Steeds meer Vlamingen overtuigd van eigen ondernemerschapscompetenties

Filter items
Nieuws
4 juli 2017

Het Steunpunt (STORE) adviseert de Vlaamse overheid met fundamenteel en toegepast onderzoek naar speerpuntclusters, economisch beleid en ondernemen in Vlaanderen.

Samen met de partners van Universiteit Gent leggen VIVES onderzoekers zich in het Steunpunt Economie en Ondernemen toe op:
- de analyse van speerpuntclusters,
- de evaluatie van overheidsprogramma’s, en
- het in kaart brengen van ondernemerschap in Vlaanderen.

> Website STORE

Meer dan de helft van alle Vlamingen beschouwt ondernemen in 2016 als een interessante carrièrekeuze met hoge status. 

Dat is één van conclusies van de eerste studie van het nieuwe Steunpunt Economie & Ondernemen (STORE 2.0): Ondernemerschapscultuur en ondernemend gedrag in Vlaanderen: situatie 2016.

De studie toont daarnaast een stabiel beeld van de maatschappelijke perceptie rond ondernemerschap in Vlaanderen, dat het Europese gemiddelde benadert.

Meer dan de helft van alle Vlamingen beschouwt ondernemen in 2016 als een interessante carrièrekeuze met hoge status, en kent een ondernemer die de voorbije twee jaar een zaak heeft opgericht.

Negatief puntje: Vlamingen verwachten minder opportuniteiten om te ondernemen dan respondenten in andere Europese of innovatie-gedreven landen, en hebben anno 2016 nog steeds een hogere angst om te falen.

Tegelijkertijd stijgt het vertrouwen in de eigen ondernemerschapscompetenties tot het niveau van het Europese gemiddelde en dat van de innovatie-gedreven landen.

Er is ook een duidelijke stijging vast te stellen van het aantal personen dat bezig is een eigen zaak op te starten. Alhoewel dit meer dan in het recente verleden gebeurt vanuit de identificatie van een opportuniteit, ontstaat ondernemerschap nog steeds vaker dan in andere Europese of innovatie-gedreven landen uit noodzaak.

Alle resultaten zijn na te lezen in de nieuwe STORE-studie die men hieronder kan downloaden.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Ilse Boeykens

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 59 79

Nieuws & Evenementen

 • Expo Herman Teirlinckgebouw toont onderzoek oceaan en kustgebieden

  evenement: 
  14 mei 2018 tot 17 mei 2018

  Sinds 1998 ondersteunt Vlaanderen UNESCO's activiteiten op het gebied van de wetenschap in diverse disciplines. Van 14 tot 17 mei zullen in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel alle projecten hun verwezenlijkingen demonstreren in een visueel sterke expo.

 • Minister Muyters wil leegstand van bedrijfssites in centrumsteden aanpakken

  14 mei 2018

  Vlaams minister van Economie Philippe Muyters gaat op zoek naar een manier om de leegstaande bedrijfsruimte in centrumsteden aan te pakken. Het Kenniscentrum Vlaamse Steden lanceert een projectoproep waarmee vijf projecten budget krijgen om een nieuwe invulling te zoeken voor leegstaande bedrijfssites in de stad.

 • Vanaf september geen attest bedrijfsbeheer meer nodig om bedrijf te starten

  3 mei 2018

  Wie een eigen zaak wil starten, heeft daarvoor vanaf 1 september 2018 niet langer een attest bedrijfsbeheer nodig. Het Vlaams Parlement heeft het decreet van minister van Economie Philippe Muyters daarover unaniem goedgekeurd.