Herstel Europese economie: overleg Europese ministers van Industrie & Interne markt

Gepubliceerd op 23 november 2020

Op donderdag 19 november vond een informele videoconferentie plaats voor de ministers van Industrie en Interne Markt. Deze verving de formele vergadering van de Raad Concurrentievermogen die voorzien was die dag in Brussel en die gezien de actuele COVID-19 situatie werd geannuleerd.

De ministers van Industrie en Interne Markt hielden een beleidsdebat over een optimale benutting van het herstelplan. Zij bespraken hoe de Europese industrie dynamischer, veerkrachtiger en concurrerender kan worden dankzij investeringen in de groene transformatie en een schone industrie.

Vlaams Viceminister-president en Minister van Economie en Innovatie, Hilde Crevits, vertegenwoordigde België tijdens deze vergadering conform de toerbeurtregeling voor Industriebeleid.

Circulaire economie

Minister Crevits vestigde de aandacht op de circulaire economie: “Een innovatieve industrie die zorgt dat we efficiënter omspringen met het gebruik van grondstoffen werkt mee aan de economie van de toekomst. Een innovatieve industrie die sterk inzet op circulariteit, biedt tegelijk een antwoord op onevenwichtige afhankelijkheid van derde landen voor de aanvoer van grondstoffen.”

Koolstoflekkage

De minister benadrukte ook een aantal belangrijke principes in het debat rond mogelijke instrumenten voor het vermijden van het risico op koolstoflekkage:

  • Om het risico op koolstoflekkage te vermijden en tegelijkertijd de concurrentiepositie van onze Europese bedrijven te vrijwaren, kan alleen een uitgebreide effectbeoordeling bepalen welk instrument hiervoor het meest aangewezen is. Deze effectbeoordeling moet de mogelijke opties onderzoeken die in overeenstemming zijn met de WTO-regels en die implementeerbaar, controleerbaar en dus effectief zijn.
  • Om het even welk instrument moet voldoende aandacht besteden aan exportproducten, zodat niet alleen geïmporteerde producten een correctie zouden krijgen.

Ze verwelkomde dat deze principes zijn opgenomen in de Raadsconclusies rond Industriebeleid, die zijn aangenomen op 16 november.

Portugal neemt weldra fakkel over van Duitsland

Deze vergadering van EU-ministers voor Industrie en Interne Markt was de laatste onder Duits Voorzitterschap van de Raad van de EU. Vanaf 1 januari 2021 neemt Portugal voor zes maanden het Voorzitterschap van de Raad van de EU op. Vlaanderen zal tijdens die periode nog steeds Belgisch woordvoerder zijn voor Industriebeleid binnen de Raad van de EU.

De Raad Concurrentievermogen (luik Industrie & Interne Markt) zal onder Portugees Voorzitterschap vergaderen op 25 februari en 27 mei 2021. Een informele vergadering is voorzien op 22 en 23 maart 2021.

Zie ook: website van de Raad van de EU

Drukke ochtend & voormiddag. Overleg Europese ministers van Industrie & Interne markt over herstel Europese economie.Innovatieve industrie met focus op circulariteit is de toekomst. Nood aan instrumenten met aandacht voor onze concurrentiepositie. #COMPET @EU2020DE #cleanindustry pic.twitter.com/ErFzgliAtq

— Hilde Crevits (@crevits) November 19, 2020
Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.