REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

Gepubliceerd op 23 mei 2022

Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027. Het plan bestaat uit enkele korte termijn doelen, alsook meer lange termijn investeringen en ambities.

Hierbij bouwt het verder op het Fit for 55 pakket, dat eerder voorgesteld werd om klimaatneutraal te worden in 2050. In dit plan werd al gemikt op een reductie van het gasgebruik met 30% tegen 2030.

De ambities worden nu nogmaals opgedreven, waardoor er tegen 2030 nu bijvoorbeeld gemikt wordt op een aandeel hernieuwbare energie in de energiemix van 45%, in plaats van het eerdere 40%.

Hiervoor wordt onder andere ingezet op de brede uitrol van zonnepanelen en warmtepompen, steun voor energiebesparing, alsook vergroening en elektrificatie van de industrie.

Verder wordt er een bijkomende investering gedaan van 200 miljoen euro om onderzoek naar productie en gebruik van waterstof als schone energiebron te versnellen via Horizon Europe.

>> Lees meer: REPowerEU: Een plan om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel te verminderen en de groene transitie te bespoedigen

 

Annelies De wael
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

15 september 2023

State of the European Union: overzicht relevante items voor het EWI-beleidsdomein

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak op 13 september het Europees Parlement toe voor haar laatste State of the European Union van deze legislatuur. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste punten die relevant zijn voor ons eigen EWI-beleidsdomein.
12 mei 2023

Vlaamse Regering keurt vernieuwd energie- en klimaatplan goed

De Vlaamse Regering heeft een akkoord bereikt over de actualisatie van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP). Om de vooropgestelde doelstelling van -40 procent broeikasgasemissies in 2030 te halen, neemt de regering extra maatregelen.
25 april 2023

Europa neemt vijf wetten aan om klimaatdoelstellingen te halen

De Raad heeft maar liefst vijf wetten aangenomen die de EU in staat moet stellen om haar klimaatdoelstellingen te bereiken. Met deze wetten, deel van het Fit for 55 pakket, wil de Unie haar CO2-emissies halveren tegen 2030, met het oog op klimaatneutraliteit in 2050.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.