Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB): nieuw convenant 2018-2023

Gepubliceerd op 28 december 2017

Convenant(*)

De Vlaamse Regering keurde op de laatste ministerraad het ontwerp van convenant goed voor de periode 2018-2023 met de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB).

De KVAB profileert zich als een vooraanstaand forum voor Vlaamse wetenschappers en kunstenaars, voedt het maatschappelijk debat rond belangrijke maatschappelijke uitdagingen en levert een platform voor het bevorderen van de internationale uitstraling van Vlaanderen inzake wetenschap en kunst.

Nieuw in Convenant 2018-2023

De samenwerking met de Jonge Academie (www.jongeacademie.be), een organisatie onder de vleugels van de KVAB, wordt met het nieuwe convenant inhoudelijk sterker gemaakt. Een bijzondere rol met betrekking tot communicatie is weggelegd voor deze vereniging van jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op maatschappij, wetenschap, kunst en beleid. De Jonge Academie heeft een gelijkaardige doelstelling als de KVAB, maar bekijkt dit specifiek vanuit het standpunt van de jonge academicus of kunstenaar.

De nieuwe beheersovereenkomst focust op nog meer publieke evenementen en samenwerking met andere actoren uit het brede veld van wetenschap, innovatie en de kunsten.

Een specifieke vermelding krijgt Responsible Research and Innovation (RRI), een centraal thema binnen het (Europees) wetenschaps- en innovatiebeleid. RRI is een overkoepelende term die verschillende aspecten van de relatie tussen onderzoek, innovatie en de maatschappij met elkaar verbindt, zoals maatschappelijke betrokkenheid, open science, gendergelijkheid, wetenschapsonderwijs en -communicatie, governance en ethiek.

> Ga naar website KVAB

(*) Het departement EWI geeft haar structurele samenwerking met organisaties als VITO, IMEC, VIB en KVAB gestalte via zogenaamde convenanten of beheersovereenkomsten, waarin de krachtlijnen voor het beleid worden vastgelegd in strategische en operationele doelstellingen, en waarin kritieke performantie-indicatoren (KPI’s) worden opgenomen om het behalen van deze doelstellingen te kunnen monitoren.

Bart Dumolyn
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.