Open Science in Vlaanderen: uitgewerkte roadmap

Gepubliceerd op 07 december 2020

Roadmap

Op initiatief van Vlaams minister Hilde Crevits keurde de Vlaamse Regering vorig jaar het Vlaams beleidsplan Open Science en de oprichting Open Science Board goed. Vlaanderen investeert vijf miljoen euro recurrent in Open Science om invulling te geven aan het Europese engagement.

Afgelopen vrijdag werd een uitgewerkte roadmap voor Open Science, inclusief meerjarenplanning m.b.t. de besteding van de infrastructuurmiddelen en een uitgewerkt voorstel van KPI’s als mededeling voorgelegd aan de Vlaamse Regering. (Deze documenten zijn onderaan deze pagina te downloaden.)

Motor van verandering

Open Science, inclusief Open Data, vormt een belangrijke motor van verandering in de wetenschap. Een nieuwe wijze van onderzoek vraagt steeds meer om het delen en open stellen van data en om een goede omgang met onderzoeksdata. Volgens de Europese Commissie moet Open Science de norm worden voor publiek gefinancierd onderzoek.

De Vlaamse Regering besliste daarom in 2019 om 5 miljoen euro recurrent te investeren in Open Science om invulling te geven aan het Europese engagement ter zake. De Flemish Open Science Board werd de rol toebedeeld om op basis van expertise de verdere uitrol van dit project uit te werken.

Flemish Open Science Board

Op 21 februari 2020 werd de Flemish Open Science Board formeel opgericht. De FOSB gaf uitvoering aan de in de Nota VR van 2019 voorgestelde governance structuur (een Coördinatie Hub met daaronder een Data Hub, een Knowledge Hub en een Discovery Hub).

Ze richtte drie werkgroepen op om gestalte te geven aan de concrete implementatie: de werkgroepen “Research Data Management en Open Science”, “Architectuur” en “Metadata en Standaardisatie”.

De bedoeling is het uitwerken van een hybride RDM-infrastructuur in functie van diverse noden van het onderzoekslandschap, het streven naar FAIR Open Data, het samenbrengen van de kennis van de data stewards en het aansluiten bij de European Open Science Cloud.

Mededeling

Op 17 juli 2020 hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan de nota van de Vlaamse regering onder referentie VR 2020 1707 DOC 0804/1BIS met bijhorend twee besluiten die de middelen 2020 (5 mio €) toekenden.

De nota stelde onder ‘4. Verder traject’ dat aan de Vlaamse regering via mededeling zou gerapporteerd worden over een uitgewerkte roadmap, inclusief meerjarenplanning m.b.t. de besteding van de infrastructuurmiddelen en een uitgewerkt voorstel van KPI’s.

Afgelopen vrijdag werd via een mededeling aan de Vlaamse Regering de uitegwerkte roadmap voorgelegd. Tevens werd gerapporteerd over de voortgang van het werk van de technische werkgroepen van de FOSB.

Bart Dumolyn
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.