#EUvsVirus hackaton: Belgische vertegenwoordiging in acht van de 117 winnende projecten

Gepubliceerd op 04 mei 2020

Hackaton

Om de coronacrisis het hoofd te bieden, organiseerde de Europese Commissie op 24, 25 en 26 april de #EUvsVirus hackaton. Wereldwijd namen tal van onderzoekers, innovatoren, burgers, etc. deel aan dit online evenement waarbij verschillende teams op zoek gingen naar innovatieve antwoorden om de strijd tegen COVID-19 op te voeren. (Lees ook: EUvsVirus: Pan-Europese Hackathon voor innovatieve oplossingen

De hackaton resulteerde in 117 mogelijke innovatieve oplossingen.

België is vertegenwoordigd in acht van de 117 winnende projecten.

Matchmaking

Deze innovatoren zijn nu op zoek naar investeerders. Van 22 tot 25 mei nemen zij deel aan het online matchmaking event de Matchathon waar én eindgebruikers – denk maar aan ziekenhuizen, zorginstellingen, maar ook overheden etc. – én investeerders en bedrijven welkom zijn om één van deze 117 innovatieve oplossingen te financieren, uit te werken en te implementeren.

Belgische winnaars 

De acht winnaars met Belgische vertegenwoordiging op een rijtje:

Het COVID 19-Alert ontwikkelt een traceer-app die waarschuwt wanneer je in de buurt van “bevestigde” COVID19-slachtoffers bent geweest.

De Instant SARS-CoV-2 breathalyzer ontwikkelt screeningapparatuur dat aan de hand  van je uitademing,  snel en eenvoudig detecteert of je besmet bent met het COVID 19-virus. 

Het project HomeNurse werkt een geautomatiseerde dienst uit waarbij COVID19-patiënten regelmatig gecontacteerd worden om hun situatie van nabij op te volgen.

Het BorderX.eu-project probeert een oplossing te zoeken voor prioritaire transporten die letterlijk aan de gesloten Europese binnengrenzen staan te wachten. Heel wat bestaande toeleveringsketens zijn sterk afhankelijk van het wegvervoer, via dit project denkt men een systeem uit om prioritaire goederen sneller op de bestemming te krijgen.

MAGGY helpt ons om de ‘social distancing’-regels te respecteren tijdens de heropstart van ons economisch en sociaal leven. Een draagbaar apparaat (een ‘whearable’) waarschuwt de drager als hij/zij te dicht bij een andere persoon komt.

#WeStudyTogether is een online peer-to-peer leergemeenschap waarbij  onderwijsinstellingen – vanop afstand – studenten betrekken om de leerachterstand zo klein mogelijk te houden.

Het flexibel en innovatief platform IFFA heeft als doel overheden te ondersteunen om COVID-gerelateerde aanvragen voor financiële hulp snel, efficiënt en automatische te verwerken en zo financiële ondersteuning te bieden voor mensen en bedrijven die het dringend nodig hebben.

Tot slot is er het project Corazones against Covid 19 dat zich focust op het herstel van kmo’s, waarbij lokale overheden en particuliere investeerders betrokken worden. Via het ‘impact multiplier-systeem’, een fintech-platform, wordt een financieringsnetwerk voor bedrijven opgebouwd waarbij financiering uit verschillende bronnen gekanaliseerd en bijgevolg vermenigvuldigd wordt.

Kathleen D'Hondt
Navorser
Afdeling Onderzoek
Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.