Europese Raad bereikt akkoord over meerjarenbegroting en herstelfonds

Filter items
Nieuws
21 juli 2020

Na vier dagen en vier nachten onderhandelen hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders dinsdagochtend een akkoord bereikt over de volgende meerjarenbegroting tot 2027 en een coronaherstelfonds, samen goed voor zowat 1.800 miljard euro.

Op tafel lag enerzijds de Europese meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027, goed voor een bedrag van 1.074 miljard euro.

Daarnaast stelde de Europese Commissie om de coronacrisis het hoofd te bieden een relancefonds van 750 miljard euro voor om de zwaar getroffen Europese economieën over de crisis heen te helpen.

Relancefonds

De Europese leiders klopten voor het relancefonds uiteindelijk af op een evenwicht van 390 miljard euro aan subsidies, tegenover 360 miljard euro aan leningen. Aan het totaalbedrag van 750 miljard euro raakte de Raadsvoorzitter niet.

De Raad krijgt ook niet de absolute controle over de hervormingsplannen van de lidstaten, al is er wel een soort noodprocedure voorzien: de lidstaten zullen hun relanceplannen moeten voorleggen aan de Europese Commissie, waarna die beslist of de plannen wel voldoen aan de Europese doelstellingen, zoals de klimaatneutraliteit tegen 2050.

Maar als een of meerdere andere EU-landen het niet eens zijn met een positieve evaluatie van de Commissie, dan kunnen ze de voorzitter van de Europese Raad vragen om het item op de agenda van de volgende Europese Raad te zetten, waarna die de beslissing naar zich toetrekt. Dat proces moet binnen de drie maanden zijn afgerond.

Meerjarenbegroting

Om alles betaalbaar te houden moest hier en daar wel geknipt worden in een aantal programma's in de meerjarenbegroting.

Zo gaat het budget voor gezondheid en innovatie iets naar beneden in vergelijking met het initiële voorstel van Europees Raadsvoorzitter Michel, en wordt ook geknipt in landbouwfondsen en cohesiebeleid, al krijgen veel lidstaten wel compensaties in de een of andere vorm.

Bovendien gaat de Europese Unie eigen middelen innen in de vorm van een taks op niet-recycleerbaar plastic vanaf 2021 en een digitaks, die twee jaar later moet ingaan.

De EU werkt ook verder aan een financiële transactietaks, zo is afgesproken.

 

>> Lees meer: Conclusies van de Europese Raad, 17‑21 juli 2020

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475-622 087

Meer nieuws

 • 'Bio-economie'-brochure belicht troeven Vlaanderen

  Bio-economie: nieuwe brochure belicht troeven Vlaanderen

  21 september 2020

  Vlaanderen lanceerde in 2013 als één van de eerste Europese regio’s zijn eigen regionale bio-economie strategie. Een nieuwe brochure belicht vier lokale troeven die van Vlaanderen een Europese topregio maken op het vlak van bio-economie en toont aan waarom de bio-economie in Vlaanderen nog een groot potentieel heeft om verder te groeien.

 • EU-nieuws deze week | 14 - 18 september 2020

  18 september 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (17 september 2020)

  17 september 2020

  O.a. vragen over de Vlaamse ruimtevaarteconomie, de digitale kloof, corona-steunmaatregelen, het publiceren van een lijst van bedrijven die in het kader van COVID-19 premies hebben aangevraagd en de verklaring van de 'Groep van 10' met betrekking tot het relancebeleid. 

 • EU State of the Union: “Uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis”

  EU State of the Union: “Uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis”

  16 september 2020

  Groener, digitaler, menselijker, gezonder: in het Europees Parlement heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige week woensdag een Europese uitweg uit de diepste crisis sinds mensenheugenis uitgestippeld.

 • Steun voor bouw dronefabriek in Oostende in kader van mijnenbestrijding

  11 september 2020

  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kent 1 miljoen euro steun toe aan het bedrijf ECA Group in Oostende. Dat bedrijf bouwt een nieuwe dronefabriek. Het gaan om drones om mijnen te bestrijden. Dankzij nieuwe technologie kunnen zeemijnen vanop afstand gedetecteerd en onschadelijk gemaakt worden. In de nieuwe fabriek zullen 70 mensen tewerkgesteld worden.