Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Gepubliceerd op 05 april 2022

Het aantal octrooiaanvragen van Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen bij het Europees Octrooibureau (EPO) is ondanks de pandemie met 3,3% toegenomen in 2021, na een lichte daling in 2020 (-0,7%). Volgens de Patent Index die het EPO vandaag publiceerde, dienden in België gevestigde innovators 2485 aanvragen in – het hoogste aantal tot nu toe. België staat daarmee op de negende plaats binnen de EU. Vlaanderen op zijn beurt staat op nummer 10 in de rangschikking van de actiefste octrooiregio's in Europa.

Actiefste aanvragers 

Solvay was opnieuw de actiefste octrooiaanvrager met 276 (vs. 214) aanvragen, gevolgd door imec – het Leuvense onderzoekscentrum voor micro-elektronica en nanotechnologie – met 140 aanvragen en Umicore met 93 aanvragen.

Met de Katholieke Universiteit Leuven, de Universiteit Gent, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Antwerpen waren vijf van de tien actiefste Belgische octrooiaanvragers universiteiten en onderzoeksinstellingen – wat meer is dan in de meeste andere landen.

Europese regio's 

Onder de gewesten voert Vlaanderen de rangschikking aan met 1613 aanvragen en een aandeel van 65% in het totaal van de Belgische octrooiaanvragen, gevolgd door het Waals Gewest (met een aandeel van 19,8%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (met een aandeel van 15,3%).

Vlaanderen staat ook op nummer 10 in de rangschikking van de actiefste octrooiregio's in Europa.

Volledig persbericht hieronder te downloaden samen met gedetailleerde gegevens van Belgische aanvragen.

>> Website European Patent Office

Peter Viaene
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2023

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen negende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben in 2022 een recordaantal van 2.604 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EPO). 66,4 procent van die aanvragen kwam van bedrijven of organisaties uit Vlaanderen. Vlaanderen was daarmee goed voor de negende plaats onder de belangrijkste Europese regio's.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.