Vlaams overheidsbudget voor wetenschap en innovatie naar historisch record in 2016

Filter items
Nieuws
18 juli 2016

30 miljoen euro extra investeringen voor het Vlaams wetenschaps- en innovatiebeleid

Vrijdag hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan meer dan 30 miljoen euro bijkomende investeringen in het Vlaams wetenschaps- en innovatiebeleid. Nooit eerder werden hiervoor meer overheidsmiddelen uitgetrokken. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters wil met deze inspanningen Vlaanderen tegen 2020 de Europese top 5 van de kennisintensieve economieën binnenloodsen.

In haar regeerakkoord schoof de Vlaamse regering wetenschap en innovatie naar voor als één van haar prioritaire domeinen.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters: “We tonen vandaag nog maar eens dat het ons menens is met dat voornemen. Dankzij deze bijkomende impuls stijgt het overheidsbudget voor wetenschap en innovatie naar meer dan 2,217 miljard euro, het hoogste bedrag ooit en dat ondanks de moeilijke budgettaire context. We zetten hiermee een nieuwe stap in ons streven om tegen 2020 mee aan de Europese top te komen.”

 

 

Bijkomende ondersteuning voor vier dossiers

8,5 miljoen € voor de Vlaamse maakindustrie via samenwerking van bedrijven met het strategisch onderzoekscentrum Flanders Make
Flanders Make wil bijdragen aan de transformatie van de Vlaamse maakindustrie door bedrijven en onderzoeksinstellingen in de beste omstandigheden te laten samenwerken aan strategische innovatietrajecten. De maakindustrie heeft wel degelijk toekomstkansen indien ze inspeelt op de nieuwe digitale industrie 4.0. De bijkomende middelen laten de financiering van onderzoeksprojecten toe die leiden tot de valorisatie van kennis in producten en productieprocessen van bedrijven.

5,5 miljoen € voor innovatiestages via een interuniversitaire postgraduaatsopleiding ‘Innoverend ondernemen voor ingenieurs’ aan de vijf Vlaamse universiteiten 
Zowel vanuit bedrijven en organisaties als vanuit het hoger onderwijs bestaat een duidelijke vraag naar een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en naar de ontwikkeling van innovatieve competenties. Het project innovatiestages komt hieraan tegemoet. Middels de interuniversitaire postgraduaatsopleiding ‘Innoverend ondernemen voor ingenieurs’ worden de innovatiestages ingericht. Daarmee wordt een pilootproject verder gezet en uitgebreid in een vervolgtraject voor de academiejaren ’16-17’ t.e.m. ‘19-20’. Nieuwe doelgroepen worden bereikt (studenten handelsingenieurs, professionals (duaal leren) en werkzoekende ingenieurs) en de werving van projecten wordt uitgebreid naar een breed gamma van bedrijven en sectoren, met behoud van focus op kmo’s.

5 miljoen € voor de bouw van onderzoeksinfrastructuur van het interuniversitair centrum voor protontherapie (kankerbehandeling)
Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie met een belangrijke medische meerwaarde voor bestraling van welbepaalde maligne tumoren (kanker). Het leidt tot lagere bestralingsdosissen op gezonde weefsels en is daarom een superieure bestralingsvorm t.o.v. fotonenbestraling. Protontherapie is op dit moment nog niet beschikbaar in België. Een consortium van KULeuven/UZLeuven en UCL/StLUC mede gesteund door UZGent, UZAntwerpen en UZBrussel slaat de handen in elkaar om in ons land op korte termijn één gezamenlijk interuniversitair behandel- en onderzoekscentrum voor protontherapie uit te bouwen, binnen een context van gedegen medisch-inhoudelijke en strategische samenwerking met alle geïnteresseerde centra en partners, waaronder ook het SCK∙CEN.

11,8 mio € voor vier excellente onderzoeksinfrastructuren in Vlaanderen:

 • ‘Silicon Tracker Endcap for the upgraded CMS experiment at the High Luminosity LHC at CERN’ (5,188 miljoen €)
  Deze investering kadert in de Vlaamse deelname aan het groots opgezet ESFRI-project (European Strategy Forum on Research Infrastructures) om een krachtigere versie van de Large Hadron Collider (LHC) van CERN te ontwikkelen. De Large Hadron Collider in CERN heeft een omtrek van 27 km en laat protonen botsen bij de hoogste energieën om de meest fundamentele bouwstenen van de materie te kunnen doorgronden. Eén van de grote experimentele setups van deze LHC is het CMS-experiment, en Belgische onderzoekers nemen de leiding over een subproject hiervan. Het project omvat de constructie van een innovatieve Tracker Endcap, één van de meest cruciale systemen binnen het CMS experiment. Dit instrument zal de basis zijn voor grensverleggend fysica-onderzoek onderzoek voor de komende twee decennia. 
 • 800 MHz solid state nuclear magnetic resonance (NMR) spectrometer for materials and food science (2,079 miljoen €)
  Met kernspin-resonantie spectroscopie (NMR) kan men de “radiosignalen” van atoomkernen in moleculen en materialen in een sterk magneetveld detecteren. Dankzij de huidige investering zal KU Leuven, in samenwerking met een industriële leverancier van NMR toestellen, een top 800 MHz vaste stof-NMR spectrometer, uniek in Vlaanderen, kunnen verwerven.
 • “NextGenQBio”: “Next Generation Screening in Quantitative Biology & Drug Discovery” (2,261 miljoen €)
  Hiermee wordt een state-of-the-art platform gecreëerd dat als één van de eerste in Europa geautomatiseerde microscopie combineert met geavanceerde celkweek robotica, om zo op een geautomatiseerde manier cellijnen en stamcellen te isoleren, expanderen en differentiëren. Het platform is uniek in Vlaanderen en zal kwantitatieve beeldgebaseerde screenings en screenings gebaseerd op ziekte-fenotypes toelaten. Hiervoor kunnen zowel klassieke cellijnen gebruikt worden alsook humane stamcellen, om de humane pathologie het best te benaderen.
 • Hybrid Laser-based additive – subtractive research platform (HyLaForm) (2,271 miljoen €)
  Vlaanderen speelt vandaag een belangrijke rol binnen de “additive manufacturing” onderzoeksgemeenschap. Dit op een hybridelaser gebaseerde additieve en subtractieve onderzoeksplatform is uniek en zal de toekomstige mogelijkheden van additive manufacturing sterk verbeteren. De infrastructuur bestaat uit twee complementaire toestellen met een groot potentieel aan toepassingen.

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.