Flanders Future Techfund: Vlaamse regering maakt 75 miljoen euro vrij voor nieuw technologiefonds

Gepubliceerd op 01 april 2019

Platformtechnologieën

De Vlaamse regering trekt 75 miljoen euro uit voor de oprichting van het nieuw technologiefonds 'Flanders Future Techfund'. Het moet onderzoekscentra en universiteiten in staat stellen de nieuwe technologieën die ze ontwikkelen breder in te zetten.

Vlaanderen investeert elk jaar ongeveer 250 miljoen euro aan dotaties in strategische onderzoekscentra als Imec, VIB, Flanders Make of Vito. Daarbovenop gaat er nog eens ongeveer 270 miljoen euro per jaar naar onderzoek en ontwikkeling aan de Vlaamse universiteiten.

Daar komt heel wat nieuwe technologie uit voort, vaak zelfs zogenaamde 'platformtechnologieën'. Die kunnen gebruikt worden in een heel scala aan toepassingen, maar dat is zeer kapitaalintensief, waardoor de onderzoekers focussen op één specifieke toepassing: diegene die het snelste op de markt kan komen.

Daar wil de Vlaamse regering een mouw aanpassen met de oprichting van het Flanders Future Techfund.

"We willen komen tot een brede valorisatie van de technologieplatformen door de oprichting van bedrijven gebaseerd op deze platformen of door het verstrekken van licenties voor het gebruik ervan aan bestaande bedrijven", zegt de Vlaamse minister van innovatie.

"Op die manier halen we als Vlaanderen de meest optimale return uit onderzoek waarin vaak jaren geïnvesteerd is met overheidsdotaties."

Matuur en marktpotentieel

Concreet zal voor elk dossier een 'Special Purpose Vehicle' worden opgezet. Dat moet de financiering van de strategische ontwikkelingen die leiden tot een demonstratie van de technologieplatformen voor meerdere productapplicaties garanderen.

Het Flanders Future Techfund zal enkel investeren in projecten die al voldoende matuur zijn, en die een duidelijk aantoonbaar marktpotentieel hebben.

Private co-investeerder

Bovendien is voor elke investering van het Flanders Future Techfund de inbreng van een private co-investeerder nodig van minstens 10 procent. Die private partner moet ook de leiding nemen in de oprichting van een eerste spin-off of een licentie afnemen.

In eerste instantie investeert de Vlaamse regering 75 miljoen euro in het fonds. Dat wordt stelselmatig aangevuld met aandeelhoudersleningen tot maximaal 300 miljoen euro. 

Sophie Callewaert
Adviseur
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.