Klimaatsprong: naar een koolstofcirculaire en CO2-arme Vlaamse industrie

Gepubliceerd op 10 november 2020

Een expertenconsortium heeft onder leiding van Deloitte een belangrijk rapport voorgesteld over de mogelijkheid om onze Vlaamse industrie tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Het team, werkend in opdracht van Vlaams minister Hilde Crevits en VLAIO, heeft het voorbije jaar onderzoek gedaan naar potentiële nieuwe technologieën en de visie gevraagd van tientallen deskundigen uit het brede werkveld: bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheden, middenveld. Met een eigen model hebben ze een pad naar 2050 samengesteld.

De studie identificeert een aantal transitiepaden voor de omslag naar klimaatneutraliteit:

  • gebruik van biomassa i.p.v. fossiele grondstof (bv. door scheikundige omzetting van hout);
  • circulair gebruik van kunststof (bv. door afvalkunststof chemisch te recycleren);
  • meer gebruik van (groene) elektriciteit om te verwarmen en waterstof inzetten ipv aardgas;
  • afvang van uitgestoten CO2 en omzetting naar nieuwe basismoleculen (bv. methanol) of het ondergronds bergen in oude gasvelden (CCS).

Er werden drie centrale verkenningsscenario’s doorgerekend tot 2050, en dat op basis van verwachtingen van mogelijke technologiedoorbraken en veronderstelde kostprijzen van energie en grondstoffen. Zo kwamen de onderzoekers tot een mogelijk traject voor onze Vlaamse basisindustrie. Hun routekaart geeft per 10 jaar tot 2050 de belangrijkste transformatiestappen die telkens haalbaar zouden kunnen zijn.

Voornaamste richtingen die de routekaart aangeeft:

  • De staalsector kiest voor gebruik van afvalhout en waterstof in plaats van cokes, en zet haar koolstofhoudend restgas van de ovens via bacteriën om naar ethanol, dat een brandstof kan zijn of worden ingezet in de chemie.
  • Onze raffinaderijen behoren tot de meest geavanceerde van Europa en gaan hun productie verschuiven naar brandstoffen voor luchtvaart en scheepvaart, en nafta voor de chemie voor gans Europa. Alternatieve grondstoffen van petroleum zoals plastic afval en olie uit biomassa zullen opkomen.
  • De chemie zal minder nafta als vertrekbasis voor haar crackers gebruiken, en het kraken ook op een andere manier doen. Alternatieve grondstoffen zijn biomassa, waterstof, gerecupereerde plastics, en ethanol en methanol gemaakt van opgevangen CO2.
  • In het centrale verkenningsscenario zal ongeveer de helft van de CO2-vermindering gebeuren door CO2 op te vangen en om te zetten naar andere producten (CCU) of in lege gasvelden op te slaan (CCS).

Minister Hilde Crevits: “We gaan nu en de komende jaren al een klimaatsprong moeten maken om 2050 voor te bereiden en ook de jobs in die sector te garanderen. Als Vlaanderen een voortrekkersrol opneemt naar klimaatneutraliteit, kan het bijkomende economische activiteiten aantrekken. Nieuwe bedrijven zullen hun weg naar Vlaanderen vinden via klimaatvriendelijke technologieën, betrouwbare basisinfrastructuur en sectoroverschrijdende clusters.”

(Volledige persbericht, ppt van de voorstelling van de studie en rapport zijn onderaan deze pagina te downloaden. Bijhorende deelrapporten zijn via deze link terug te vinden.) 

>> Alle verdere info op de website van VLAIO 

Dit kan je ook interesseren

21 september 2023

Hoorzitting 'Klimaatsprong'

De Vlaamse Regering heeft in juni de Klimaatsprong voor de periode 2022-2025 definitief goedgekeurd. De nota heeft tot doel voorstellen te doen om de industrie in Vlaanderen tegen 2050 klimaatneutraal te maken. De leden van de commissie hielden hierover een hoorzitting.
16 juni 2023

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (16 juni 2023)

O.a. Flanders Technology & Innovation (FTI): verankering van de event-entertainmentsector in Vlaanderen gekoppeld aan een reconversie van de Rupelregio en Programmanota ter bevordering van de Vlaamse industriële energie- en klimaattransitie 2022-2025.
23 oktober 2021

Industriële klimaatsprong opgenomen in klimaatdecreet

Elke Vlaamse Regering zal in de toekomst een uitgewerkte toekomstvisie, een transitieplan voor de industrie, moeten voorleggen aan het parlement. Een plan met concrete doelstellingen, tussentijdse evaluatiemomenten en flankerende maatregelen om die doelstellingen te halen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.