High Level Bankenoverleg (28 september 2016)

Gepubliceerd op 05 december 2016

In het kader van het bankenplan, dat werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 7 december 2012, kwam op 28 september 2016 de high levelgroep samen om de situatie en de knelpunten op de kredietmarkt te bespreken. In bijlage vindt u het verslag en de presentatie van het High Level Bankenoverleg.

De uitdagende omgeving waarin de financiële sector werkt

Febelfin had het over de verschillende uitdagingen die de financiële sector te verwerken krijgt. De eerste uitdaging is het monetair beleid van de Europese Centrale Bank. De aanhoudende lage rente (zelfs negatieve rente voor bepaalde producten) zorgt voor lage interestinkomsten voor de banken. Dit heeft grote gevolgen voor de rendabiliteit van de financiële instellingen.

Een tweede uitdaging is de technologische evolutie. De digitalisering zowel intern als naar de klanten toe zorgt dat de kosten voor de banken oplopen. Door de digitalisering worden vele nieuwe financiële diensten zoals mobiel bankieren, internetbankieren, … mogelijk, maar toch moet de veiligheid van deze diensten verzekerd blijven. Dit vergt enorme investeringen. Door de digitalisering zijn er ook veel nieuwe spelers op de financiële markt bijgekomen, zoals Amazon, Google.

Een andere hoge kost zijn de banktaksen. In 10 jaar tijd zijn de bankspecifieke heffingen vermenigvuldigd met negen. Deze wegen enorm door en bedreigen de gezondheid en de rendabiliteit van de banken.

De grootste uitdaging voor de banken is dus hun rendabiliteit. Uit de KPMG-studie blijkt dat de return on equity zal dalen en dat de cost to income ratio zal stijgen. Om de kosten te reduceren zal de tewerkstelling in de financiële sector verder dalen, zodat de personeelskosten verminderen. In tien jaar tijd zijn er al 13.000 werknemers afgevloeid.

De minister wil dat Febelfin overleg pleegt met de VDAB om te kijken voor een proactief competentiebeheer. Ook zal de minister overleg plegen met minister Van Overtveldt over de banktaksen.

Evoluties rond ‘turnaround fondsen’

Volgens PMV zijn doorstartfondsen niet echt aanwezig op de Vlaamse markt. Daarom heeft PMV samengezeten met Febelfin om te kijken wat mogelijk is. De bedoeling is om zo vroeg mogelijk in te grijpen bij ondernemingen in moeilijkheden, zodat de kansen op doorstart zo groot mogelijk zijn. Daarvoor is de input van de financiële instellingen noodzakelijk. Een goede wisselwerking tussen PMV en de financiële instellingen is hiervoor vereist.

Het is de bedoeling van PMV om enerzijds de verschillende partijen (turnaround managers, boekhouders, gespecialiseerde advocaten, …) beter in kaart te brengen en anderzijds de partijen regelmatig samen te brengen, zodat ze elkaar leren kennen. Als er dan een doorstartdossier binnenkomt, dan kan er sneller en gemakkelijker een team opgericht worden om deze onderneming te begeleiden. In een later stadium kunnen doorstartfondsen in het leven geroepen worden.

Opstart van relatiebeheer met de banken

De verschillende overheidsinstrumenten, zoals begeleiding, subsidies, … , zijn niet altijd even gekend bij de ondernemers. Daarom wil het Agentschap Innoveren en Ondernemen de krachten bundelen met de financiële sector om de informatie over ondersteunende overheidsmaatregelen bij de ondernemer te krijgen.

Andere punten

Andere agendapunten van het high level bankenoverleg waren de gevolgen voor Vlaanderen van de sluiting van Caterpillar en de voorstelling van de werking van het instrument ‘recalculator’.

 

Sophie Callewaert
Adviseur
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.