Ministeriële videoconferentie rond Onderzoek focust op het versterken van de Europese Onderzoeksruimte en onderzoekscarrières

Filter items
Nieuws
12 februari 2021

Algemeen

Op 3 februari vond een informele, ministeriële videoconferentie plaats tussen de Ministers van Onderzoek van de lidstaten van de Europese Unie voor een diepgaande discussie over de Europese Onderzoeksruimte. De bijeenkomst werd voorgezeten door de Portugese Minister van Wetenschap, Technologie en Hoger Onderwijs, Manuel Heitor.

De focus van de discussie over de Europese Onderzoeksruimte lag op het creëren van nieuwe banen in de Europese Unie en de ontwikkeling van onderzoekscarrières. Daarnaast stelde de Europese Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken, Mariya Gabriel ook de oprichting van het ERA Transitieforum voor.

Drie cruciale discussiepunten

Volgens Minister Manuel Heitor is de bijeenkomst "een belangrijk moment om een sterkere Europese Onderzoeksruimte op te bouwen en te blijven versterken". Drie discussiepunten bleken tijdens de bijeenkomst cruciaal voor de verbetering van onderzoekscarrières in de EU:

 • De verzameling van data, zowel over de onderzoekers als over hun mobiliteit. Daartoe moeten de Europese Commissie en de nationale agentschappen een gezamenlijke inspanning leveren;
 • De noodzaak om de gedragscode voor de aanwerving van onderzoekers in Europa binnen een jaar te herzien;
 • De versterking van allianties tussen de Europese universiteiten in het kader van het Erasmus+ programma.

Gezamenlijke aanpak voor synergiën

Het doel van Europees Commissaris Gabriel is om uitdagingen om te zetten in kansen. In een toespraak over het belang van synergiën op het gebied van onderzoek, onderwijs en innovatie, benadrukte de Commissaris dat alle lidstaten worden aangemoedigd om samen te werken. Dit zal ervoor zorgen dat de beste voorwaarden voor onderzoekers en onderzoekscarrières kunnen worden gecreëerd.

>> Lees meer: Building a stronger European research area

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85

Meer nieuws

 • Schriftelijke vragen deze week | week 14

  Schriftelijke vragen deze week | week 14

  13 april 2021

  O.a. uitkering Vlaams beschermingsmechanisme en overdracht familiale bedrijven. 

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 april 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 april 2021)

  2 april 2021

  O.a. impulsprogramma Ruimtevaarteconomie, standpuntbepaling 'screeningsmechanisme voor directe buitenlandse investeringen die invloed hebben op onze veiligheidsbelangen en strategische sectoren' en digitale transformatie en innovatie Vlaamse Media.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 13

  2 april 2021

  O.a. haalbaarheid speerpuntcluster Gepersonaliseerde Geneeskunde, uitrol Digital Experience Labs en stand van zaken programma 'Collectief O&O en Collectieve Kennisverspreiding' (COOCK).

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (1 april 2021)

  1 april 2021

  Vraag om uitleg over de kwetsbaarheid van Vlaamse bedrijven inzake cyberveiligheid en over de oproep van economen tot hervormingen op het vlak van onderzoek, ontwikkeling en digitalisering. Daarnaast was er ook een gedachtewisseling over de aanpak van de coronacrisis en de steunmaatregelen voor bedrijven.

 • Europees overleg over strategische autonomie

  29 maart 2021

  Op 22 maart organiseerde het Portugese Voorzitterschap van de Raad van de EU een informele videoconferentie voor de ministers van Concurrentievermogen (Industrie / Interne Markt). Deze verving de informele ministeriële vergadering die normaal zou doorgaan in Portugal op 22 en 23 maart.