Vlaamse conjunctuuranalyse - oktober 2019

Filter items
Nieuws
21 oktober 2019

De groei van de Vlaamse economie zou volgens het Federaal Planbureau voor 2019 en 2020 uitkomen op 1,5% voor beide jaren. Een lichte aanpassing naar beneden toe ten opzichte van de HERMREG-projectie 2018 van 1,7% voor 2019.

Vlaanderen zou met deze voorspellingen beter presteren dan het Belgische gemiddelde (+1,3% en +1.3%) en zou in 2019, 0.7ppt en 0.3ppt meer groei kennen dan respectievelijk het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest en 0.6ppt en 0.3ppt in 2020.

Dat valt te lezen in de EWI-conjunctuuranalyse - oktober 2019 (*). De analyse is onderaan deze pagina te downloaden.

De huidige economische situatie in Vlaanderen is dus nog steeds als positief in te schatten, zeker in vergelijking met de ons omliggende landen en de andere Belgische regio’s, maar bepaalde evoluties doen vermoeden dat we mogelijk aan de (lokale) top van hoogconjunctuur aangekomen zijn en er zijn duidelijke indicaties naar een mogelijke terugval van de economische prestaties in de komende periode.

Zo blijkt er vooral een terugval te zijn in de productie van halffabricaten (intermediaire goederen). Signalen van een conjuncturele terugloop tonen zich meestal eerst in deze sector, om vervolgens door te sijpelen naar de investeringsgoederen en nog later naar de productie van consumptiegoederen. 

 

(*) Deze “Vlaamse Conjunctuuranalyse” wordt twee keer per jaar (voorjaar en najaar) opgesteld door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) in het kader van de begrotingsopmaak en -aanpassing. Voor België is het Federaal Planbureau belast met het opstellen van de Belgische groeivooruitzichten, deze vormen dan ook de basis voor dit werk. Daarnaast werd ook informatie en data van internationale economische instellingen (Europese Commissie, OECD en IMF) gebruikt.

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Jan van Nispen

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 07 27

Meer nieuws

 • Vlaams herstelplan: vierluik voor het herstel van onze economie

  1 juni 2020

  Op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een welvaartsfonds ter waarde van 500 miljoen euro dat belegt in kapitaalsverhogingen en achtergestelde leningen van toekomstgerichte Vlaamse ondernemingen. Particulieren kunnen investeren in het fonds en krijgen een dubbel voordeel: een fiscaal voordeel en voordelige voorwaarden bij erfenis. Deze nieuwe maatregel past in het groter Vlaams herstelplan, een vierluik. Dat is een garantie om gezonde bedrijven door de crisis te helpen en te zorgen voor een versnelling van het economisch herstel.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 juni 2020)

  29 mei 2020

  O.a. goedkeuring convenant Vlerick Business School (VBS, Vlerick), definitieve goedkeuring wijzigingsbesluit subsidiëring Odysseusprogramma door FWO en benoeming onafhankelijke bestuurder Raad van bestuur LRM.

 • EU-nieuws deze week | 25 - 29 mei 2020

  29 mei 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • België werkt internationale achterstand weg in O&O

  België werkt internationale achterstand weg in O&O

  29 mei 2020

  België hinkt niet langer achterop op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) en werkt de achterstand weg ten aanzien van de belangrijkste Europese handelspartners, Japan en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) over de investeringsintenties van de verschillende overheden tussen 2009 en 2019. De Vlaamse overheid blijft de belangrijkste openbare investeerder in onderzoek en ontwikkeling, met bijna 60 procent van de totale budgettaire overheidskredieten in 2019.

 • Steunmaatregelen coronacrisis: ruim 1 miljard euro aan premies uitbetaald

  Steunmaatregelen coronacrisis: ruim 1 miljard euro aan premies uitbetaald

  28 mei 2020

  Vlaanderen heeft al voor meer dan 1 miljard euro aan hinder- en compensatiepremies uitbetaald. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in het Vlaams Parlement gezegd. Tegen 8 juni zal dat bedrag oplopen tot 1,4 miljard euro. Voor de horecasector zal dat ongeveer 300 miljoen euro zijn.