Vlaamse conjunctuuranalyse - oktober 2019

Filter items
Nieuws
21 oktober 2019

De groei van de Vlaamse economie zou volgens het Federaal Planbureau voor 2019 en 2020 uitkomen op 1,5% voor beide jaren. Een lichte aanpassing naar beneden toe ten opzichte van de HERMREG-projectie 2018 van 1,7% voor 2019.

Vlaanderen zou met deze voorspellingen beter presteren dan het Belgische gemiddelde (+1,3% en +1.3%) en zou in 2019, 0.7ppt en 0.3ppt meer groei kennen dan respectievelijk het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest en 0.6ppt en 0.3ppt in 2020.

Dat valt te lezen in de EWI-conjunctuuranalyse - oktober 2019 (*). De analyse is onderaan deze pagina te downloaden.

De huidige economische situatie in Vlaanderen is dus nog steeds als positief in te schatten, zeker in vergelijking met de ons omliggende landen en de andere Belgische regio’s, maar bepaalde evoluties doen vermoeden dat we mogelijk aan de (lokale) top van hoogconjunctuur aangekomen zijn en er zijn duidelijke indicaties naar een mogelijke terugval van de economische prestaties in de komende periode.

Zo blijkt er vooral een terugval te zijn in de productie van halffabricaten (intermediaire goederen). Signalen van een conjuncturele terugloop tonen zich meestal eerst in deze sector, om vervolgens door te sijpelen naar de investeringsgoederen en nog later naar de productie van consumptiegoederen. 

 

(*) Deze “Vlaamse Conjunctuuranalyse” wordt twee keer per jaar (voorjaar en najaar) opgesteld door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) in het kader van de begrotingsopmaak en -aanpassing. Voor België is het Federaal Planbureau belast met het opstellen van de Belgische groeivooruitzichten, deze vormen dan ook de basis voor dit werk. Daarnaast werd ook informatie en data van internationale economische instellingen (Europese Commissie, OECD en IMF) gebruikt.

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Jan van Nispen

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 07 27

Meer nieuws

 • Online cursus artificiële intelligentie gelanceerd

  Online cursus artificiële intelligentie gelanceerd

  8 november 2019

  Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) heeft een nieuwe online cursus over artificiële intelligentie (AI) gelanceerd in samenwerking met de VDAB. De cursus kadert in 'levenslang leren' en moet ervoor zorgen dat werknemers leren omgaan met artificiële intelligentie.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (8 november 2019)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (8 november 2019)

  8 november 2019

  O.a. definitieve goedkeuring ontwerpdecreet met de bepalingen tot begeleiding van begroting 2020 en definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet met de bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2019.

 • Nieuwe aanbevelingen rond zes strategische en toekomstgerichte Europese industriële sectoren

  8 november 2019

  Vorige week maakte de Europese Commissie het nieuwe rapport bekend van het Strategisch Forum voor Belangrijke Projecten van Gemeenschappelijk Europees Belang. Het rapport omvat aanbevelingen om het concurrentievermogen en de leidende positie van Europa in de wereld in zes strategische en toekomstgerichte industriële waardenketens te bevorderen.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (7 november 2019)

  7 november 2019

  O.a.vraag om uitleg over de impact van digitalisering en artificiële intelligentie (AI) op de arbeidsmarkt, de financiering door Vlaanderen van het kernreactorproject MYRRHA en samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op het vlak van onderzoek en ontwikkeling (O&O).

 • Jonge onderzoekers worden beter voorbereid op de arbeidsmarkt

  Jonge onderzoekers worden beter voorbereid op de arbeidsmarkt

  7 november 2019

  Vlaams minister Hilde Crevits bevoegd voor Wetenschappelijk Onderzoek kent 2 miljoen euro extra subsidie toe aan de vijf Vlaamse universiteiten om jonge onderzoekers beter te laten doorstromen naar de arbeidsmarkt. Daarnaast voorziet het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) in specifieke maatregelen zodat jonge onderzoekers naast hun onderzoek bijvoorbeeld ook een betaalde stage in een bedrijf kunnen volgen.