#EUvsVirus hackaton: Belgische vertegenwoordiging in acht van de 117 winnende projecten

Filter items
Nieuws
4 mei 2020

Hackaton

Om de coronacrisis het hoofd te bieden, organiseerde de Europese Commissie op 24, 25 en 26 april de #EUvsVirus hackaton. Wereldwijd namen tal van onderzoekers, innovatoren, burgers, etc. deel aan dit online evenement waarbij verschillende teams op zoek gingen naar innovatieve antwoorden om de strijd tegen COVID-19 op te voeren. (Lees ook: EUvsVirus: Pan-Europese Hackathon voor innovatieve oplossingen

De hackaton resulteerde in 117 mogelijke innovatieve oplossingen.

België is vertegenwoordigd in acht van de 117 winnende projecten.

Matchmaking

Deze innovatoren zijn nu op zoek naar investeerders. Van 22 tot 25 mei nemen zij deel aan het online matchmaking event de Matchathon waar én eindgebruikers – denk maar aan ziekenhuizen, zorginstellingen, maar ook overheden etc. – én investeerders en bedrijven welkom zijn om één van deze 117 innovatieve oplossingen te financieren, uit te werken en te implementeren.

Belgische winnaars 

De acht winnaars met Belgische vertegenwoordiging op een rijtje:

Het COVID 19-Alert ontwikkelt een traceer-app die waarschuwt wanneer je in de buurt van “bevestigde” COVID19-slachtoffers bent geweest.

De Instant SARS-CoV-2 breathalyzer ontwikkelt screeningapparatuur dat aan de hand  van je uitademing,  snel en eenvoudig detecteert of je besmet bent met het COVID 19-virus. 

Het project HomeNurse werkt een geautomatiseerde dienst uit waarbij COVID19-patiënten regelmatig gecontacteerd worden om hun situatie van nabij op te volgen.

Het BorderX.eu-project probeert een oplossing te zoeken voor prioritaire transporten die letterlijk aan de gesloten Europese binnengrenzen staan te wachten. Heel wat bestaande toeleveringsketens zijn sterk afhankelijk van het wegvervoer, via dit project denkt men een systeem uit om prioritaire goederen sneller op de bestemming te krijgen.

MAGGY helpt ons om de ‘social distancing’-regels te respecteren tijdens de heropstart van ons economisch en sociaal leven. Een draagbaar apparaat (een ‘whearable’) waarschuwt de drager als hij/zij te dicht bij een andere persoon komt.

#WeStudyTogether is een online peer-to-peer leergemeenschap waarbij  onderwijsinstellingen – vanop afstand – studenten betrekken om de leerachterstand zo klein mogelijk te houden.

Het flexibel en innovatief platform IFFA heeft als doel overheden te ondersteunen om COVID-gerelateerde aanvragen voor financiële hulp snel, efficiënt en automatische te verwerken en zo financiële ondersteuning te bieden voor mensen en bedrijven die het dringend nodig hebben.

Tot slot is er het project Corazones against Covid 19 dat zich focust op het herstel van kmo’s, waarbij lokale overheden en particuliere investeerders betrokken worden. Via het ‘impact multiplier-systeem’, een fintech-platform, wordt een financieringsnetwerk voor bedrijven opgebouwd waarbij financiering uit verschillende bronnen gekanaliseerd en bijgevolg vermenigvuldigd wordt.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Kathleen D'Hondt

Afdeling Onderzoek
Navorser
02 553 57 71

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475-622 087

Meer nieuws

 • Neem deel aan het eerste burgeroverleg voor klimaatmissie

  10 juli 2020

  De Europese Commissie heeft onlangs in het kader van het toekomstig onderzoeks- en innovatiebeleid ambitieuze doelen gesteld die vertaald worden in “missies”. Klimaatverandering is er zo één van. In elke Europees land worden de komende jaren burgers betrokken bij de klimaatmissie. En dus ook bij ons. Lees hier hoe jij aan Europa je stem kan laten horen. 

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (9 juli 2020)

  9 juli 2020

  Minister Crevits beantwoordde in de EWI-commissie vragen om uitleg over het aantrekken van buitenlandse start-ups en scale-ups naar Vlaanderen, de hinderpremie en eventuele steunmaatregelen voor FNG.

 • Vlaamse steun voor WaterstofNet om waterstofambities waar te maken

  8 juli 2020

  Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits kent een subsidie van 242.000 euro toe aan WaterstofNet vzw. Met hun ervaring en expertise is WaterstofNET ideaal geplaatst om Vlaamse bedrijven te ondersteunen in hun waterstofambities. Waterstof staat hoog op de Vlaamse en Europese politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  6 juli 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  6 juli 2020

  Om Vlaanderen uit te bouwen als een sterke en competitieve regio in Europa heeft Vlaanderen zich geëngageerd om de Europese doelstelling na te streven om tegen 2020 3% van haar BBPR te besteden aan onderzoek en ontwikkeling (O&O). In de 3% light nota van 2020 berekent ECOOM, het Vlaamse Expertisecentrum voor O&O,  dat de uitgaven voor O&O als percentage van het BBPR de afgelopen tien jaar elk jaar toegenomen zijn, tot 2,92% in 2018.