Horizon Europa officieel gelanceerd door Portugees Voorzitterschap

Gepubliceerd op 08 februari 2021

Algemeen

Het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europa is op 2 februari officieel gelanceerd tijdens een online internationaal event georganiseerd door het Portugees Voorzitterschap van de Raad van de EU. De EU heeft 95,5 miljard euro (in lopende prijzen) uitgetrokken voor Horizon Europe.

Hoewel de finale werkprogramma’s en eerste oproepen pas voor april gepland zijn, wordt vandaag al gewerkt aan de opmaak van de werkprogramma’s, met daarin gedetailleerde aanwijzingen over het soort projecten dat het programma zal financieren. Daarnaast zal de Commissie ook pas de eerste oproepen tot het indienen van voorstellen lanceren in april, gezien de nodige administratieve en juridische stappen die nog gezet moeten worden voordat het programma in werking kan treden.

Tijdens het Horizon Europa event maakten de leden van het Europees Parlement echter duidelijk dat de eerste oproepen zo snel mogelijk moeten worden gelanceerd en dat de Commissie niet moet wachten tot alle definitieve wetteksten zijn gepubliceerd.

Belang van het Europees Herstelplan voor onderzoek en innovatie

Tijdens het Horizon Europa event spoorde Europees Commissaris Gabriel de EU-ministers voor onderzoek aan om het Europees herstelfonds (“Next Generation EU”) te gebruiken om in onderzoek te investeren zodat de prioriteiten van de EU en de lidstaten op elkaar worden afgestemd. De Commissie deed officiële aanbevelingen over hoe het herstelfonds de onderzoeksystemen kan ondersteunen.

De Directeur bij de Taskforce voor Herstel en Veerkracht van de Commissie gaf aan dat zij alle lidstaten landspecifieke aanbevelingen hebben ontvangen. 

"We moedigen de lidstaten aan om na te denken over mogelijke grensoverschrijdende projecten en om de juiste synergieën met andere instrumenten te vinden", zei ze.

Echter, niet alle lidstaten zijn het hier volledig mee eens: het ene beleid mag niet ten koste gaan van het andere en complementariteit moet worden gestimuleerd.

“Wat nodig is, is politieke en praktische aandacht om deze synergieën te laten werken," zei Jean-Eric Paquêt, de Directeur-Generaal voor onderzoek en innovatie van de Commissie.

Wetenschappers steunen Horizon Europa

Steun voor het Horizon Europa Programma kwam onder meer van één van de wetenschappers achter het eerste COVID-19-vaccin. EU-financiering legde namelijk een deel van de basis voor BioNTech, volgens CEO Ugur Sahin, die het bedrijf in 2008 oprichtte. Het Duitse biotechbedrijf ontwikkelde zijn vaccin samen met de Amerikaanse farma-gigant Pfizer.

Tussen 1998 en 2014 werd het bedrijf geholpen door het 5e, 6e en 7e EU-kaderprogramma.

Volgens Sahin was het resultaat van het vaccin te danken aan de prestatie van een ecosysteem.

Video online event

Het event kan hieronder opnieuw bekeken worden.

 

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Marleen De Proft
Administratief medewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.