SOFI financiert spin-offs van Vlaamse toponderzoekscentra

Gepubliceerd op 10 juni 2011

Vandaag 10 juni 2011 besliste de Vlaamse regering – op voorstel van minister van Innovatie Ingrid Lieten – om 10 miljoen euro te voorzien om de vier Strategische Onderzoekscentra te ondersteunen bij de financiering van spin-offs. Deze maatregel krijgt de werknaam ‘SOFI’ wat staat voor ‘Spin-Off FinancieringsInstrument’. PMV zal het praktisch beheer van SOFI op zich nemen.

De vier Strategische Onderzoekscentra of SOC’s (VIB, IMEC, IBBT en VITO) hebben een belangrijke rol in het toekomstgericht maken van onze Vlaamse economie. De kennis en innovaties die daar ontwikkeld worden moeten dan wel de weg vinden van het laboratorium naar de economie. Er moeten dus nieuwe bedrijfjes (spin-offs) opgericht worden rondom de meest interessante uitvindingen.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van geslaagde spin-offs van de SOC’s: IMEC richtte in de jaren ’90 Sirius Communications op dat werkte aan satellietcommunicatie en doorverkocht werd aan Agilent. Andere successen waren bv. XenICs en Septentrio. VITO richtte onlangs Carbstone Innovation op dat staalslakken wil herbruiken in bouwmaterialen. Ablynx is een spin-off van het VIB en werkt aan de ontwikkeling van Nanobodies voor het bestrijden van trombose, kanker, Alzheimer,… VIB kent nog andere succesvolle spin-offs zoals ActoGeniX, Devgen, Cropdesign,… Tot slot richtte IBBT de spin-off Vodtec op dat actief is op het domein van mobiele video.

Moeilijk om kapitaal te vinden

Minister Ingrid Lieten: “Onze SOC’s zijn toponderzoekscentra van Vlaanderen waar meer dan 4.000 onderzoekers iedere dag weer werken aan nieuwe uitvindingen die de kwaliteit van ons leven moeten verbeteren. Die uitvindingen moeten daartoe wel hun weg vinden van het laboratorium naar onze economie zodat iedereen ervan kan genieten. De SOC’s stuiten echter vaak op de moeilijkheid om kapitaal te vinden voor de opstart van die spin-offs. Daarom maak ik 10 miljoen euro vrij om onze toponderzoekscentra te helpen bij het oprichten van nieuwe bedrijfjes die deze uitvindingen op grote schaal op de markt moeten brengen. De werknaam van deze maatregel is SOFI (Spin-Off FinancieringsInstrument).”

Voor bepaalde sectoren waar vaak kleine investeringen het verschil kunnen maken (bv. ICT) wordt een specifiek instrument ingevoerd om via een vereenvoudigde procedure financiering te vinden voor de voorbereiding van de spin-off. Voor dergelijke incubatiedossiers wordt in 2011 in totaal 1 miljoen euro voorzien.

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.