Horizon Europa officieel gelanceerd door Portugees Voorzitterschap

Filter items
Nieuws
8 februari 2021

Algemeen

Het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europa is op 2 februari officieel gelanceerd tijdens een online internationaal event georganiseerd door het Portugees Voorzitterschap van de Raad van de EU. De EU heeft 95,5 miljard euro (in lopende prijzen) uitgetrokken voor Horizon Europe.

Hoewel de finale werkprogramma’s en eerste oproepen pas voor april gepland zijn, wordt vandaag al gewerkt aan de opmaak van de werkprogramma’s, met daarin gedetailleerde aanwijzingen over het soort projecten dat het programma zal financieren. Daarnaast zal de Commissie ook pas de eerste oproepen tot het indienen van voorstellen lanceren in april, gezien de nodige administratieve en juridische stappen die nog gezet moeten worden voordat het programma in werking kan treden.

Tijdens het Horizon Europa event maakten de leden van het Europees Parlement echter duidelijk dat de eerste oproepen zo snel mogelijk moeten worden gelanceerd en dat de Commissie niet moet wachten tot alle definitieve wetteksten zijn gepubliceerd.

Belang van het Europees Herstelplan voor onderzoek en innovatie

Tijdens het Horizon Europa event spoorde Europees Commissaris Gabriel de EU-ministers voor onderzoek aan om het Europees herstelfonds (“Next Generation EU”) te gebruiken om in onderzoek te investeren zodat de prioriteiten van de EU en de lidstaten op elkaar worden afgestemd. De Commissie deed officiële aanbevelingen over hoe het herstelfonds de onderzoeksystemen kan ondersteunen.

De Directeur bij de Taskforce voor Herstel en Veerkracht van de Commissie gaf aan dat zij alle lidstaten landspecifieke aanbevelingen hebben ontvangen. 

"We moedigen de lidstaten aan om na te denken over mogelijke grensoverschrijdende projecten en om de juiste synergieën met andere instrumenten te vinden", zei ze.

Echter, niet alle lidstaten zijn het hier volledig mee eens: het ene beleid mag niet ten koste gaan van het andere en complementariteit moet worden gestimuleerd.

“Wat nodig is, is politieke en praktische aandacht om deze synergieën te laten werken," zei Jean-Eric Paquêt, de Directeur-Generaal voor onderzoek en innovatie van de Commissie.

Wetenschappers steunen Horizon Europa

Steun voor het Horizon Europa Programma kwam onder meer van één van de wetenschappers achter het eerste COVID-19-vaccin. EU-financiering legde namelijk een deel van de basis voor BioNTech, volgens CEO Ugur Sahin, die het bedrijf in 2008 oprichtte. Het Duitse biotechbedrijf ontwikkelde zijn vaccin samen met de Amerikaanse farma-gigant Pfizer.

Tussen 1998 en 2014 werd het bedrijf geholpen door het 5e, 6e en 7e EU-kaderprogramma.

Volgens Sahin was het resultaat van het vaccin te danken aan de prestatie van een ecosysteem.

Video online event

Het event kan hieronder opnieuw bekeken worden.

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85

Meer nieuws

 • Schriftelijke vragen deze week | week 14

  Schriftelijke vragen deze week | week 14

  13 april 2021

  O.a. uitkering Vlaams beschermingsmechanisme en overdracht familiale bedrijven. 

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 april 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 april 2021)

  2 april 2021

  O.a. impulsprogramma Ruimtevaarteconomie, standpuntbepaling 'screeningsmechanisme voor directe buitenlandse investeringen die invloed hebben op onze veiligheidsbelangen en strategische sectoren' en digitale transformatie en innovatie Vlaamse Media.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 13

  2 april 2021

  O.a. haalbaarheid speerpuntcluster Gepersonaliseerde Geneeskunde, uitrol Digital Experience Labs en stand van zaken programma 'Collectief O&O en Collectieve Kennisverspreiding' (COOCK).

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (1 april 2021)

  1 april 2021

  Vraag om uitleg over de kwetsbaarheid van Vlaamse bedrijven inzake cyberveiligheid en over de oproep van economen tot hervormingen op het vlak van onderzoek, ontwikkeling en digitalisering. Daarnaast was er ook een gedachtewisseling over de aanpak van de coronacrisis en de steunmaatregelen voor bedrijven.

 • Europees overleg over strategische autonomie

  29 maart 2021

  Op 22 maart organiseerde het Portugese Voorzitterschap van de Raad van de EU een informele videoconferentie voor de ministers van Concurrentievermogen (Industrie / Interne Markt). Deze verving de informele ministeriële vergadering die normaal zou doorgaan in Portugal op 22 en 23 maart.