Niels Verborgh wint Vlaamse Scriptieprijs met onderzoek voetbaltransfersysteem

Filter items
Nieuws
18 december 2017

Transfersommen

De Vlaamse Scriptieprijs 2017 gaat naar jurist Niels Verborgh uit Aalter, die aan de VUB onderzoek voerde naar de legaliteit van het transfersysteem in het internationale voetbal. Dat werd maandagavond bekendgemaakt in Gent.

"Verborgh legt op indrukwekkende wijze de talrijke juridische pijnpunten van het systeem bloot", oordeelde de jury.

"Het leeuwendeel van de huidige transfersommen is volgens Europees recht illegaal", stelt Verborgh in zijn scriptie.

"Als een club een te hoge transfersom op een speler kleeft, beperkt ze de speler in de mogelijkheid om een andere club te zoeken. Niet elke potentiële werkgever kan zo'n hoge transfervergoeding betalen."

Volgens het onderzoek ondermijnen de torenhoge transfersommen het vrij verkeer van werknemers binnen de EU en vinden er dicht bij huis illegale praktijken plaats bij de transfers van jeugdspelers.

"Hierbij denk ik aan de 'sterkmakingsconstructie' die diverse clubs hanteren. Via die verbintenis beloven de ouders aan de club dat hun kind een profcontract bij ze zal tekenen. Eigenlijk tekenen ouders als het ware een arbeidsovereenkomst voor hun minderjarig kind, wat in strijd is met het Belgisch arbeidsrecht", zegt Verborgh, die pleit voor een fundamentele hervorming van het transfersysteem.

Andere prijzen

Verder vielen ook Céline Cuypers en Kobe Bamps (EOS-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek), Lies Cokelaere (Klasseprijs voor onderwijsscripties) en Frank de Jong (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek) in de prijzen.

Hannes Mareen, een doctoraatsstudent in de computerwetenschappen aan de UGent, won de Agoriaprijs voor technologisch onderzoek, met het ontwikkelen van een nieuwe methode om digitale watermerken bij video's aan te brengen, om digitale piraterij tegen te gaan.

(Bron: Belga)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?
 • Vlamingen blijven tijdens crisis vertrouwen in de wetenschap, maar communicatie kan beter

  Vlamingen blijven tijdens crisis vertrouwen in de wetenschap, maar communicatie kan beter

  27 november 2021

  Het vertrouwen van de Vlamingen in de wetenschap blijft stabiel tijdens de coronacrisis.  Dat blijkt uit de Wetenschapsbarometer van 2021. Zowat 7 op de 10 Vlamingen heeft expliciet vertrouwen in de wetenschap.  De helft van de Vlamingen zegt vertrouwen te hebben in wat wetenschappers vertellen. Daar zien we zelfs een lichte stijging tegenover vorig jaar.

 • Ministers bereiken akkoord voor blauwdruk goed functionerende vernieuwde Europese Onderzoeksruimte

  27 november 2021

  Op 25 en 26 november vond de Raad Concurrentievermogen plaats, voorgezeten door het Sloveens Voorzitterschap. De Europese Commissie werd tijdens de Raad Industrie en Interne Markt op 25 november vertegenwoordigd door EU-Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton en op 26 november door EU-Commissaris voor Onderzoek en Innovatie Mariya Gabriel. Conform het rotatiesysteem vastgelegd in het Samenwerkingsakkoord tussen de deelstaten, vertegenwoordigt Vlaanderen vanaf 1 juli België tijdens de Raad Onderzoek. Brussels Hoofdstedelijk Gewest is Belgisch woordvoerder voor de industrie-dossiers.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 november 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 november 2021)

  26 november 2021

  O.a. Vlaamse internationale beurzenprogramma topstudenten, Vlaams Datanutsbedrijf, zelfbeheerde identiteit en Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling IV. 

 • EU-nieuws deze week | 22 - 26 november 2021

  26 november 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 november 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 november 2021)

  19 november 2021

  O.a. oprichtingsdecreet Vlaams subsidieregister en strategische ecologiesteun.