Innovatieve oplossingen voor ondergrondse hoogspanningsverbindingen in stroomversnelling

Gepubliceerd op 19 december 2022

De komende decennia zal de vraag naar betrouwbare hoogspanningsverbindingen toenemen. Uit het recente Ventilus dossier is gebleken dat in dichtbevolkte gebieden zoals Vlaanderen het niet evident is om nieuwe, bovengrondse hoogspanningslijnen te bouwen. De Vlaamse Regering doet daarom nu een beroep op de expertise van EnergyVille om onderzoek te voeren naar ondergrondse hoogspanningsverbindingen en de integratie daarvan in bestaande netten.

EnergyVille heeft de voorbije jaren een aanzienlijke expertise uitgebouwd over energie en meer bepaald, elektriciteit. HVDC, oftewel High-Voltage Direct Current, kan met het nodige onderzoek leiden tot de ontwikkeling van lange, ondergrondse verbindingen met hoge vermogens. De perfecte innovatie om ondergrondse hoogspanningsverbindingen mogelijk te maken.

Tijdslijn

De tijdslijn voor het gehele programma beslaat minstens 10 jaar.

In deze eerste fase richt EnergyVille zich op de periode tot en met 2026, waarin de grootste investeringen zullen moeten plaatsvinden – namelijk 3,75 miljoen euro voor het versnelde onderzoek, en een bijdrage van 10,25 miljoen euro voor de onderzoeksinfrastructuur. Een samenwerking vanuit de brede industriesector wordt hierbij maximaal nagestreefd.

Ventilus

Uit het recente Ventilus dossier is tevens gebleken dat in dichtbevolkte gebieden zoals Vlaanderen het niet evident is om nieuwe, bovengrondse hoogspanningslijnen te bouwen.

‘Daarom zetten we met dit onderzoek de blik op de toekomst,’ concludeert minister Brouns, Vlaams minister van innovatie, ‘zodat we ook met een groter draagvlak deze toekomst tegemoet kunnen gaan.’

Dit kan je ook interesseren

23 maart 2023

Europese Raad: focus op concurrentievermogen en klimaatdoelstellingen

Donderdag kwamen de Europese staats- en regeringsleiders samen in Brussel voor de Europese Raad. Op de agenda: het Europese concurrentievermogen, het klimaat, de situatie in Oekraïne en migratie.
16 maart 2023

Net-Zero Industry Act: Europese Commissie presenteert ambitieus plan voor groene technologieën

De Net-Zero Industry Act moet ervoor zorgen dat Europa tegen 2030 minstens 40 procent van de groene technologie kan produceren die het nodig heeft om de klimaattransitie te realiseren. Dit moet het mogelijk maken om het Europese continent naar net-zero uitstoot te krijgen tegen 2050.
09 maart 2023

Europese Commissie versoepelt (tijdelijk) staatssteunregels

De Europese Commissie heeft een nieuw pakket maatregelen goedgekeurd voor het (tijdelijke) Crisis- en Transitiekader. De nieuwe steunmaatregelen moeten de groene transitie helpen ondersteunen, dit in het kader van de European Green Deal.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.