over strategische autonomie van deze ochtend gevat in 1 tekening door het Portugees voorzitterschap… 

Stilleven van verschillende standpunten rond de tafel! #COMPET #EU2021PT pic.twitter.com/ZSwBhRhZZL

— Hilde Crevits (@crevits) March 22, 2021

Zie ook deze website van het Portugees Voorzitterschap

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.