Overdracht van familiale kmo's: wat is het effect?

Filter items
Nieuws
4 oktober 2016

Effect van overdracht van eigendom en/of leiding op het familiebedrijf

In deze Steunpunt ORE-onderzoek wordt ingegaan op het effect van de overdracht van eigendom en/of leiding op de doelen, de prestatie en de structuren van de onderneming en de familie. Meer bepaald wordt onderzocht of families beter presteren op bedrijfs- en familiaal vlak na de overdracht, of ze professioneler gaan werken na de overdracht en of belemmeringen op bedrijfs-en familiaal vlak weggewerkt worden na de overdracht.

Professionalisering hinkt achterop bij familiebedrijven

De resultaten tonen aan dat familiebedrijven die een overdracht doorgemaakt hebben tussen 2008 en 2012 minstens even goed presteren in het bedrijfssysteem, ten opzichte van familiebedrijven die geen overdracht doormaakten in eigendom en/of leiding.

Daarnaast blijkt uit de analyse dat familiebedrijven met overdracht van leiding meer succes kennen in het familiesysteem, ten opzichte van familiebedrijven zonder overdracht. 

Er wordt vastgesteld dat familiebedrijven met een overdracht significant minder nepotisme en familiale conflicten rapporteren na de overdracht dan voorheen.

Blijvende aandacht van het beleid voor overdracht noodzakelijk

De onderzoekers bevelen aan om familiebedrijven te informeren en te stimuleren om werk te maken van de familiale overdracht als een proces met voldoende ruimte en tijd voor overdrager en familiale opvolger om te evolueren naar een nieuw evenwicht in de familie en het bedrijf.

Meer specifiek kan het belangrijk zijn om familiebedrijven voor, tijdens en na het overdrachtsproces extra te wijzen op de belangen van een professioneel governancesysteem.

Extra stimulans en begeleiding van deze groep van bedrijven in het opstellen van een raad van bestuur, familiaal charter en/of een familieforum worden aangeraden.

Masterplan voor opvolging & overname

Om de continuïteit van bestaande ondernemingen bij generatiewisseling of overname te stimuleren en in goede banen te leiden, heeft Agentschap Innoveren & Ondernemen een Masterplan voor opvolging en overname ontwikkeld. Middenveldorganisaties en private dienstverleners werken mee aan de uitvoering ervan.

Wenst u een gratis informatiepakket over bedrijfsoverdracht? Vul dan dit webformulier in. Het informatiepakket omvat volgende informatie:

  • Brochure "Al gedacht aan opvolging? Een bedrijfsoverdracht kan tot 10 jaar duren"
  • Brochure "Stappenplan bedrijfsoverdracht: wanneer en hoe eraan beginnen"
  • Folder "Een bedrijf overdragen of overnemen? Doe beroep op financiële ondersteuning"
  • Brochure "Uw onderneming klaar voor de overdracht"
  • Brochure: "Opvolging en overname: de meerwaarde van een adviesraad of actieve raad van bestuur"
  • Brochure: "Familiale opvolging"
  • Infofiche: "Doe de online tests"

 

EEN KWALITATIEF BEELD

Om de evolutie van het bedrijf en van de familie na een verandering van eigendom, bestuur en/of management te peilen, werden zeven praktijkgevallen bestudeerd. Deze casestudies kun u hier raadplegen.

 

OVER HET STEUNPUNT ONDERNEMEN EN REGIONALE ECONOMIE

Het Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie (STORE) adviseert de Vlaamse overheid op basis van fundamenteel en toegepast economisch toponderzoek binnen drie domeinen; (i) startende ondernemingen en ondernemerskapitaal, (ii) de ontwikkeling en doorgroei van KMO’s, en (iii) het meten en identificeren van economische clusters (met bijzondere aandacht voor de analyse en implementatie van een nieuw industrieel beleid). Daarnaast heeft het Steunpunt ook de opdracht om een gegevensbank aan regionaal-economische indicatoren te ontwikkelen (het zogenaamde Regional Data Warehouse, RDW).

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.