Horizon Europa officieel gelanceerd door Portugees Voorzitterschap

Filter items
Nieuws
8 februari 2021

Algemeen

Het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europa is op 2 februari officieel gelanceerd tijdens een online internationaal event georganiseerd door het Portugees Voorzitterschap van de Raad van de EU. De EU heeft 95,5 miljard euro (in lopende prijzen) uitgetrokken voor Horizon Europe.

Hoewel de finale werkprogramma’s en eerste oproepen pas voor april gepland zijn, wordt vandaag al gewerkt aan de opmaak van de werkprogramma’s, met daarin gedetailleerde aanwijzingen over het soort projecten dat het programma zal financieren. Daarnaast zal de Commissie ook pas de eerste oproepen tot het indienen van voorstellen lanceren in april, gezien de nodige administratieve en juridische stappen die nog gezet moeten worden voordat het programma in werking kan treden.

Tijdens het Horizon Europa event maakten de leden van het Europees Parlement echter duidelijk dat de eerste oproepen zo snel mogelijk moeten worden gelanceerd en dat de Commissie niet moet wachten tot alle definitieve wetteksten zijn gepubliceerd.

Belang van het Europees Herstelplan voor onderzoek en innovatie

Tijdens het Horizon Europa event spoorde Europees Commissaris Gabriel de EU-ministers voor onderzoek aan om het Europees herstelfonds (“Next Generation EU”) te gebruiken om in onderzoek te investeren zodat de prioriteiten van de EU en de lidstaten op elkaar worden afgestemd. De Commissie deed officiële aanbevelingen over hoe het herstelfonds de onderzoeksystemen kan ondersteunen.

De Directeur bij de Taskforce voor Herstel en Veerkracht van de Commissie gaf aan dat zij alle lidstaten landspecifieke aanbevelingen hebben ontvangen. 

"We moedigen de lidstaten aan om na te denken over mogelijke grensoverschrijdende projecten en om de juiste synergieën met andere instrumenten te vinden", zei ze.

Echter, niet alle lidstaten zijn het hier volledig mee eens: het ene beleid mag niet ten koste gaan van het andere en complementariteit moet worden gestimuleerd.

“Wat nodig is, is politieke en praktische aandacht om deze synergieën te laten werken," zei Jean-Eric Paquêt, de Directeur-Generaal voor onderzoek en innovatie van de Commissie.

Wetenschappers steunen Horizon Europa

Steun voor het Horizon Europa Programma kwam onder meer van één van de wetenschappers achter het eerste COVID-19-vaccin. EU-financiering legde namelijk een deel van de basis voor BioNTech, volgens CEO Ugur Sahin, die het bedrijf in 2008 oprichtte. Het Duitse biotechbedrijf ontwikkelde zijn vaccin samen met de Amerikaanse farma-gigant Pfizer.

Tussen 1998 en 2014 werd het bedrijf geholpen door het 5e, 6e en 7e EU-kaderprogramma.

Volgens Sahin was het resultaat van het vaccin te danken aan de prestatie van een ecosysteem.

Video online event

Het event kan hieronder opnieuw bekeken worden.

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85

Meer nieuws

 • Gearing up our blue knowledge

  Brochure toon innovatiekracht blauwe economie in Vlaanderen

  3 maart 2021

  2021 is het startjaar van het door de Verenigde Naties uitgeroepen Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling (UNDOSS: 2021-2030). 

  Ter gelegenheid hiervan lanceren het VLIZ, de Blauwe Cluster en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie de brochure 'Gearing up our blue knowledge - Tackling ocean challenges in the UN Decade of Ocean Science' die de kracht, de diversiteit en de potenties van het Vlaamse innovatielandschap demonstreert en documenteert hoe Vlaanderen de zee inzet om haar duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

 • Ministeriële videoconferentie Onderzoek over de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht in het kader van de Europese Onderzoeksruimte

  1 maart 2021

  Op vrijdag 26 februari vond een informele, ministeriële videoconferentie plaats tussen de Ministers van Onderzoek van de lidstaten van de Europese Unie voor een debat over de bijdrage van de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht (Recovery and Resilience Facility, RRF) aan de verdere ontwikkeling van de Europese Onderzoeksruimte. De bijeenkomst werd voorgezeten door de Portugese Minister van Wetenschap, Technologie en Hoger Onderwijs, Manuel Heitor.

 • Blikopener verspreidt kennis hogescholen bij ruim 4.000 bedrijven, organisaties, scholen en lokale besturen

  Blikopener verspreidt kennis hogescholen bij ruim 4.000 bedrijven, organisaties, scholen en lokale besturen

  28 februari 2021

  In 2020 heeft Blikopener maar liefst 2.500 bedrijven, 1.104 non-profit organisaties, 306 gemeenten, steden en OCMW’s en 142 onderwijsinstellingen bereikt met kennis en expertise van onze hogescholen. Dat is meer dan twee keer zoveel dan in 2019. Om die unieke rol die Blikopener heeft verder te versterken investeert Vlaams minister van Innovatie ruim 5 miljoen euro om de kennisdeling nog een versnelling hoger te schakelen.

 • Vanaf 1 maart 2021 kunnen organisatoren van een event dat zal plaatsvinden tussen juni 2021 en 31 mei 2022 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot. Deze derde oproep is goed voor een totale steun van 50 miljoen euro voor de evenementensector, dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits laten weten. Op basis van de vorige twee oproepen hebben 150 events al samen 43 miljoen euro aan voorschotten ontvangen.

  Evenementen: aanvraag terugbetaalbare voorschotten vanaf 1 maart 2021

  28 februari 2021

  Vanaf 1 maart 2021 kunnen organisatoren van een event dat zal plaatsvinden tussen juni 2021 en 31 mei 2022 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot. Deze derde oproep is goed voor een totale steun van 50 miljoen euro voor de evenementensector, dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits laten weten. Op basis van de vorige twee oproepen hebben 150 events al samen 43 miljoen euro aan voorschotten ontvangen.

 • Herstartlening voor ondernemingen, beschermingsmechanisme verlengd

  27 februari 2021

  Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een herstartlening voor ondernemingen die bijvoorbeeld nieuwe voorraden moeten aankopen om te kunnen opstarten. Daarnaast wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd tot eind april 2021. Tot slot werd ook het globalisatiemechanisme definitief goedgekeurd. Op die manier wil minister Crevits ondernemingen de nodige zuurstof geven voor de komende maanden.