Herstartlening voor ondernemingen, beschermingsmechanisme verlengd

Gepubliceerd op 27 februari 2021

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een herstartlening voor ondernemingen die bijvoorbeeld nieuwe voorraden moeten aankopen om te kunnen opstarten. Daarnaast wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd tot eind april 2021. Tot slot keurde de Vlaamse Regering afgelopen vrijdag het globalisatiemechanisme definitief goed. Op die manier wil minister Crevits ondernemingen de nodige zuurstof geven voor de komende maanden.  

"Om de opstart of de bevoorrading en het vernieuwen van collecties te kunnen betalen, stellen we nu de herstartlening voor. Een lening met 1% rente op 2 of 3 jaar om die zware inspanningen te kunnen leveren. Daarnaast verlengen we het Vlaams beschermingsmechanisme tot minstens eind april." Minister Hilde Crevits

Herstartlening

De herstartlening is een lening met 1% rente die afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag op 2 of 3 jaar loopt. De terugbetaling dient pas te gebeuren vanaf de 12de maand. De minimumlening is 10.000 euro.

Voor leningen tot 50.000 euro kan het te ontlenen bedrag maximaal 80% van de aankopen voor herstart bedragen en is de looptijd 24 maanden.

Voor leningen van meer dan 50.000 euro kan het te ontlenen bedrag maximaal de helft van de aankopen voor herstart bedragen en is de looptijd 36 maanden.

Er zijn nog een aantal voorwaarden aan verbonden, zo komen enkel ondernemingen die intrinsiek gezond waren voor de crisis in aanmerking.

(De herstartlening wordt op dit ogenblik uitgewerkt. Zodra er meer nieuws is wordt iedereen op de hoogte gebracht via onze EWI-nieuwsbrief. Inschrijven op de EWI-nieuwsbrief kan onderaan deze pagina door op de blauwe knop te klikken.)

Verlenging Vlaams beschermingsmechanisme

Op voorstel van minister Crevits heeft de Vlaamse Regering het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd tot minstens eind april 2021. . Als referentieperiode wordt uiteraard niet naar 2020 gekeken, maar wel naar 2019.

Globalisatiemechanisme definitief goedgekeurd

Het globalisatiemechanisme voor ondernemingen die in 2020 tijdens de laatste drie kwartalen zware omzetdalingen hebben gekend, wordt definitief goedgekeurd. De maatregel werd op 19 februari 2021 ook goedgekeurd door de Europese Commissie.

(Volledig persbericht kan onderaan de pagina gedownload worden)

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.