Europese Commissie ontvouwt nieuwe strategie voor industrie

Gepubliceerd op 16 maart 2020

Groene en digitale transformatie realiseren Europees Commissaris Thierry Breton tijdens de presentatie van de nieuwe industriële strategie. 

Met de communicatie ‘European Industrial Strategy Package’ van 10 maart 2020 en de daarbij horende mededeling ‘A new industrial strategy for Europe’ presenteert de Europese Commissie een nieuwe strategie om de Europese industrie te helpen het voortouw te nemen bij de dubbele transitie naar klimaatneutraliteit en digitaal leiderschap.

De strategie is erop gericht het concurrentievermogen en de strategische autonomie van Europa te stimuleren in een periode van geopolitieke verschuivingen en toenemende wereldwijde concurrentie.

Drie kernprioriteiten worden naar voor geschoven:

  1. behoud van het mondiale concurrentievermogen van de Europese industrie en van een gelijk speelveld, zowel thuis als wereldwijd
  2. de transitie naar een klimaatneutraal Europa tegen 2050 realiseren
  3. de digitale toekomst van Europa vormgeven

Zeven fundamentele bouwstenen voor succes

Voor een succesvolle dubbele transformatie (groene en digitale transformatie) van de Europese industrie worden zeven ‘fundamentals’ naar voor geschoven:

  • Verdere eenmaking van de (digitale) markt
  • Globaal gelijk speelveld garanderen
  • Industrieën helpen klimaatneutraal te worden
  • Een meer circulaire economie tot stand brengen
  • Een klimaat van industriële innovatie creëren
  • Bijscholing en omscholing
  • Investeren in en het financieren van de transitie

Strategie

Het belang van onderstaande elementen wordt benadrukt in de Europese industrie strategie:

• Aangezien concurrentie het beste uit onze bedrijven naar boven brengt, zal de lopende herziening van de EU-mededingingsregels, met inbegrip van de evaluatie van de controle op fusies en de geschiktheidscontrole van de richtsnoeren inzake staatssteun, ervoor zorgen dat onze regels geschikt zijn voor een economie die snel verandert en steeds digitaler wordt, en die bovendien groener en circulairder moet worden.

• We hebben eerlijke concurrentie in binnen- en buitenland nodig. De Commissie zal zorgen voor een optimale benutting van handelsbeschermingsmechanismen en een oplossing formuleren voor het vraagstuk van buitenlandse toegang tot EU-overheidsopdrachten.

• Uitgebreide maatregelen om energie-intensieve industrieën te moderniseren en koolstofvrij te maken, duurzame en slimme mobiliteitssectoren te ondersteunen, energie-efficiëntie te bevorderen en te zorgen voor een toereikend en constant aanbod van koolstofarme energie tegen concurrerende prijzen.

• Versterking van de industriële en strategische autonomie van Europa door de levering van kritieke grondstoffen te waarborgen door middel van een actieplan voor kritieke grondstoffen en geneesmiddelen op basis van een nieuwe EU-geneesmiddelenstrategie en door de ontwikkeling van strategische digitale infrastructuur en sleuteltechnologieën te ondersteunen.

• Een alliantie voor schone waterstof om het koolstofvrij maken van de industrie te versnellen en industrieel leiderschap te behouden, gevolgd door allianties inzake koolstofarme industrieën, industriële clouds, platforms en grondstoffen.

• Nieuwe wetgeving en richtsnoeren op het gebied van groene overheidsopdrachten.

• Hernieuwde aandacht voor innovatie, investeringen en vaardigheden.

Naast een uitgebreide reeks acties, zowel horizontaal als voor specifieke technologieën, zal de Commissie systematisch de risico's en behoeften van de verschillende industriële ecosystemen analyseren.

Today more than ever, we need to look after all EU #industry players.

Because there are countless of #SMEs behind each industrial leader, our new #EUIndustrialStrategy will embark everyone through relevant #ecosystems.

Together we will keep EU as one industrial continent. pic.twitter.com/LLqVgkOsPI

— Thierry Breton (@ThierryBreton) March 10, 2020
Barbara Cattoor
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.