Tweede wetenschappelijke COVID oproep: worden mensen in armoede harder getroffen door COVID?

Filter items
Nieuws
20 augustus 2020

Sociale gevolgen

Vlaanderen heeft toponderzoekers die ook nu in de strijd tegen het coronavirus hoge toppen scheren. In een eerste oproep van Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits voor onderzoek rond COVID-19 werden 9 projecten geselecteerd zoals onderzoek naar antistoffen, een mobiele app en verschillende behandelingen. Die onderzoeken lopen nu volop.

In een nieuwe oproep wil minister Crevits meer de focus leggen op de sociale gevolgen van de coronacrisis. Worden mensen in armoede meer getroffen? Welke bevolkingsgroepen ondervinden de grootste gevolgen? Wat zijn de economische gevolgen van een lockdown? Niet alleen medisch onderzoek dus, maar ook op het vlak van welzijn, psychologie en economie.

Vlaanderen heeft in de coronacrisis een reputatie hoog te houden op het vlak van onderzoek en innovatie en wil dan ook snel schakelen. Een maand geleden zijn er 9 wetenschappelijke projecten gestart met de focus op de klinische en de epidemiologische aspecten van de pandemie. Maar het is nu al duidelijk dat corona op langere termijn ook effecten zal hebben op het persoonlijk welbevinden, het sociale en economische weefsel, het onderwijs enz.

Tweede oproep

Daarom lanceert Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits vandaag een tweede wetenschappelijke oproep. Deze keer met een bredere benadering. De focus ligt meer op projecten met een maatschappelijke inslag. Zo kunnen ook sociale, economische, psychologische aspecten van de crisis aan bod komen.

Denk aan onderzoek over welzijn en armoede, over het motiveren van mensen om de regels rond social distancing te respecteren of het dragen van mondmaskers. Ook onderzoek over de economische impact van bepaald menselijk gedrag tijdens dergelijke crisissen komt in aanmerking.

Al deze wetenschapsgebieden kunnen maatschappelijk erg relevante resultaten opleveren voor de beheersing van deze crisis.

FWO-Vlaanderen

Net zoals voor de eerste oproep, zal minister Crevits ook voor deze oproep 2,5 miljoen euro vrijmaken. Opnieuw zal het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek minstens 10 projecten selecteren. Die zullen na de zomer kunnen starten.

FWO-voorzitter Willy Verstraete: "Tijdens een crisis als deze hebben we geen tijd te verliezen. Het is van groot belang dat er snel en efficiënt antwoorden worden gevonden op bepaalde wetenschappelijke vragen. Het FWO heeft dan ook in een ongezien tempo beide oproepen uitgewerkt en daar mogen we fier op zijn." FWO-voorzitter Willy Verstraete.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits: “Wetenschap, onderzoek en innovatie zijn Vlaamse paradepaardjes en zijn in deze tijden essentieel om het coronavirus te bestrijden. We kijken allemaal in de eerste plaats uit naar medische oplossingen. Maar we mogen ook de sociale en de economische gevolgen voor de mensen niet uit het oog verliezen. Wat zijn de gevolgen van een lockdown op onze economie, welke mensen ondervinden meer of net minder gevolgen van deze crisis, wat is de impact op armoede en (on)gelijkheid, hoe kan het gedrag tijdens de crisis ook de komende maanden een invloed hebben? Onze wetenschappers krijgen de kans om daar nu onderzoek over te verrichten."

>> Ga naar de oproep-pagina

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Europese Commissie presenteert werkprogramma 2021

  Europese Commissie presenteert werkprogramma 2021

  26 oktober 2020

  Op 19 oktober werd het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2021 voorgesteld. Ieder jaar stelt de Europese Commissie een werkprogramma op met een lijst maatregelen voor de komende twaalf maanden. Hierin maakt zij duidelijk met welke nieuwe voorstellen de Commissie wil komen, welke hangende voorstellen zij wil intrekken en welke wetgeving zij wil herzien.

 • Een van 's werelds machtigste supercomputers, LUMI, zal het Vlaamse onderzoek en concurrentievermogen naar een nieuw niveau tillen

  26 oktober 2020

  Eén van de pan-Europese pre-exaschaal supercomputers, LUMI (Large Unified Modern Infrastructure), komt in het datacenter van CSC in Kajaani, Finland. België is samen met negen andere landen één van de deelnemende landen. LUMI wordt medio 2021 operationeel.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (23 oktober 2020)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (23 oktober 2020)

  24 oktober 2020

  O.a. nieuw Vlaams beschermingsmechanisme voor ondernemingen en snelle SARS-COV-2 test.

 • Voorwaarden Vlaams beschermingsmechanisme goedgekeurd

  23 oktober 2020

  Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering de voorwaarden voor het Vlaams beschermingsmechanisme goedgekeurd. Cafés en restaurants die verplicht gesloten zijn, kunnen allemaal op steun rekenen. Ondernemingen die nu nog de dagelijkse sluitingspremie ontvangen zullen voor de periode vanaf 1 oktober een beroep kunnen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme.

 • Minister Crevits investeert 2 miljoen euro in snelle SARS-COV-2 test van imec

  Minister Crevits investeert 2 miljoen euro in snelle SARS-COV-2 test van imec

  23 oktober 2020

  Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits investeert 2 miljoen euro in de ontwikkeling van een baanbrekende SARS-COV-2-test. Die test wordt ontwikkeld door imec en zal getest worden in nauwe samenwerking met Brussels Airport. In tegenstelling tot de huidige testmethoden op basis van bloed, speeksel of een staaltje uit de neus/keelholte, zal deze test gebruik maken van uitgeademde lucht. Volgens onderzoekers kan zo op een betrouwbare manier binnen 5 minuten de test uitsluitsel geven over iemands besmettelijkheid.