Octrooiaanvragen stijgen met bijna 10 procent

Gepubliceerd op 12 maart 2019

Recordaantal In totaal ontving het Europees Octrooibureau 174.317 Europese octrooiaanvragen in 2018, een stijging van 4,6 procent in vergelijking met 2017.

Het aantal octrooiaanvragen van Belgische ondernemingen en uitvinders bij het Europees Octrooibureau (EOB) is vorig jaar met bijna 10 procent gestegen. Het gaat om de sterkste stijging sinds 2010, tot een recordaantal van 2.360 aanvragen.

De belangrijkste Belgische octrooiaanvragers waren Solvay, imec en Umicore. De grootste groei zat bij transport en chemie. Dat heeft het Europees Octrooibureau bekendgemaakt.

De groei van het aantal door Belgische ondernemingen, universiteiten en onderzoeksinstellingen ingediende octrooiaanvragen in 2018, volgde op een jaar van achteruitgang (-2,7 procent in 2017).

De Belgische stijging met 9,7 procent is na die van Denemarken (+14,4 procent) het hoogste groeipercentage in de top tien van landen die Europese octrooiaanvragen hebben ingediend, en ligt ver boven het gemiddelde groeipercentage van de 28 EU-lidstaten (+3,8 procent).

Vlaanderen 

Vlaanderen tekent voor 62,9 pct van alle Belgische octrooiaanvragen, gevolgd door Wallonië (21,2 pct) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (15,8 pct).

Ideale mix

In totaal ontving het Europees Octrooibureau 174.317 Europese octrooiaanvragen in 2018, een stijging van 4,6 procent in vergelijking met 2017.

België bekleedt de negende plaats in de rangschikking van landen die Europese octrooiaanvragen indienen bij het EOB.

"Dit is goed nieuws voor België, vooral omdat recent onderzoek duidelijk heeft aangetoond dat sterk met intellectuele eigendomsrechten beschermde sectoren voordeel opleveren voor de economie", zegt EOB-voorzitter António Campinos. "De mix van ondernemingen, onderzoeksinstellingen en universiteiten die in België bijdragen aan de groei is een sterke troef."

In de belangrijkste technologiesectoren steeg het aantal Belgische octrooiaanvragen het sterkst bij de branches transport (+61 procent), basischemie (+49 procent) en chemische technologie (+43 procent).

Top 10

Chemiebedrijf Solvay was met 348 aanvragen bij het EOB de actiefste Belgische octrooiaanvrager, gevolgd door het in Leuven gevestigde onderzoekscentrum voor micro-elektronica en nanotechnologie IMEC (198 aanvragen), Umicore (97 aanvragen), de Universiteit Gent (66 aanvragen) en Agfa (60 aanvragen).

Gerekend volgens het aantal Europese octrooiaanvragen in verhouding tot de nationale bevolking was Zwitserland in 2018 opnieuw koploper, met 956 aanvragen per miljoen inwoners. Op de tweede en derde plaats staan Nederland (416) en Denemarken (411).

België neemt nog steeds de achtste plaats in (204 aanvragen per miljoen inwoners, gestegen van 188), vóór Japan, Israël, Ierland en Frankrijk en ver boven het EU-gemiddelde van 139 aanvragen. (Bron: Belga)

>> Ga naar het EPO-jaarverslag 2018

Samenvatting video

             

Peter Viaene
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.