Studie naar het stigma op faillissementen in Vlaanderen

Gepubliceerd op 05 september 2010

De economische crisis laat zich nog steeds hard voelen. Het stijgende aantal faillissementen is dagelijkse kost in de media, wat nu opnieuw blijkt uit de cijfergegevens van het bedrijf Graydon Belgium nv. Maar wat met al deze gefailleerde ondernemers?
De Hogeschool Gent voerde een grootschalig onderzoek naar de visie van de Vlaming op faillissementen en herstarten.

Bij faillissementen wordt er voornamelijk aandacht besteed aan het banenverlies voor werknemers. Maar de persoonlijke gevolgen voor de ondernemer zijn niet te onderschatten. Er is immers weinig of geen ondersteuning voor gefailleerden en zij voelen zich vaak als een paria in de maatschappij.

De cijfers

Eens failliet, altijd failliet? Veel ondervraagde Vlamingen denken van wel. Zestig procent van de ondervraagden vindt dat informatie over wie failliet ging altijd beschikbaar moet blijven. Meer dan de helft (54%) vindt zelfs dat deze informatie door de overheid gratis en voor iedereen ter beschikking gesteld moet worden, zelfs als het faillissement al jaren achter de rug is. Meer dan een derde is van mening dat een faillissement aantoont dat de ondernemer in kwestie onvoldoende kennis had om die zaak in de eerste plaats op te starten (37%).

Eén op drie vindt ook dat een faillissement altijd de schuld van de ondernemer zelf is. Dit betekent volgens weinigen (7%) echter dat de ondernemer een mislukkeling is die beter nooit als zelfstandige was begonnen. Maar liefst 75 procent vindt wel dat ondernemers de crisis te gemakkelijk als een excuus voor hun faillissement gebruiken. Daarenboven vindt een verbluffende 29 procent dat er altijd een geurtje aan een faillissement hangt.

Starters verdienen een tweede kans

Vlaanderen zet nochtans sterk in op starters (starterslening, startersloketten, …). Er zijn allerhande projecten om de Vlaming aan te zetten ondernemer te worden. Denk bijvoorbeeld aan televisieprogramma’s zoals ‘De Bedenkers’ en ‘Mijn Restaurant’. Maar eens het verkeerd loopt, wordt diezelfde starter aan zijn lot overgelaten. Ondernemers in moeilijkheden kunnen wel in bepaalde organisaties terecht (zoals Tussenstap) maar die zijn ook maar heel dun bezaaid en de weg ernaartoe is voor velen moeilijk te vinden.

Het onderzoek wijst echter uit dat er in Vlaanderen een stigma aan faillissementen kleeft waardoor men zich schaamt voor zijn faillissement. De angst om te falen is ook een belangrijke reden om niet te starten of te herstarten met een onderneming. Als Vlaanderen meer ondernemers wilt, dan zal men moeten werken aan dit stigma en ook gefailleerden een tweede kans als ondernemer geven. Gefailleerden beschikken immers over belangrijke ervaring en eerder onderzoek wijst bovendien uit dat deze gefailleerden hun ondernemerszin allesbehalve kwijt zijn.

De bevraging toont aan dat de Vlaamse bevolking positief staat ten opzichte van het tweedekansondernemerschap. Maar liefst 81 procent van de ondervraagden vindt dat een gefailleerde ondernemer een herkansing verdient en 60 procent vindt dat ook de samenleving een nieuwe start voor gefailleerden moet ondersteunen.

Vervolgonderzoek

Momenteel bevindt het onderzoek zich in de fase waarbij herstarters geïnterviewd worden over hoe zij de herstart en hun faillissement ervaren hebben. Hierbij zullen ook de problemen in kaart gebracht worden waarmee gefailleerden die herstarten geconfronteerd worden.

Bent of kent u een herstarter met een verhaal? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Hogeschool Gent via herstarten.best@hogent.be.

Meer lezen?

De bovenstaande gegevens zijn maar enkele resultaten uit het eerste onderzoeksluik van het onderzoeksproject ‘Een onderzoek naar gefailleerde herstarters in Vlaanderen’. Een beknopt overzicht van de resultaten kunt u hieronder terugvinden.

Startende ondernemers? Ja! Maar wat met de faillissementen in België en in Vlaanderen?

Brochure vragenlijst beeldvorming faillissementen

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.