Horeca heeft bijna 710 miljoen euro bescherming ontvangen

Filter items
Nieuws
9 juni 2021

Na 232 dagen sluiting mogen horeca uitbaters vanaf vandaag opnieuw klanten binnen ontvangen. Om de sector te beschermen en tussen te komen in de vaste kosten werd de voorbije maanden bijna 710 miljoen euro steun betaald. Voor een café betekent dat bijna 20.000 euro gemiddeld, voor een restaurant is dat ruim 23.000 euro en voor een hotel is dat bijna 34.000 euro.

Wie nu grote aankopen van grondstoffen of bijvoorbeeld een investering voor ventilatie moet doen, kan rekenen op de heropstartlening.

Naast financiële bescherming zijn er ook heel wat helpende handen nodig. Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits en de horecasector slaan daarvoor de handen in elkaar. 

Naast de directe steun zijn ook verschillende soorten leningen mogelijk.

De handelshuurlening bijvoorbeeld waarbij de huurder en verhuurder een overeenkomst maken dat de verhuurder minstens 1 maand huur kwijtscheldt zodat de huurder maximaal 4 maanden huur kan lenen bij de overheid. Voor de horeca werden zo al 1.145 leningen afgesloten voor een bedrag van 11,5 miljoen euro. Dat is ongeveer twee derde van alle goedgekeurde handelshuurleningen.

Om toekomstige investeringen niet in het gedrang te laten komen, zijn er ook de achtergestelde leningen. Dat zijn leningen op een termijn van 3 jaar onder andere voor kmo’s en zelfstandigen. Er is de eerste 2 jaar vrijstelling van kapitaalaflossingen. Wat horeca betreft werden 102 aanvragen goedgekeurd voor 9,1 miljoen euro. Gemiddeld gaat het om bijna 90.000 euro per lening.

(Volledig persbericht met gedetailleerd cijferoverzicht onderaan deze pagina)

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • speurgids 2021

  'Speurgids 2021' nu beschikbaar

  23 juli 2021

  In de nieuwe Speurgids 2021 worden de kredieten uit de Vlaamse begroting die te maken hebben met de ondersteuning van het economisch, wetenschaps- en innovatiebeleid in brede zin (4,357 miljard euro) geïntegreerd geanalyseerd en toegelicht.

 • Versterking van de Europese Onderzoeksruimte via een ‘Pact voor O&I’ en een mondiale aanpak van O&O&I centraal op de informele Raad Onderzoek te Slovenië

  19 juli 2021

  Gisteren vond de informele ministeriële vergadering onderzoek fysiek plaats in Brdo pri Kranju/Ljubljana, Slovenië. Twee belangrijke onderwerpen stonden op de agenda, (1) de “Europese Onderzoeksruimte (ERA): het vertalen van gedeelde Europese doelstellingen naar maatregelen op nationaal niveau” en (2) een “Evenwichtige openheid: De nieuwe mondiale aanpak voor onderzoek en innovatie”.

 • COVID-19: Gerichte bescherming en extra controleurs

  19 juli 2021

  Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt de controle op uitbetaalde bescherming aan ondernemers opgedreven. Er komen bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen 15 inspecteurs bij voor de komende 2 jaar om de 565.000 coronadossiers sneller te controleren. Daarnaast komt er een verlenging van het Vlaams beschermingsmechanisme voor een aantal sectoren die nog steeds sterke hinder ondervinden door de coronamaatregelen zoals discotheken, feestzalen, hotels en bepaalde ondernemers in de eventsector. Tot slot wordt de heropstartlening verlengd tot 30 september 2021.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (16 juli 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (16 juli 2021)

  16 juli 2021

  O.a. continuering strategische roadmap Regmed XB, subsidie en werkplan Vlaamse AI Academie, selectie en goedkeuring UNESCO projectvoorstellen voor financiering via het Vlaams UNESCO-Trustfonds Wetenschappen en vervolgmaatregelen Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen die een omzetdaling hebben ten gevolge van de coronavirusmaatregelen

 • EU-nieuws deze week | 12 - 16 juli 2021

  16 juli 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.