Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Filter items
Nieuws
24 mei 2021

Op voorstel van Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering beslist om 30 miljoen euro vrij te maken voor de oprichting van een nieuw imec.xpand fonds.

Deze strategische investering creëert een hefboom tot het aantrekken van privaat durfkapitaal, waardoor beloftevolle Vlaamse nanotech start-ups kunnen uitgroeien tot succesvolle bedrijven. Dat zal de economische relance een enorme boost geven en tegelijkertijd Vlaanderen als innovatieve kennisregio op de kaart zetten.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Het eerste imec.xpand fonds heeft in 12 start-ups geïnvesteerd en gezorgd voor 170 jobs, een aantal dat de komende jaren nog verder zal stijgen. Met dit tweede fonds willen we nog meer start-ups aantrekken en laten groeien tot grote bedrijven.” 

Imec.xpand is een onafhankelijk beheerd durfkapitaalfonds dat gericht is op innovatie in nanotechnologie. Het eerste imec.xpand fonds ging in 2017 van start met een beschikbaar kapitaal van 117 miljoen euro.

Sinds haar oprichting heeft het fonds in 12 start-ups geïnvesteerd en hebben de imec.xpand portefeuillebedrijven gezamenlijk al meer dan 170 miljoen aan zaai- en groeikapitaal opgehaald.

Om de continuïteit van de investeringen te garanderen, werd beslist om een nieuw imec.xpand fonds op te zetten dat operationeel moet zijn in 2022. Daartoe voorziet de Vlaamse Regering nu een investering van 30 miljoen euro.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  23 mei 2022

  Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027. Om dit te realiseren worden de ambities opgedreven: zo moet tegen 2030 het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix 45% bedragen (oorspronkelijk 40%) en doet men een bijkomende investering van 200 miljoen euro om onderzoek naar productie en gebruik van waterstof als schone energiebron te versnellen via Horizon Europe.

 • Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  23 mei 2022

  Op 17 mei 2021 bracht de Europese Commissie een mededeling uit 'over een nieuwe aanpak voor een duurzame blauwe economie in de EU - De blauwe economie van de EU transformeren voor een duurzame toekomst'. Eén van de daarin aangekondigde initiatieven, inzake ondersteuning van deze aanpak, is zopas gelanceerd: het betreft de oprichting van een waarnemingspost (‘observatory’) voor de blauwe economie.

 • EU-nieuws deze week | 16 - 20 mei 2022

  20 mei 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaamse Regering in Vlaams Parlement

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  20 mei 2022

  O.a. toekenning strategische transformatiesteun.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  19 mei 2022

  O.a. Brexit Adjustment Reserve, promoten van Vlaanderen als hoogtechnologische kennisregio en terugbetaling van voorschotten aan het muziekfestival Pukkelpop.