Europese ministers vergaderen over economische impact van COVID-19: EU-bedrijven moeten meer zelf PPE- en medische uitrusting produceren

Filter items
Nieuws
23 maart 2020

Ministeriële videoconferentie over COVID-19

Het Kroatisch Voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde last-minute op vrijdag 20 maart in de namiddag een informele high-level videoconferentie over de impact van COVID-19 op de EU-industrie en interne markt.

Oorspronkelijk was voor die dag een informele ministeriële vergadering ingepland in Zagreb voor de Europese ministers van Industrie en Interne markt. Omwille van de moeilijke COVID-19 omstandigheden, moest deze informele COMPET-Raad echter afgelast worden.

Deze ministeriële videoconferentie kwam op een goed moment, aangezien de Commissie de dag ervoor, op 19 maart, een tijdelijke kaderregeling rond staatssteun heeft aangenomen, ter ondersteuning van de economie.

Op 13 maart nam de COM al een mededeling aan rond de verschillende maatregelen van de COM voor een gecoördineerde Europese respons om de economische gevolgen van het Coronavirus tegen te gaan. Die aangekondigde maatregelen vullen de eerder op 10 maart bekendgemaakte economische maatregelen aan m.b.t. onder meer het Corona Reponse Investment Initiative (CRII), staatssteun en flexibiliteit via het EU begrotingskader.

Alle informatie over wat de EU doet is terug te vinden via deze website van de Europese Commissie. Daarnaast kan via een tijdslijn op de website van de Raad opgevolgd worden wat dagelijks op het niveau van de Europese ministers gebeurt rond COVID-19.

Zoveel mogelijk op onszelf doen binnen de EU

De lidstaten en Europese Commissie riepen tijdens de videoconferentie op tot snelle, gecoördineerde acties en beslissingen. Kernprincipes van de EU zoals de interne markt en EU-solidariteit moeten voorop blijven staan. Er was een wijd pleidooi voor het bewaren van de interne markt, en voor het beschermen van het vrije verkeer van goederen.

Verschillende van de nieuwe maatregelen van de Commissie van de afgelopen weken werden verwelkomd (cf. rond staatssteun, rond green corridors/lanes voor vrachtverkeer, rond het Corona Response Investment Initiative, rond exportvereisten voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PPE), rond joint procurements, rond de oprichting van een strategische “rescEU”-voorraad inzake PPE...). Verschillende lidstaten informeerden over de maatregelen die zij in eigen land hebben ondernomen.

Uitvoerend Vicevoorzitter Vestager presenteerde in haar inleiding het gisteren aangenomen tijdelijk staatssteunkader. Vestager benadrukte dat de Commissie een specifieke mailbox en telefoonlijn heeft die 7 dagen op 7 beschikbaar is.

Commissaris Breton benadrukte meermaals dat we nu zoveel als mogelijk op onszelf moeten doen binnen de EU (“we need to walk on our own”). Breton maakte zich zorgen over twee ontwikkelingen intern-EU, nl. beperkingen op intra-EU export van PPE-uitrusting (Personal Protective Equipment) en de controles aan de grenzen die zorgen dat vrachtverkeer daar vast komt te staan.

Commissaris Breton riep de lidstaten op om in eigen land een lijst te maken van die bedrijven die zouden kunnen voldoen aan de vereisten die nodig zijn om zelf basis PPE-uitrusting te kunnen gaan produceren en om die lijst zo snel mogelijk met de Commissaris te delen.

Vlaanderen heeft ondertussen een oproep gelanceerd aan bedrijven (zie tweet hieronder en link hier)

Wat de PPE-noden betreft, wil de Commissaris ook snel geaggregeerde informatie, die de Commissie op regelmatige basis (wekelijks) wenst te verzamelen om de behoeften op te lijsten en concrete cijfers aan de bedrijven te kunnen geven over de exacte hoeveelheid die nodig is.

>> Zie ook de website van het Kroatisch Voorzitterschap

>> Lees ook: overig EU-nieuws deze week

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475-622 087

Meer nieuws

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  9 april 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  9 april 2020

  Vanuit verschillende Europese instanties worden oproepen gelanceerd om onderzoek en innovatie te stimuleren en COVID-19 en gerelateerde effecten te bestrijden. De deadlines van bestaande oproepen worden vaak uitgesteld om deelnemers meer tijd te geven om hun voorstellen voor te bereiden. Een overzicht van de verschillende oproepen.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 april 2020)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 april 2020)

  6 april 2020

  O.a. vervanging regeringsafgevaardigde LRM en imec en Hersamenstelling Hermes beslissingscomité.

 • EU-nieuws deze week |

  EU-nieuws deze week | 30 maart - 3 april 2020

  3 april 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 14

  Schriftelijke vragen deze week | week 14

  3 april 2020

  O.a. gebruik van slimme data en artificiële intelligentie bij VDAB, projecten en initiatieven Smart Cities en werkgelegenheid circulaire economie.