Uitbreiding win-winlening definitief goedgekeurd

Gepubliceerd op 07 augustus 2020

Voorwaarden

De uitbreiding van de win-winlening is definitief goedgekeurd.  Familieleden of vrienden kunnen via een win-winlening geld lenen aan bevriende kmo’s. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits versoepelt en verruimt de voorwaarden om een dergelijke lening af te sluiten. In de eerste helft van 2020 zijn er 1633 leningen afgesloten voor een bedrag van bijna 36 miljoen euro. Dat is een record.

Vlamingen zijn harde werkers en verstandige spaarders. Er staat in België ruim 280 miljard euro geparkeerd op spaarrekeningen. Ook tijdens corona geeft de helft van de Belgen aan meer dan anders gespaard te hebben. Met de lage rente levert dit weinig op. Tegelijk hebben onze bedrijven nood aan extra kapitaal om door deze crisis te raken. Daarom willen we het slapende geld van de Vlamingen activeren, niet langer parkeren.

Uitbreiding win-winlening

Het populaire instrument van win-winlening wordt vanaf dit najaar uitgebreid. De lening wordt meer flexibel.

  • De looptijd zal variëren tussen 5 en 10 jaar in plaats van de strikte 8 jaar.
  • De bedragen per kredietgever verhogen van 50.000 euro naar 75.000 euro en het bedrag per ondernemer gaat van 200.000 euro naar 300.000 euro.
  • Het fiscale voordeel voor de kredietgever blijft 2,5% per jaar en zal lopen zolang de lening loopt.
  • De leningen die in 2020 aflopen kunnen met 2 jaar verlengd worden.
  • Tot slot wordt de Vlaamse waarborg tijdelijk verhoogd van 30% naar 40% voor leningen afgesloten tussen 15 maart 2020 en 31 december 2021.

Lening wint aan populariteit

De win-winlening wint ondertussen aan populariteit. In de eerste zes maanden van 2020 werden er 1633 leningen afgesloten voor een bedrag van bijna 36 miljoen euro. Dat is een record. In 2019 ging het voor dezelfde periode om 1334 leningen voor een bedrag van bijna 31,6 miljoen euro.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “De Vlamingen zijn goede spaarders, ook tijdens de coronacrisis geeft bijna de helft aan dat ze meer gespaard hebben dan anders. Tegelijk hebben onze kmo’s nood aan extra kapitaal om de komende maanden hun bedrijfsactiviteiten verder te kunnen zetten. Velen hebben echter minder inkomsten en een lagere bedrijfsomzet. Om hen te ondersteunen breiden we de win-winlening uit. Dat is een manier om als familielid of vriend te investeren in een kmo en daar een fiscaal voordeel bij te krijgen. We zien alvast dat meer en meer mensen de win-win voordelen ontdekken.”

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.