Kan ondernemend gedrag van werknemers leiden tot opstart van nieuwe ondernemingen?

Filter items
Nieuws
1 september 2021

De voorbije periode was een recordaantal Vlaamse werknemers betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe goederen, diensten, of activiteiten voor hun werkgever[1]. Waar innovatie voor gevestigde ondernemingen al lang van groot belang was, moesten vele ondernemingen recent nog sterker inzetten op innovatie om de COVID-19 pandemie het hoofd te bieden. Een belangrijke vraag is of dit “intrapreneurship”, ofwel ondernemend gedrag van werknemers, op termijn ook kan leiden tot de opstart van nieuwe, onafhankelijke ondernemingen.

Een nieuw rapport van Steunpunt Economie en Ondernemen (STORE) toont aan dat, alhoewel werknemers die betrokken zijn bij innovatieve activiteiten voor hun werkgever initieel geen uitgesproken intenties hebben om te ondernemen, maar liefst 22% van hen na verloop van tijd een eigen zaak probeert uit te bouwen. Het overgrote deel van hen (90%) doet dit in eerste instantie in bijberoep, namelijk naast hun gewone job als werknemer.

Vooral iets jongere intrapreneurs, die persoonlijk zelfstandige ondernemers kennen, en die in kleinere bedrijven tewerkgesteld zijn, zetten vaker de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Hun overstap naar zelfstandig ondernemerschap lijkt niet te wijten aan een gebrek aan uitdagende projecten bij hun werkgever: 73% van de intrapreneurs die een eigen zaak oprichten, geven aan dat ze nog steeds nieuwe activiteiten ontwikkelen voor hun werknemer én hierin ook een leidersrol hebben. Ook het geslacht van de werknemer blijkt geen rol te spelen: mannelijke en vrouwelijke intrapreneurs zijn even geneigd om een eigen zaak op te starten.

Niet verwonderlijk blijken het verder ontwikkelen van een bestaand idee, of het krijgen van een nieuw idee een belangrijke factor in de beslissing om een eigen zaak op te starten. Ook de naaste omgeving van de werknemer speelt een cruciale rol. De stap naar zelfstandig ondernemerschap blijkt immers veel waarschijnlijker wanneer belangrijke personen in de privé- of werkomgeving van de werkgever hem/haar gesuggereerd of gestimuleerd hebben om een eigen zaak te starten.

------------------

[1] Zie Roelandt, J. en Andries, P. (2021). Beleidsrapport STORE-20-019. Ondernemerschapscultuur en ondernemend gedrag in Vlaanderen: situatie 2020

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Sophie Callewaert

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0491 86 83 97
 • REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  23 mei 2022

  Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027. Om dit te realiseren worden de ambities opgedreven: zo moet tegen 2030 het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix 45% bedragen (oorspronkelijk 40%) en doet men een bijkomende investering van 200 miljoen euro om onderzoek naar productie en gebruik van waterstof als schone energiebron te versnellen via Horizon Europe.

 • Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  23 mei 2022

  Op 17 mei 2021 bracht de Europese Commissie een mededeling uit 'over een nieuwe aanpak voor een duurzame blauwe economie in de EU - De blauwe economie van de EU transformeren voor een duurzame toekomst'. Eén van de daarin aangekondigde initiatieven, inzake ondersteuning van deze aanpak, is zopas gelanceerd: het betreft de oprichting van een waarnemingspost (‘observatory’) voor de blauwe economie.

 • EU-nieuws deze week | 16 - 20 mei 2022

  20 mei 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaamse Regering in Vlaams Parlement

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  20 mei 2022

  O.a. toekenning strategische transformatiesteun.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  19 mei 2022

  O.a. Brexit Adjustment Reserve, promoten van Vlaanderen als hoogtechnologische kennisregio en terugbetaling van voorschotten aan het muziekfestival Pukkelpop.