Vlaams impulsprogramma helpt economie energiegebruik te vergroenen

Filter items
Nieuws
5 december 2022

Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns, zal de Vlaamse Regering een impulsprogramma lanceren van 100 miljoen euro om ondernemingen te ondersteunen die de omslag naar duurzame verwarming en koeling willen verwezenlijken. De nieuwe GREEN-investeringssteun richt zich op ondernemingen die overstappen van fossiele brandstoffen naar warmtepompen of andere groene energie. Ook bedrijven die energie-efficiënte maatregelen nemen om hun totaalverbruik te verminderen, komen daarbij in aanmerking.

Impulsprogramma

Een studie van Technopolis Group en VITO toonde het belang aan van de verduurzaming van energie voor verwarming. De studie stelt verschillende technologieën voor die traditionele verwarming op een doelmatige wijze kunnen vervangen, zoals warmtepompen die gebruik maken van restwarmte. Minister Jo Brouns heeft samen met vertegenwoordigers van de kennisinstellingen, bedrijven, en de overheid een impulsprogramma opgesteld in een stuurgroep dat de aanbevelingen van die studie realiseert.

Zo voorziet de Vlaamse Regering extra financiële steun aan ondernemingen die ecologie-investeringen willen uitvoeren.

Daarnaast wordt er ook een uitgebreide begeleiding en sensibilisering opgestart door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Dit gaat van een gerichte communicatiecampagne tot onafhankelijke adviseurs die sectoren op maat zullen begeleiden. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat opportuniteiten voor warmtepompen in de voedingssector.

GREEN-investeringssteun

De Vlaamse Regering voorziet al langer ecologiesteun voor duurzame technologieën in bedrijven. Zo is er de ecologiepremie+ (EP+) voor technologieën op een limitatieve technologielijst (LTL) of de Strategische Ecologiesteun (STRES) voor meer innovatieve demoprojecten. Dit wordt nu uitgebreid zodat er nog meer  technologieën en  bedrijven in aanmerking komen voor steun. Door de investeringsdrempel van 3 miljoen euro van STRES te verlagen, komen ook kleinere projecten en bedrijven in aanmerking.

VLAIO zal daarnaast een nieuwe ‘GREEN’ oproep lanceren. Deze steun richt zich enerzijds naar ondernemingen die energie-efficiënte maatregelen nemen om hun totale energieverbruik te verminderen, bijvoorbeeld door aanpassingen te doen aan het productieproces. Anderzijds komen ook bedrijven in aanmerking die de transitie maken van fossiele brandstoffen (zoals stookolie, aardgas en diesel) naar elektriciteit, warmtepompen of duurzame waterstof.

VLAIO zal dus gericht op pad gaan naar ondernemingen en sectoren om de duurzame investeringen te stimuleren en de omslag weg van fossiel te maken. Zo kunnen warmtepompen op basis van restwarmte dan wel interessant zijn voor de voedingssector die veel heet water nodig heeft, maar de uitdagingen zijn dan weer anders in de maakindustrie. VLAIO laat alvast weten dat er verschillende bedrijven en sectoren klaar staan om hiermee aan de slag te gaan. Deze duurzame investeringen zijn immers niet enkel goed voor het klimaat, maar helpen ondernemingen ook om minder afhankelijk te worden van dure brandstofprijzen.

Zowel kmo’s als grotere ondernemingen kunnen bij VLAIO een dossier indienen voor investeringen vanaf 50 000 euro. Zo kunnen ook kleinere ondernemingen en kleinere projecten steun ontvangen van de Vlaamse Regering, naast de reeds bestaande Strategische Ecologiesteun (STRES) en ecologiepremie+ (EP+).

>> website VLAIO 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (26 januari 2023)

  26 januari 2023

  Gedachtewisseling over innovatiesteun in het kader van Vlaamse Veerkracht en vragen om uitleg over leegstand van winkelpanden verbetertrajecten met betrekking tot cybersecurity.

 • Vlaams decreet moet paal en perk stellen aan illegale tewerkstelling bij onderaannemers

  Vlaams decreet moet paal en perk stellen aan illegale tewerkstelling bij onderaannemers

  23 januari 2023

  Vlaams minister van Werk Jo Brouns komt met een nieuw decreet dat een einde moet maken aan illegale tewerkstelling en malafide constructies. Het decreet lanceert daarvoor de 'zorgvuldigheidstoets', die hoofdaannemers verplicht bepaalde gegevens op te vragen bij onderaannemers. De nieuwe regelgeving moet van kracht worden tegen de zomer van dit jaar.

 • Wat is de waarde van een doctoraat voor ondernemerschap?

  Wat is de waarde van een doctoraat voor ondernemerschap?

  23 januari 2023

  In de publicatie “Een doctoraat en ondernemerschap” wordt het carrièrepad van ondernemerschap uitgelicht. De publicatie laat onderzoekers en stakeholders aan het woord over de wisselwerking tussen een doctoraat en ondernemerschap. De publicatie biedt eveneens een overzicht van de verschillende diensten en platformen in Vlaanderen die van nut kunnen zijn bij het opstarten en uitbouwen van een onderneming.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 januari 2023)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 januari 2023)

  20 januari 2023

  O.a. voordracht effectief en plaatsvervangend lid van de Raad voor de Intellectuele Eigendom.

   

 • EU-nieuws deze week | 14 - 20 januari 2023

  20 januari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.