Groen licht voor kruisbestuiving tussen creatieve geesten, wetenschappers en ondernemers

Gepubliceerd op 19 december 2012

Creatieve industrie

Op voorstel van minister Ingrid Lieten kondigde de Vlaamse Regering vrijdag 14 december 2012 aan dat ze 500.000 euro veil heeft om in te zetten op de kruisbestuiving tussen Vlaamse wetenschappers, innovatieve bedrijven en de creatieve industrieën. Het zogenaamde CICI-programma moet toelaten een aantal inspirerende samenwerkingsverbanden op te bouwen waarin de brug tussen creatieve industrieën en andere sectoren wordt gemaakt.

“Technologie en wetenschap hebben een positieve impact op innovaties in de creatieve industrie. Omgekeerd is de creatieve industrie uit zichzelf erg innoverend, en kan ook zij leiden tot doorbraken in de wetenschap, in het bedrijfsleven of in onze samenleving,” zegt Ingrid Lieten. De oproep zal in de loop van de volgende weken voorbereid worden door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en Flanders DC.

Eind vorig jaar kondigde minister Ingrid Lieten al aan dat ze wou inzetten op de kruisbestuiving tussen creatieve geesten, wetenschappers en ondernemers. Vlaanderen kent immers sterke wetenschappers, innovatieve bedrijven en een bloeiende creatieve industrie. Het samenbrengen van die drie, heeft een enorm potentieel. De voorbije maanden is er hard gewerkt aan de doelstellingen en de modaliteiten van deze oproep, die nieuw is in zijn soort in Vlaanderen. De Vlaamse Regering keurde afgelopen vrijdag de lancering van deze oproep goed en de middelen daarvoor werden formeel vastgelegd.

Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving tussen creatieve industrieën en wetenschap is het project ‘het zwartste zwart’ van kunstenaar Frederik De Wilde. Hij ging op zoek naar het zwartste zwart, het donkerste materiaal dat bestaat, dat bijna alle licht opvangt. Hij koppelde zijn ervaringen en know-how terug naar de wetenschap en industrie. Vandaag staat de kunstenaar in contact met de NASA die hoopt het zwartste zwart te kunnen gebruiken om betere ruimtetelescopen te bouwen.

Oproep met 500.000 euro

De komende weken zullen Flanders DC en IWT de eigenlijke oproep voorbereiden, inclusief het betrekken van de intermediaire organisaties. Daarna wordt de oproep effectief gelanceerd. Minister Ingrid Lieten kijkt alvast vol verwachting uit naar de resultaten van deze beloftevolle oproep.

Meer info: lot.wildemeersch@vlaanderen.be, woordvoerdster Minister Ingrid Lieten

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.