Vlaams Indicatorenboek 2019 nu beschikbaar

Gepubliceerd op 03 oktober 2019
Het Indicatorenboek 2019 houdt ook een belangrijke vernieuwing in ten opzichte van de vorige versies. Vanaf nu wordt het Indicatorenboek immers uitsluitend in een interactieve bevragingsmode elektronisch aangeboden.

Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Het 9e Vlaams Indicatorenboek Wetenschap, Technologie en Innovatie is beschikbaar.

Het bevat beleidsindicatoren die de ontwikkeling van het Vlaams potentieel inzake wetenschap, technologie en innovatie in kaart brengen.

Het werk actualiseert de tijdsreeksen uit de vorige Indicatorenboeken en breidt ze verder uit.

Aldus ontstaat een robuust en internationaal vergelijkbaar overzicht van de Vlaamse bestedingen voor en resultaten van onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Sinds 1999 wordt om de twee jaar een Indicatorenboek uitgegeven onder de coördinatie van het interuniversitair Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (ECOOM)

> De gedetailleerde 2019 editie is nu volledig interactief te raadplegen op de website www.vlaamsindicatorenboek.be 

> De volledige pdf-versie is te downloaden via de publicatiedatabank

Conclusie uit de nota (volledige nota onderaan te downloaden)

"In lijn met de stijgende trend in de GERD-cijfers over de voorbije jaren tonen de meest recente berekeningen voor de periode 2016-2017 aan dat deze evolutie zich verder doorzet, zowel in de publieke als in de private sector. Wanneer we de totale GERD-cijfers als percentage van het BBPR bekijken, zien we in 2016 en 2017 een verdere stijging ten opzichte van 2015. Met een O&O-intensiteit van 2,89% in 2017 zit Vlaanderen ver boven het EU-gemiddelde. Zowel de BERD/BBPR als de nonBERD/BBPR-ratio vertonen een mooie evolutie. De 3%-norm komt nu echt wel in zicht voor Vlaanderen."

We zien dat daarbij het Vlaamse percentage van de O&O-uitgaven door private financiering ver boven het EU-gemiddelde ligt. Bovendien zit de verhouding van private financiering tot BBPR voor 2017 in de lift, met een niveau van 2,16% van het BBPR. Vlaanderen heeft dus de 2%-dimensie van de 3%-norm bereikt, meer bepaald dat minstens 2% van de O&O-uitgaven door de private sector moet gefinancierd worden. De norm om 1% van het BBPR publiek te financieren noodzaakt wel nog wat verdere inspanningen. Algemeen kunnen we stellen dat het volgehouden Vlaamse O&O- en innovatiebeleid zijn vruchten afwerpt." 

Peter Viaene
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.