PhD Cup voor doctoraatsonderzoek naar impact ruimtereizen op het brein

Filter items
Nieuws
14 november 2018

In Antwerpen heeft neurowetenschapster Angelique Van Ombergen (UAntwerpen) dinsdagavond de Vlaamse PhD Cup 2018 gewonnen. Van Ombergen onderzoekt hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis.

Het muziekcentrum AMUZ, in de Sint-Augustinuskerk in de Antwerpse Kammenstraat, was dinsdagavond volgelopen voor de finale van de Vlaamse PhD Cup. Vooraf hadden zestien genomineerde doctoraatsstudenten deelgenomen aan een mediatraining, waarna een jury acht finalisten selecteerde. Die kregen in AMUZ drie minuten om hun jarenlange onderzoek voor te stellen.

Postdoctoraal onderzoekster Angelique Van Ombergen werd uitgeroepen tot winnares. Binnen een project van het European Space Agency onderzoekt ze het effect van ruimtevaart en gewichtloosheid op het menselijk brein, door voor én na ruimtemissies hersenscans bij Russische kosmonauten af te nemen. Ze combineert dat onderzoek met klinische studies rond verschillende aspecten gerelateerd aan het evenwichtssysteem.

Vooraf kon ook online gestemd worden voor de publiekswinnaar. Die eer ging naar Katrien Benhalima (UZ Leuven), die een nieuwe opsporingsstrategie ontwikkelde voor zwangerschapsdiabetes.

Van Ombergen en Benhalima mogen hun onderzoek nu verder uit de doeken doen tijdens een eigen lezing voor de Universiteit van Vlaanderen. Van Ombergen wint ook een voucher voor een opleiding aan de Vlerick Business School, ter waarde van 5.000 euro.

> Lees ook: Persbericht Vlaamse PhD Cup gaat naar hersenwetenschapper Angelique Van Ombergen 

> Herbekijk de volledige uitzending via Facebook

(Bron: Belga)

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Europees Commissaris Thierry Breton bezoekt Leuvense onderzoekscentrum imec

  11 juni 2021

  De Europese halfgeleideralliantie zou "binnen enkele weken" een feit zijn. Dat heeft Europees Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton tijdens een bezoek aan het Leuvense onderzoekscentrum imec gezegd. De alliantie tussen lidstaten, bedrijven en kennisinstellingen moet zorgen voor een verhoogde productie van halfgeleiders in Europa. Halfgeleiders zijn onmisbaar voor het produceren van chips.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 23

  11 juni 2021

  O.a. Industrieforum, Gigarant en bestrijding leegstand in steden.

 • EU-nieuws deze week | 7 - 11 juni 2021

  11 juni 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (10 juni 2021)

  10 juni 2021

  O.a. vragen om uitleg over Open Science Vlaanderen, STEM-actieplan en nieuw instrument voor innovatiesteun.

 • Vlaamse hyperloop?

  10 juni 2021

  Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits laat onderzoeken of Vlaanderen een strategische partner kan zijn in de uitrol van een Hyperloop netwerk. Zo zouden grote hoeveelheden goederen op 21 minuten van Brussel naar Schiphol getransporteerd kunnen worden. De Vlaamse industrie en de universiteiten beschikken over belangrijke technologische troeven om een rol te spelen in het onderzoek hiernaar.