Strategische productie mondmaskers in Vlaanderen verankerd

Gepubliceerd op 11 december 2020

Aanbeveling coronacommissie 

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent 3,2 miljoen euro Strategische Transformatiesteun COVID-19 toe aan de bedrijven Eurofilters in Pelt en Medimundi in Turnhout. Die twee bedrijven zullen respectievelijk de grondstof voor mondmaskers en mondmaskers zelf vervaardigen. De productie maakt Vlaanderen minder afhankelijk van het buitenland. De productie in Vlaanderen was één van de aanbevelingen van de coronacommissie.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Bij het begin van coronacrisis bleek dat ons land kwetsbaar was op het vlak van beschermingsmateriaal. We verankeren nu de strategische en lange termijn productie van mondmaskers in Vlaanderen. Dat is mogelijk dankzij samenwerking en de aanwezige knowhow in Vlaanderen.”

Productie van grondstof voor mondmaskers door Eurofilters in Pelt

Eurofilters produceert in Pelt al ruim 40 jaar de meltblown grondstof voor de productie van hoogwaardige en innovatieve stofzuigerfilters.

Dankzij de investering door het bedrijf van meer dan 10 miljoen euro en de Vlaamse steun van 2,4 miljoen euro kan Eurofilters een state-of-the-art meltblown systeem in Pelt opstarten en installeren. Zo zal het bedrijf zich omvormen tot een producent van hoogwaardig filtermateriaal voor chirurgische- en FFP2-maskers.

Productie van mondmaskers door Medimundi in Turnhout

Medimundi is een spinn-off van de Universiteit van Antwerpen en Cartamundi, samen met machinebouwer Cloostersmans uit Hamme en een privé-investeerder.

De Universiteit Antwerpen heeft FFP2- en FFP3 maskers ontworpen. Die maskers bieden de hoogst mogelijke bescherming en zijn in eerste instantie bedoeld voor het ziekenhuispersoneel en eerstelijns hulpverleners. Medimundi is onlangs gestart met het op industriële schaal produceren van mondmaskers in Turnhout. Op lange termijn kan dit naar andere marktsegmenten uitgebreid worden.

Het consortium investeert zelf ruim 2,2 miljoen euro. Vlaanderen biedt Strategische Transformatiesteun voor een bedrag van 805.000 euro.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina.)

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.