Speerpuntcluster Blauwe Cluster schiet uit startblokken

Filter items
Nieuws
26 juni 2018

Speerpuntcluster

Na Catalisti rond chemie, Flux50 rond energie, VIL rond logistiek, Flanders Food rond agrovoeding en SIM rond nieuwe materialen is er nu ook de Blauwe Cluster.

Vlaanderen heeft er een nieuwe "speerpuntcluster" bij. De "Blauwe Cluster" is dinsdag in Oostende gelanceerd in het bijzijn van 250 vertegenwoordigers van bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Het gaat om de zesde speerpuntcluster.

Die zogenaamde speerpuntclusters zijn doorgedreven samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid.

Economische activiteiten en investeringen

De Blauwe Cluster moet zich vooral focussen op vernieuwende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die zullen bijdragen tot duurzame en beloftevolle economische activiteiten en investeringen in de Noordzee én daarbuiten.

Concreet vertaalt zich dat in de zoektocht naar oplossingen met betrekking tot kustverdediging, hernieuwbare energie op zee, aquacultuur, mariene verbindingen en het opschonen van oceanen en zeeën. Ook ecologisch bewust kusttoerisme hoort daarbij.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois: "Eindelijk beschikt ook West-Vlaanderen over een speerpuntcluster die logischerwijze zijn hoofdkwartier heeft aan de Vlaamse kust. Dit geldt als basis voor een duurzame groei, een middel tot verankering en als hefboom voor jobcreatie."

"De Noordzee is niet enkel een immens prachtige natuurbron, ze biedt ook een zee van onderzoek- en exploitatiemogelijkheden in tal van sectoren, van energie tot onder andere voeding, transport, cosmetica en gezondheid. Dat potentieel wordt nog onvoldoende benut."

"Daarom verheugt het mij dat een aantal Vlaamse bedrijven en instellingen die in hun niche aan de top van de wereld staan hun kennis en ervaring bundelen om het economische en ecologische potentieel van de Noordzee te onderzoeken en te benutten."

> Website Blauwe Cluster

 

(Bron: Belga)

Videoverslag

 

Twitterverslag

 

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Vlaanderen biedt bescherming aan zwaar getroffen ondernemers

  Vlaanderen biedt bescherming aan zwaar getroffen ondernemers

  4 december 2021

  Door de nieuwe coronamaatregelen van het overlegcomité moeten ondernemers hun activiteiten verplicht stopzetten of zullen ze zware omzetverliezen hebben. Daarom stelt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits 2 beschermingsmaatregelen voor om de financieel gezonde ondernemers te helpen hun vaste kosten te blijven betalen. Het gaat om het Vlaams beschermingsmechanisme en overbruggingsleningen die terugbetaald moeten worden. De maatregelen worden nog aangemeld bij de EU in het kader van de staatssteunregels. 

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 december 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 december 2021)

  3 december 2021

  O.a. subsidie Vlaamse Jonge Ondernemingen, Unizo, Onderwijs & Ondernemen en SYNTRA en Data Integratiediensten voor Slimme Mobiliteit.

 • EU-nieuws deze week | 29 november - 3 december 2021

  3 december 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 48

  3 december 2021

  O.a. kopen bij start-ups, evaluatie Social Impact Bonds, aanvragen Brexit veerkrachtsubsidie en initiatieven Open Access-beleid.

 • Allereerste ‘Frank De Winne’ mandaten toegekend 

  Allereerste ‘Frank De Winne’ mandaten toegekend 

  2 december 2021

  De eerste vijf zogenaamde 'Frank De Winne mandaten' binnen het programma 'Vlaamse ruimtevaarteconomie' zijn toegekend. Met dat programma wil Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) onder meer de ruimtevaartkennis in Vlaanderen uitbreiden.