Excellence of Science (EOS): Vlaamse en Franstalige onderzoeksprojecten gesteund met 118 miljoen euro

Filter items
Nieuws
17 december 2017
Universiteiten uit de Vlaamse en Franstalige gemeenschap konden samen met regionale, federale en buitenlandse onderzoeksinstellingen een consortium vormen en een projectaanvraag indienen. (website Excellence of Science)

Samenwerking FWO-Vlaanderen en FRS

De eerste oproep van het "Excellence of Science " (EOS) programma zal in totaal 118 miljoen euro toekennen aan 38 onderzoeksconsortia en hun projectvoorstellen voor de komende vier jaar (lijst onderaan deze pagina te downloaden).

De projectoproep wordt financieel gesteund door de Vlaamse en Waalse ministers voor Innovatie Philippe Muyters en Jean-Claude Marcourt.

De oproep is een samenwerking van het "Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen" en haar Franstalige tegenhanger "Fonds de la Recherche Scientifique".

269 projectvoorstellen

Het is de eerste keer dat het EOS-programma werd opgestart en dat was meteen een succes met 269 projectvoorstellen. Met een derde van het totaal bevond het overgrote deel van de aanvragen zich in het gebied van de "Technologie en Wetenschap".

De onderzoeksprojecten zijn verspreid over zeer uiteenlopende disciplines van een studie naar leven op Mars tot het vinden van een behandeling voor de reumatische aandoening osteoartritis.

Meer dan 1.200 experten werkten mee aan de beoordeling van de projecten.

Die kunnen de komende vier jaar rekenen op een jaarlijks budget van 450.000 tot 1 miljoen euro.

Het programma steunt zo meer dan 300 onderzoekers en financiert 500 nieuwe banen die voortvloeien uit de projecten.

(Bron: Belga)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Toponderzoekers kunnen ook na hun pensioen verder werken in Vlaanderen

  Toponderzoekers kunnen ook na hun pensioen verder werken in Vlaanderen

  17 januari 2022

  Vlaams minister van Wetenschapsbeleid en Innovatie Hilde Crevits verruimt vanaf dit jaar de mogelijkheden voor topwetenschappers om onderzoek ook na hun pensioensleeftijd in Vlaanderen verder te zetten. Het moet vermijden dat baanbrekende kennis en onderzoeken verloren gaan doordat het Vlaamse kader momenteel geen steun biedt aan toponderzoek na het emeritaat.

 • EU-nieuws deze week | 1 - 14 januari 2022

  14 januari 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Financiering van het hoger onderwijs (OESO-rapport)

  Financiering van het hoger onderwijs (OESO-rapport)

  14 januari 2022

  Op 12 januari 2022 stelde de OESO haar rapport 'Resourcing Higher Education in the Flemish Community of Belgium' voor tijdens een online seminarie. Het rapport kadert in het OESO-project 'Resourcing higher education' waar ook Vlaanderen, naast o.a. Finland, Denemarken, Ierland, Portugal, Litouwen en Israël, aan deelneemt.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (13 januari 2021)

  13 januari 2022

  De impact van de steunmaatregelen van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) om de effecten van de coronacrisis te milderen werd door een extern onderzoeksteam geëvalueerd. De leden van de EWI-commissie wisselen hierover van gedachten met vertegenwoordigers van het Rekenhof. 

 • Extra middelen voor Vlaams wetenschappelijk onderzoek in 2022

  10 januari 2022

  De coronacrisis heeft het belang van sterk Vlaams onderzoek extra in de verf gezet. De Vlaamse Regering sloot eind vorig jaar zes convenanten met zes top-onderzoeksinstellingen om hun kennis verder uit te breiden en hun internationale positie te versterken. In 2022 gaat het over ruim 33 miljoen euro extra middelen.