Nieuwe aanbevelingen rond zes strategische en toekomstgerichte Europese industriële sectoren

Filter items
Nieuws
8 november 2019

Op 5 november 2019 maakte de Europese Commissie het nieuwe rapport bekend van het Strategisch Forum voor Belangrijke Projecten van Gemeenschappelijk Europees Belang. Deze Europese deskundigengroep op hoog niveau, opgericht in maart 2018, werkte daar het voorbije jaar aan.

België is in deze groep vertegenwoordigd door Johan Hanssens, Secretaris-generaal van het Departement EWI.

Belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang (de zogenaamde “IPCEI”) zijn onder meer innovatieve onderzoeksprojecten die vaak aanzienlijke risico's inhouden en gezamenlijke, goed gecoördineerde inspanningen en transnationale investeringen door overheden en industrieën uit verschillende lidstaten vereisen.

Het rapport omvat aanbevelingen om het concurrentievermogen en de leidende positie van Europa in de wereld in zes strategische en toekomstgerichte industriële waardenketens te bevorderen, nl.:

  • geconnecteerde, schone en autonome voertuigen;
  • waterstoftechnologieën en -systemen;
  • slimme gezondheidszorg;
  • het industriële internet der dingen;
  • koolstofarme industrie; en
  • cyberbeveiliging.

Europees Commissaris Elżbieta Bieńkowska, verantwoordelijk voor Interne markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf: 

“Onze eengemaakte markt – een van de grootste markten ter wereld – is een unieke springplank voor onze industrie om op het wereldtoneel te concurreren. Om daar ten volle van te profiteren, moeten wij gezamenlijk investeren om de koploper in technologische ontwikkeling te blijven. Wij hebben een goed begin gemaakt op gebieden als batterijen en accu's, recycling van plastic en high performance computing. En wij kunnen nog meer doen. En daarom ben ik blij met de aanbevelingen van de deskundigengroep van vandaag voor nog eens zes strategische waardenketens waar het industriebeleid van de EU zich op moet richten.”

De werkzaamheden van het Strategisch Forum voor IPCEI bouwen voort en vormen een aanvulling op de nieuwe visie voor een duurzamere, inclusievere en concurrerendere transformatie van de Europese industrie tegen 2030, die in juni 2019 door de industriële rondetafelconferentie op hoog niveau is gepresenteerd. Het nieuwe rapport van het Strategisch Forum maakt deel uit van de inspanningen van de Commissie-Juncker om de industriële basis van Europa te versterken. Het zal ook bijdragen tot de werkzaamheden van de volgende Commissie betreffende een nieuwe langetermijnstrategie voor de industriële toekomst van Europa, zoals gevraagd in de conclusies van de Europese Raad van 22 maart 2019.

Bron en meer informatie:

 

 

Overig EU-nieuws

1. EU-publicatieblad

Het jaaroverzicht van de nieuwsberichten in het publicatieblad van de EU kunt u hier raadplegen. 
 

2. EU-Persberichten - Algemeen

 Het jaaroverzicht van de persberichten van de EU kunt u via deze link raadplegen.
 

3. EU-Persberichten - Macro-economische indicatoren

Het jaaroverzicht van de persberichten macro-economische indicatoren kunt u via deze link raadplegen.
 

4. EU-Documenten

5. Rollende agenda

Voor een meer uitgebreide lijst van conferenties, zie onder meer http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=events 
 

6. (Algemene) Publicaties/Publieke consultaties/...

 

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85