Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen 11de Europese regio

Gepubliceerd op 16 maart 2021

In 2020 dienden Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen 2400 octrooiaanvragen in bij het Europees Octrooibureau (European Patent Office, EPO). Dat zijn er bijna evenveel als in 2019 toen er 2422 werden ingediend.

Vanuit Vlaanderen werden vorig jaar 1580 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EPO). Vlaanderen staat daarmee op nummer elf in de top twintig van Europese regio's voor octrooiaanvragen bij het EPO. 

Actiefste aanvragers

Solvay was met 214 octrooiaanvragen opnieuw de actiefste aanvrager bij het EPO, gevolgd door imec, Umicore, Agfa , Katholieke Universiteit Leuven en Universiteit Gent.

In de Belgische top tien staan er twee universiteiten en drie onderzoeksinstellingen – wat meer is dan in de meeste andere landen.

Europese regio's

Op gewestelijk niveau scoorde Vlaanderen het best, met 1580 aanvragen en een aandeel van 65,9% in alle Belgische octrooiaanvragen, gevolgd door het Waalse Gewest (19,9% aandeel) en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (14,2% aandeel).

Vlaanderen stond ook op nummer elf in de top twintig van Europese regio's voor octrooiaanvragen bij het EPO.

Volledig persbericht hieronder te downloaden samen met gedetailleerde gegevens van Belgische aanvragen.

>> Website European Patent Office

Peter Viaene
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.