Tweede wetenschappelijke COVID oproep: worden mensen in armoede harder getroffen door COVID?

Gepubliceerd op 20 augustus 2020

Sociale gevolgen

Vlaanderen heeft toponderzoekers die ook nu in de strijd tegen het coronavirus hoge toppen scheren. In een eerste oproep van Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits voor onderzoek rond COVID-19 werden 9 projecten geselecteerd zoals onderzoek naar antistoffen, een mobiele app en verschillende behandelingen. Die onderzoeken lopen nu volop.

In een nieuwe oproep wil minister Crevits meer de focus leggen op de sociale gevolgen van de coronacrisis. Worden mensen in armoede meer getroffen? Welke bevolkingsgroepen ondervinden de grootste gevolgen? Wat zijn de economische gevolgen van een lockdown? Niet alleen medisch onderzoek dus, maar ook op het vlak van welzijn, psychologie en economie.

Vlaanderen heeft in de coronacrisis een reputatie hoog te houden op het vlak van onderzoek en innovatie en wil dan ook snel schakelen. Een maand geleden zijn er 9 wetenschappelijke projecten gestart met de focus op de klinische en de epidemiologische aspecten van de pandemie. Maar het is nu al duidelijk dat corona op langere termijn ook effecten zal hebben op het persoonlijk welbevinden, het sociale en economische weefsel, het onderwijs enz.

Tweede oproep

Daarom lanceert Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits vandaag een tweede wetenschappelijke oproep. Deze keer met een bredere benadering. De focus ligt meer op projecten met een maatschappelijke inslag. Zo kunnen ook sociale, economische, psychologische aspecten van de crisis aan bod komen.

Denk aan onderzoek over welzijn en armoede, over het motiveren van mensen om de regels rond social distancing te respecteren of het dragen van mondmaskers. Ook onderzoek over de economische impact van bepaald menselijk gedrag tijdens dergelijke crisissen komt in aanmerking.

Al deze wetenschapsgebieden kunnen maatschappelijk erg relevante resultaten opleveren voor de beheersing van deze crisis.

FWO-Vlaanderen

Net zoals voor de eerste oproep, zal minister Crevits ook voor deze oproep 2,5 miljoen euro vrijmaken. Opnieuw zal het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek minstens 10 projecten selecteren. Die zullen na de zomer kunnen starten.

FWO-voorzitter Willy Verstraete: "Tijdens een crisis als deze hebben we geen tijd te verliezen. Het is van groot belang dat er snel en efficiënt antwoorden worden gevonden op bepaalde wetenschappelijke vragen. Het FWO heeft dan ook in een ongezien tempo beide oproepen uitgewerkt en daar mogen we fier op zijn." FWO-voorzitter Willy Verstraete.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits: “Wetenschap, onderzoek en innovatie zijn Vlaamse paradepaardjes en zijn in deze tijden essentieel om het coronavirus te bestrijden. We kijken allemaal in de eerste plaats uit naar medische oplossingen. Maar we mogen ook de sociale en de economische gevolgen voor de mensen niet uit het oog verliezen. Wat zijn de gevolgen van een lockdown op onze economie, welke mensen ondervinden meer of net minder gevolgen van deze crisis, wat is de impact op armoede en (on)gelijkheid, hoe kan het gedrag tijdens de crisis ook de komende maanden een invloed hebben? Onze wetenschappers krijgen de kans om daar nu onderzoek over te verrichten."

>> Ga naar de oproep-pagina

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.