Europese Commissie stelt 10 Europese partnerschappen onder Horizon Europa voor

Gepubliceerd op 24 februari 2021

Algemeen

Op 23 februari stelde de Europese Commissie het Europese partnerschapspakket in het kader van het Horizon Europa Programma voor, bestaande uit 10 nieuwe Europese partnerschappen tussen de EU, de lidstaten en/of de bedrijfswereld. Het doel is de overgang naar een groen, klimaatneutraal en digitaal Europa te versnellen en het Europese bedrijfsleven veerkrachtiger en competitiever te maken.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd vindt dat “wij ons reeds lang inspannen om onderzoek en innovatie beter te benutten tegen gezondheidscrisissen en de klimaatverandering en voor de digitale transformatie. Door de coronapandemie is dat des te dringender geworden. Europese partnerschappen bieden ons de kans om samen te reageren op en vorm te geven aan ingrijpende economische en sociale veranderingen, in het belang van alle EU-burgers.”

Tien partnerschappen

De tien partnerschappen, waarvan sommige gebaseerd zijn op bestaande gemeenschappelijke ondernemingen, zijn:

  • Global Health EDCTP3;
  • Initiatief voor innovatieve gezondheidszorg;
  • Digitale sleuteltechnologieën;
  • Een circulair biogebaseerd Europa;
  • Schone waterstof;
  • Schone luchtvaart;
  • Europese spoorwegen;
  • Derde ATM-onderzoek voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim;
  • Slimme netwerken en diensten;
  • Metrologie.

De Europese partnerschappen vallen onder Horizon Europa, het nieuwe EU-programma voor onderzoek en innovatie in de periode 2021-2027. Zij hebben tot doel de ontwikkeling en toepassing van nieuwe innovatieve oplossingen in verschillende sectoren te verbeteren en te versnellen door publieke en particuliere middelen te mobiliseren. Zij dragen ook bij tot de doelstellingen van de Europese Green Deal en versterken de Europese Onderzoeksruimte.

Volgende stappen

Het voorstel voor één enkele basisverordening tot oprichting van negen gemeenschappelijke ondernemingen op basis van artikel 187 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) zal worden aangenomen door de Raad van de Europese Unie, na raadpleging van het Europees Parlement en het Economisch en Sociaal Comité. Het afzonderlijke voorstel voor het metrologiepartnerschap op basis van artikel 185 VWEU zal worden aangenomen bij een besluit van het Europees Parlement en de Raad, na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité.

Meer info

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.