Internet of Water beschermt Vlaanderen tegen waterrisico's

Gepubliceerd op 05 april 2019
Het project Internet Of Water is een krachtenbundeling met verschillende partners: VMM, Watergroep, Aquafin, VITO, imec en Vlakwa.

De Vlaamse Regering maakt 9 miljoen euro vrij voor de uitrol van het Internet Of Water, een intelligent waterbeheersysteem dat de waterkwaliteit en – kwantiteit permanent en in real time kan opvolgen. Meer dan 2500 sensoren zullen in Vlaanderen geïnstalleerd worden en data aanleveren aan de zelflerende software. Dankzij die data kan Vlaanderen zich in de toekomst beter wapenen tegen wateroverlast, waterschaarste en waterverontreiniging.

Het Internet of Water is een grootschalig permanent sensorennetwerk met 2500 kleine, energiezuinige en draadloze waterkwaliteitssensoren verspreid over Vlaanderen. Het brengt de beschikbare waterreserves en de waterkwaliteit van bodem-, grond- en oppervlaktewater en gezuiverd rioolwater in kaart en volgt er de evoluties van op.

Door actuele meetgegevens, aangevuld met zelflerende voorspellingen van belangrijke parameters, zal het mogelijk worden om de waterreserves beter te benutten in functie van de watervraag.

>> Lees meer: Persbericht VITO - Internet of Water beschermt Vlaanderen tegen waterrisico's

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.