Meer dan 2 op 3 Vlaamse ondernemingen innoveert

Gepubliceerd op 26 september 2018

ECOOM

In totaal introduceerde 68% van de Vlaamse ondernemingen in de periode 2014-2016 een product-, proces-, organisatorische, of marketinginnovatie. Dat blijkt uit de recentste Community Innovation Survey (CIS), uitgevoerd door het Expertisecentrum O&O Monitoring (ECOOM).(*)  

Koenraad Debackere, promotor-woordvoerder ECOOM en medeauteur van de studie: "Deze gevalideerde cijfers tonen aan dat innovatie bij de Vlaamse bedrijven in goede doen is en er zich een duidelijke stijging manifesteert over alle sectoren en segmenten heen, waarbij ook de dienstensector met een sterke uitbouw van innovatie bezig is."

Soorten innovatie

62% van de Vlaamse ondernemingen deed aan product- en/of procesinnovatie.

Evolutie percentage ondernemingen met (al dan niet voltooide) product- en/of procesinnovatie-activiteiten

Naast product- en procesinnovatie vormen ook organisatorische innovatie en marketinginnovatie belangrijke bronnen van vernieuwing in het bedrijf.

Ongeveer 37% van de Vlaamse ondernemingen voerde in de periode 2014-2016 een organisatorische innovatie door, terwijl 28% van de ondernemingen in die periode een marketinginnovatie invoerde.

Europa

Om te weten waar Vlaanderen in Europa staat - zie ook Innovatie-inspanningen Vlaamse ondernemingen: Vlaanderen tweede in Europa - is het wachten tot december voor Eurostat alle cijfers van de Europese lidstaten heeft verwerkt.  

Het CIS-rapport is onderaan deze pagina te downloaden of via de website van ECOOM

------------

(*) Tweejaarlijks meet ECOOM (het Vlaams interuniversitair Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkeling Monitoring) de graad waarin Vlaamse ondernemingen bezig zijn met product- en procesinnovatie. Ze doen dat aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst: de Community Innovation Survey of de CIS-bevraging.

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.