Regionale steunkaart Vlaanderen 2022-2027

Filter items
Nieuws
17 november 2021

Op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering een voorstel voor regionale steunkaart goedgekeurd. Dat voorstel moet nog door de Europese Commissie worden aanvaard. Het gaat om 25 gemeenten die onder de regionale steunkaart vallen en waar op die manier investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden. Het gaat om 19 gemeenten in Limburg, 3 in West-Vlaanderen en 3 in Oost-Vlaanderen.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Met de regionale steunkaart kunnen we bepaalde regio’s steunen in hun ontwikkeling. Het gaat dan om regio’s waar de economische ontwikkeling minder is dan in andere regio’s en Europese lidstaten. Dat gebied wordt kleiner in vergelijking met de vorige periode. Dat is goed nieuws aangezien dat betekent dat de economische ontwikkeling versterkt werd.

"Toch vallen nog 25 gemeenten onder de steunkaart. Daar kunnen grote bedrijven onder bepaalde voorwaarden 8% investeringssteun krijgen. Zo versterken we de Vlaamse regio’s die een duwtje in de rug mogen krijgen.” 

25 gemeenten

Om de gemeenten te bepalen worden verschillende criteria gehanteerd: het aantal werkzoekenden tov. het Vlaams gemiddelde, de bruto toegevoegde waarde tov. het Vlaams gemiddelde en de beschikbaarheid van bedrijventerreinen. Bovendien moeten de arrondissementen of provincies voldoen aan de EU-voorwaarden en moet het gaan over aansluitende gebieden met ten minste 100.000 inwoners. Zo werden 25 gemeenten geselecteerd.

De regionale steunkaart is belangrijk om te weten in welke gemeenten er eventueel investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden, maar de criteria om die steun te geven blijven uiteraard wel gelden.

Bedrijven die in aanmerking willen komen moeten dus voldoen aan de strikte, nieuwe, voorwaarden Strategische Transformatiesteun. De verdere transitie van de economie zal zo ook nog meer op duurzaamheid en klimaat gericht worden.

De steunkaart is ook belangrijk voor de federale fiscale steun in het kader van ontwrichte zones.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Vlaanderen biedt bescherming aan zwaar getroffen ondernemers

  Vlaanderen biedt bescherming aan zwaar getroffen ondernemers

  4 december 2021

  Door de nieuwe coronamaatregelen van het overlegcomité moeten ondernemers hun activiteiten verplicht stopzetten of zullen ze zware omzetverliezen hebben. Daarom stelt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits 2 beschermingsmaatregelen voor om de financieel gezonde ondernemers te helpen hun vaste kosten te blijven betalen. Het gaat om het Vlaams beschermingsmechanisme en overbruggingsleningen die terugbetaald moeten worden. De maatregelen worden nog aangemeld bij de EU in het kader van de staatssteunregels. 

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 december 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 december 2021)

  3 december 2021

  O.a. subsidie Vlaamse Jonge Ondernemingen, Unizo, Onderwijs & Ondernemen en SYNTRA en Data Integratiediensten voor Slimme Mobiliteit.

 • EU-nieuws deze week | 29 november - 3 december 2021

  3 december 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 48

  3 december 2021

  O.a. kopen bij start-ups, evaluatie Social Impact Bonds, aanvragen Brexit veerkrachtsubsidie en initiatieven Open Access-beleid.

 • Allereerste ‘Frank De Winne’ mandaten toegekend 

  Allereerste ‘Frank De Winne’ mandaten toegekend 

  2 december 2021

  De eerste vijf zogenaamde 'Frank De Winne mandaten' binnen het programma 'Vlaamse ruimtevaarteconomie' zijn toegekend. Met dat programma wil Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) onder meer de ruimtevaartkennis in Vlaanderen uitbreiden.