Uitbreiding win-winlening definitief goedgekeurd

Filter items
Nieuws
7 augustus 2020

Voorwaarden

De uitbreiding van de win-winlening is definitief goedgekeurd.  Familieleden of vrienden kunnen via een win-winlening geld lenen aan bevriende kmo’s. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits versoepelt en verruimt de voorwaarden om een dergelijke lening af te sluiten. In de eerste helft van 2020 zijn er 1633 leningen afgesloten voor een bedrag van bijna 36 miljoen euro. Dat is een record.

Vlamingen zijn harde werkers en verstandige spaarders. Er staat in België ruim 280 miljard euro geparkeerd op spaarrekeningen. Ook tijdens corona geeft de helft van de Belgen aan meer dan anders gespaard te hebben. Met de lage rente levert dit weinig op. Tegelijk hebben onze bedrijven nood aan extra kapitaal om door deze crisis te raken. Daarom willen we het slapende geld van de Vlamingen activeren, niet langer parkeren.

Uitbreiding win-winlening

Het populaire instrument van win-winlening wordt vanaf dit najaar uitgebreid. De lening wordt meer flexibel.

 • De looptijd zal variëren tussen 5 en 10 jaar in plaats van de strikte 8 jaar.
 • De bedragen per kredietgever verhogen van 50.000 euro naar 75.000 euro en het bedrag per ondernemer gaat van 200.000 euro naar 300.000 euro.
 • Het fiscale voordeel voor de kredietgever blijft 2,5% per jaar en zal lopen zolang de lening loopt.
 • De leningen die in 2020 aflopen kunnen met 2 jaar verlengd worden.
 • Tot slot wordt de Vlaamse waarborg tijdelijk verhoogd van 30% naar 40% voor leningen afgesloten tussen 15 maart 2020 en 31 december 2021.

Lening wint aan populariteit

De win-winlening wint ondertussen aan populariteit. In de eerste zes maanden van 2020 werden er 1633 leningen afgesloten voor een bedrag van bijna 36 miljoen euro. Dat is een record. In 2019 ging het voor dezelfde periode om 1334 leningen voor een bedrag van bijna 31,6 miljoen euro.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “De Vlamingen zijn goede spaarders, ook tijdens de coronacrisis geeft bijna de helft aan dat ze meer gespaard hebben dan anders. Tegelijk hebben onze kmo’s nood aan extra kapitaal om de komende maanden hun bedrijfsactiviteiten verder te kunnen zetten. Velen hebben echter minder inkomsten en een lagere bedrijfsomzet. Om hen te ondersteunen breiden we de win-winlening uit. Dat is een manier om als familielid of vriend te investeren in een kmo en daar een fiscaal voordeel bij te krijgen. We zien alvast dat meer en meer mensen de win-win voordelen ontdekken.”

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Steun voor bouw dronefabriek in Oostende in kader van mijnenbestrijding

  11 september 2020

  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kent 1 miljoen euro steun toe aan het bedrijf ECA Group in Oostende. Dat bedrijf bouwt een nieuwe dronefabriek. Het gaan om drones om mijnen te bestrijden. Dankzij nieuwe technologie kunnen zeemijnen vanop afstand gedetecteerd en onschadelijk gemaakt worden. In de nieuwe fabriek zullen 70 mensen tewerkgesteld worden.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (11 september 2020)

  11 september 2020

  O.a. 1,05 miljoen euro strategische transformatiesteun aan ECA Robotics Belgium bv in Oostende. 

 • EU-nieuws deze week | 7 - 11 september 2020

  11 september 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

  Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

  9 september 2020

  De overheden van Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben drie jaar geleden, in september 2017, een trilaterale chemiestrategie opgestart. Op een online event met deelname van de drie bevoegde ministers, onder wie minister Hilde Crevits, werd een tussentijdse balans opgemaakt.

 • Organisatoren evenementen kunnen terugbetaalbaar voorschot aanvragen

  Organisatoren evenementen kunnen terugbetaalbaar voorschot aanvragen

  7 september 2020

  Organisatoren van evenementen kunnen vanaf vandaag hun terugbetaalbaar voorschot aanvragen bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits bekendgemaakt. Dit terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren creëert werkkapitaal om nieuwe evenementen voor te bereiden en op te zetten vanaf het najaar 2020.