Microbioom stelt onderzoek en beleid voor enorme uitdagingen

Filter items
Nieuws
30 mei 2016

Powerpoints workhsop below this page

Het menselijk microbioom

Het belang van het onderzoek van het microbioom – de verzameling van bacteriën, schimmels, virussen en andere micro-organismen – kan vandaag de dag niet overschat worden.  

Het menselijk microbioom dat we terugvinden in de menselijke darm is een van de meest dichtbevolkte gemeenschappen, zelfs meer dan die die we terugvinden in de bodem, de ondergrond en de oceanen.

Met meer dan 3 miljard beestjes in de maag, mond, huid en hoofdhuid heeft een persoon zelfs meer microbieel dan menselijk genetisch materiaal. In dit 'ecosysteem' is er interactie en samenwerking tussen enerzijds de bacteriën en anderzijds de metabole processen, het immuunsysteem, de spijsvertering etc. 

De miljarden bacteriën in de mens zijn dus geen vijanden maar bondgenoten die de sleutel zouden kunnen zijn tot een beter begrip en behandeling van niet-overdraagbare ziektes zoals diabetes, astma en autisme.

Baanbrekend onderzoek

Departement EWI organiseerde daarom samen met de OESO een tweedaagse workshop om de beleidsbarrières of –noden van dit onderzoeksveld in kaart te brengen en het onderzoek verder te stimuleren.

Qua timing kon het moment voor deze 2-daagse internationale workshop niet beter gepland worden, gezien de recente wetenschappelijke publicaties over het onderwerp, de publieke interesse, en de beleidsnoden die zich aandienen. 

Zo verwacht men ook met het microbioomonderzoek een significante bijdrage te kunnen leveren tot het aanpakken van de grote uitdaging van niet-overdraagbare ziektes, een uitdaging die zo groot is dat de WHO zijn 2de (en recentste) high level conferentie hier aan wijdde.

Bovendien investeren veel grote bedrijven op dit ogenblik gigantische bedragen in dit onderzoek. De verwachtingen zijn namelijk hooggespannen. Farmaceutische bedrijven zullen zo rekening moeten houden met het microbioom van patiënten bij het ontwerpen van effectieve geneesmiddelen en voedingsbedrijven focussen dan weer op een betere gezondheid en vertering d.m.v. de juiste voeding. 

Aanbevelingen naar het beleid

Departement EWI en de OESO wilden met de workshop "The Microbiome, Diet and Health: Assessing Gaps in Science and Innovation" beleidsbarrières of –noden identificeren om onderzoek naar microbioom verder te stimuleren. Zowel op het vlak van geneeskunde, omgevingsfactoren, gezondheid, voeding, nieuwe technologieën, onderzoek en wetenschappelijke inzichten valt er nog zoveel te ontdekken.  

Prof. Jeroen Raes deed alvast volgende suggesties:

Policy suggestions

Workshop 30-31 mei 2016

Sprekers op de eerste dag waren o.a. Jo Handelsman (White House) en Jeroen Raes (VIB/KU Leuven), Colette Shortt (Johnson & Johnson), Douwe van Sinderen (APC Microbiome Institute). 

De tweede dag ging dieper in op het nodige wet- en regelgevend kader van het microbioom-onderzoek. 

Nadien traden alle sprekers en aanwezigen in debat. 

Het begeleidende issues paper kan u hier vinden:  Microbiome issues paper -  Kathleen_Dhondt

Het volledige programma van de workshop kunt u hier raadplegen

Sprekers dag 1

Sprekers dag 2

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Kathleen D'Hondt

Afdeling Onderzoek
Navorser
0477 40 31 20

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Presentaties/Presentations

Alle beschikbare bijdragen van de sprekers van de workshop 30-31 mei vindt u onderaan deze pagina. All available presentations of the speakers of the workshop May, 30-31 you can find below this page.