EWI werkt aan makkelijker toegankelijke onderzoeksinformatie voor KMO’s

Gepubliceerd op 15 juli 2010

Onderzoeksinformatie voor KMO’s in een kennismaatschappij

Vlaams minister van Innovatie, Ingrid Lieten, het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid en IBM stelden vandaag hun Extreme Blue-project voor. Een klein team van studenten zal gedurende de zomermaanden onder toezicht van IBM werken aan een vooruitstrevend informatieproject. De uitdaging? Bouwen aan de informatie-infrastructuur voor een kennismaatschappij in Vlaanderen.

KMO’s zijn erg belangrijke spelers binnen het Vlaamse innovatiesysteem. Voor hen is toegang tot onderzoeksinformatie een kritischer aandachtspunt dan voor grote innovatieve ondernemingen. Door hun omvang en aard kunnen KMO’s namelijk minder terugvallen op interne informatieverzameling. Om aan hun behoefte aan relevante en contextuele onderzoeksinformatie tegemoet te komen, moet een aangepaste architectuur en -infrastructuur ontwikkeld worden.

Als Vlaanderen een vooraanstaande kenniseconomie wil worden, moet de onderzoeksinformatie op een efficiënte manier ontsloten worden. De voortdurende wisselwerking tussen het ontwikkelen, toepassen en overdragen van kennis, is de sleutel om academici en ondernemers op de hoogte te houden van de laatste stand van zaken inzake onderzoek en ontwikkeling. Alle betrokkenen zullen zo sneller partners kunnen opsporen voor innovatieprojecten.

Minister Ingrid Lieten: “KMO’s in Vlaanderen moeten maximale toegang hebben tot kennisproducten om de innovatieketen te versnellen. Alleen zo kan de verschuiving naar een kennismaatschappij op volle snelheid komen.”

Open Innovatie

Het Extreme Blue-project is een belangrijke stap in het Flanders Research Information Space (FRIS) programma. Dit programma is opgezet om een essentiële bijdrage te leveren aan het tot stand komen van de basisinfrastructuur voor de kennismaatschappij.

Het doel van dit project is om onderzoeksinformatie uit de FRIS research portal te verrijken met zoveel mogelijk informatie- en contactgegevens die worden gedestilleerd uit verschillende bronnen (database bronnen en verwante full text bronnen). Hiermee wordt een nieuwe informatieruimte (Information Space) gecreëerd waarmee de gebruiker (onderzoeker, innovator, business analist, KMO) aan de slag kan. Daardoor ziet de onderzoeker de mogelijke experts, projecten, organisaties en publicaties in relatie tot zijn activiteiten (op een grafische en interactieve wijze). De onderzoeker heeft zo een permanent zicht op het gehele potentiële onderzoeksnetwerk dat voor haar/zijn onderzoeksactiviteiten relevant is.

Minister Ingrid Lieten: “Het Extreme Blue-project is een ideale opportuniteit om op een erg korte tijd een geavanceerd idee uit te werken tot een prototype. De uitdaging voor de vier studenten, EWI en IBM is ambitieus en gedurfd.”

Meer info

Het volledige persbericht kan je hieronder downloaden.

Persbericht Extreme Blue-project

IBM stimuleert innovatie met Extreme Blue

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.