Excellence of Science (EOS): Vlaamse en Franstalige onderzoeksprojecten gesteund met 118 miljoen euro

Filter items
Nieuws
17 december 2017
Universiteiten uit de Vlaamse en Franstalige gemeenschap konden samen met regionale, federale en buitenlandse onderzoeksinstellingen een consortium vormen en een projectaanvraag indienen. (website Excellence of Science)

Samenwerking FWO-Vlaanderen en FRS

De eerste oproep van het "Excellence of Science " (EOS) programma zal in totaal 118 miljoen euro toekennen aan 38 onderzoeksconsortia en hun projectvoorstellen voor de komende vier jaar (lijst onderaan deze pagina te downloaden).

De projectoproep wordt financieel gesteund door de Vlaamse en Waalse ministers voor Innovatie Philippe Muyters en Jean-Claude Marcourt.

De oproep is een samenwerking van het "Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen" en haar Franstalige tegenhanger "Fonds de la Recherche Scientifique".

269 projectvoorstellen

Het is de eerste keer dat het EOS-programma werd opgestart en dat was meteen een succes met 269 projectvoorstellen. Met een derde van het totaal bevond het overgrote deel van de aanvragen zich in het gebied van de "Technologie en Wetenschap".

De onderzoeksprojecten zijn verspreid over zeer uiteenlopende disciplines van een studie naar leven op Mars tot het vinden van een behandeling voor de reumatische aandoening osteoartritis.

Meer dan 1.200 experten werkten mee aan de beoordeling van de projecten.

Die kunnen de komende vier jaar rekenen op een jaarlijks budget van 450.000 tot 1 miljoen euro.

Het programma steunt zo meer dan 300 onderzoekers en financiert 500 nieuwe banen die voortvloeien uit de projecten.

(Bron: Belga)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Vlaanderen biedt bescherming aan zwaar getroffen ondernemers

  Vlaanderen biedt bescherming aan zwaar getroffen ondernemers

  4 december 2021

  Door de nieuwe coronamaatregelen van het overlegcomité moeten ondernemers hun activiteiten verplicht stopzetten of zullen ze zware omzetverliezen hebben. Daarom stelt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits 2 beschermingsmaatregelen voor om de financieel gezonde ondernemers te helpen hun vaste kosten te blijven betalen. Het gaat om het Vlaams beschermingsmechanisme en overbruggingsleningen die terugbetaald moeten worden. De maatregelen worden nog aangemeld bij de EU in het kader van de staatssteunregels. 

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 december 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 december 2021)

  3 december 2021

  O.a. subsidie Vlaamse Jonge Ondernemingen, Unizo, Onderwijs & Ondernemen en SYNTRA en Data Integratiediensten voor Slimme Mobiliteit.

 • EU-nieuws deze week | 29 november - 3 december 2021

  3 december 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 48

  3 december 2021

  O.a. kopen bij start-ups, evaluatie Social Impact Bonds, aanvragen Brexit veerkrachtsubsidie en initiatieven Open Access-beleid.

 • Allereerste ‘Frank De Winne’ mandaten toegekend 

  Allereerste ‘Frank De Winne’ mandaten toegekend 

  2 december 2021

  De eerste vijf zogenaamde 'Frank De Winne mandaten' binnen het programma 'Vlaamse ruimtevaarteconomie' zijn toegekend. Met dat programma wil Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) onder meer de ruimtevaartkennis in Vlaanderen uitbreiden.