Herstel Europese economie: overleg Europese ministers van Industrie & Interne markt

Filter items
Nieuws
23 november 2020

Op donderdag 19 november vond een informele videoconferentie plaats voor de ministers van Industrie en Interne Markt. Deze verving de formele vergadering van de Raad Concurrentievermogen die voorzien was die dag in Brussel en die gezien de actuele COVID-19 situatie werd geannuleerd.

De ministers van Industrie en Interne Markt hielden een beleidsdebat over een optimale benutting van het herstelplan. Zij bespraken hoe de Europese industrie dynamischer, veerkrachtiger en concurrerender kan worden dankzij investeringen in de groene transformatie en een schone industrie.

Vlaams Viceminister-president en Minister van Economie en Innovatie, Hilde Crevits, vertegenwoordigde België tijdens deze vergadering conform de toerbeurtregeling voor Industriebeleid.

Circulaire economie

Minister Crevits vestigde de aandacht op de circulaire economie: “Een innovatieve industrie die zorgt dat we efficiënter omspringen met het gebruik van grondstoffen werkt mee aan de economie van de toekomst. Een innovatieve industrie die sterk inzet op circulariteit, biedt tegelijk een antwoord op onevenwichtige afhankelijkheid van derde landen voor de aanvoer van grondstoffen.”

Koolstoflekkage

De minister benadrukte ook een aantal belangrijke principes in het debat rond mogelijke instrumenten voor het vermijden van het risico op koolstoflekkage:

 • Om het risico op koolstoflekkage te vermijden en tegelijkertijd de concurrentiepositie van onze Europese bedrijven te vrijwaren, kan alleen een uitgebreide effectbeoordeling bepalen welk instrument hiervoor het meest aangewezen is. Deze effectbeoordeling moet de mogelijke opties onderzoeken die in overeenstemming zijn met de WTO-regels en die implementeerbaar, controleerbaar en dus effectief zijn.
 • Om het even welk instrument moet voldoende aandacht besteden aan exportproducten, zodat niet alleen geïmporteerde producten een correctie zouden krijgen.

Ze verwelkomde dat deze principes zijn opgenomen in de Raadsconclusies rond Industriebeleid, die zijn aangenomen op 16 november.

Portugal neemt weldra fakkel over van Duitsland

Deze vergadering van EU-ministers voor Industrie en Interne Markt was de laatste onder Duits Voorzitterschap van de Raad van de EU. Vanaf 1 januari 2021 neemt Portugal voor zes maanden het Voorzitterschap van de Raad van de EU op. Vlaanderen zal tijdens die periode nog steeds Belgisch woordvoerder zijn voor Industriebeleid binnen de Raad van de EU.

De Raad Concurrentievermogen (luik Industrie & Interne Markt) zal onder Portugees Voorzitterschap vergaderen op 25 februari en 27 mei 2021. Een informele vergadering is voorzien op 22 en 23 maart 2021.

Zie ook: website van de Raad van de EU

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Meer nieuws

 • Schriftelijke vragen deze week | week 3

  Schriftelijke vragen deze week | week 3

  22 januari 2021

  O.a. overzicht steunaanvragen cultuur- en evenementensector, tiende oproep brownfieldconvenanten en COVID-19: wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 januari 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 januari 2021)

  22 januari 2021

  COVID-19: wijziging Winwinleningbesluit wat vriendenaandeel betreft

 • EU-nieuws deze week | 18 - 22 januari 2021

  22 januari 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (21 januari 2021)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (21 januari 2021)

  22 januari 2021

  O.a. vragen om uitleg over de betrokkenheid van PMV bij de overname van modeketen e5, verdeling van de middelen uit het Europese herstelpakket en uitbouw van de digitale infrastructuur in Vlaanderen.

 • 1000 bedrijven krijgen ondersteuning via financieringsinstrumenten

  18 januari 2021

  In 2020 deden een 1000-tal bedrijven een beroep op een van de financieringsinstrumenten die Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in het kader van de coronacrisis heeft uitgewerkt met PMV. In totaal gaat het om 570 miljoen euro die werd goedgekeurd en 330 miljoen euro die al effectief werd opgenomen. Dat heeft minister Crevits laten weten naar aanleiding van een bankenoverleg op maandag 18 januari 2021.