Vlaams beschermingsmechanisme wordt opgetrokken tot 15% voor april

Gepubliceerd op 26 maart 2021

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt het steunpercentage van het Vlaams beschermingsmechanisme voor april opgetrokken van 10 tot 15%. Wie verplicht gesloten blijft, zoals de horeca, kan een beroep doen op het beschermingsmechanisme. Ook ondernemers met minstens 60% omzetverlies kunnen een beroep doen op de verhoogde bescherming via een tussenkomst in de vaste kosten. Voor de niet-medische contactberoepen en de niet-essentiële winkels wordt gekeken naar de periode 1 april tot 25 april.

“De coronacrisis duurt nu al meer dan een jaar en heeft dus al lange tijd een enorme impact op onze economie. Verschillende ondernemingen zijn gesloten of lijden zwaar omzetverlies. Door de duur van de crisis zitten ook veel ondernemers door hun reserves heen. Daarom wordt het Vlaams beschermingsmechanisme voor de maand april aangepast. Het steunpercentage wordt opgetrokken tot 15% van de omzet in april 2019. Voor de niet-essentiële winkels gelden heel strenge maatregelen, ook zij kunnen een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme bij zware omzetverliezen.” - Hilde Crevits  

De strikte maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zorgen ervoor dat veel ondernemers verplicht gesloten zijn of zwaar omzetverlies hebben. De horeca is sinds 19 oktober 2020 gesloten. Dat is ondertussen al meer dan 5 maanden. Nu de niet-essentiële winkels streng beperkt worden en de contactberoepen opnieuw moeten sluiten, is extra bescherming noodzakelijk. Daarom wordt het Vlaams beschermingsmechanisme aangepast. Op die manier krijgen de ondernemers bescherming als tussenkomst in de vaste kosten die blijven lopen.

Bescherming van 10 naar 15% en verhoogde maxima

Voor de maand april wordt het steunpercentage opgetrokken van 10 tot 15%. Dat betekent dat wie verplicht gesloten is, zoals de horeca, een bescherming krijgt van 15% van hun omzet in april 2019. Voor de niet-medische contactberoepen wordt gekeken naar de verplichte sluitingsperiode van 1 april tot 25 april. De maximumbedragen worden ook opgetrokken. Zo zullen ondernemingen met een tewerkstelling tot 9 werknemers maximaal 11.250 euro kunnen ontvangen, ondernemingen met 10 tot 49 werknemers  maximaal 22.500 euro  en ondernemingen met 50 werknemers of meer  tot 60.000 euro.

Ook niet-essentiële winkels kunnen een beroep doen op bescherming

Daarnaast kunnen ook alle ondernemingen met zware omzetverliezen een beroep doen op de verhoogde bescherming van het Vlaams beschermingsmechanisme. Voor niet-essentiële winkels die nu op afspraak moeten werken, wordt gekeken naar de periode van 1 april tot 25 april voor de berekening van het omzetverlies.

Ondertussen werd het afgelopen jaar al ruim 2 miljard euro steun uitbetaald aan ondernemingen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wil dat het maken van afspraken in niet-essentiële winkels zo eenvoudig mogelijk georganiseerd wordt zodat er geen bijkomende administratieve lasten zijn.

>> Ga naar Vlaams Beschermingsmechanisme

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.