Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Gepubliceerd op 24 mei 2021

Op voorstel van Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering beslist om 30 miljoen euro vrij te maken voor de oprichting van een nieuw imec.xpand fonds.

Deze strategische investering creëert een hefboom tot het aantrekken van privaat durfkapitaal, waardoor beloftevolle Vlaamse nanotech start-ups kunnen uitgroeien tot succesvolle bedrijven. Dat zal de economische relance een enorme boost geven en tegelijkertijd Vlaanderen als innovatieve kennisregio op de kaart zetten.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Het eerste imec.xpand fonds heeft in 12 start-ups geïnvesteerd en gezorgd voor 170 jobs, een aantal dat de komende jaren nog verder zal stijgen. Met dit tweede fonds willen we nog meer start-ups aantrekken en laten groeien tot grote bedrijven.” 

Imec.xpand is een onafhankelijk beheerd durfkapitaalfonds dat gericht is op innovatie in nanotechnologie. Het eerste imec.xpand fonds ging in 2017 van start met een beschikbaar kapitaal van 117 miljoen euro.

Sinds haar oprichting heeft het fonds in 12 start-ups geïnvesteerd en hebben de imec.xpand portefeuillebedrijven gezamenlijk al meer dan 170 miljoen aan zaai- en groeikapitaal opgehaald.

Om de continuïteit van de investeringen te garanderen, werd beslist om een nieuw imec.xpand fonds op te zetten dat operationeel moet zijn in 2022. Daartoe voorziet de Vlaamse Regering nu een investering van 30 miljoen euro.

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.